Liwko 01.03.2015 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 A co mam sobie może zmienić nick albo stworzyć kilka jak Wy to z Arturkiem robicie ? Tak, powinieneś zmienić nick, ten jest niezgodny z regulaminem tego forum. Widziałeś kiedyś "wygwiazdkowane" nicki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 01.03.2015 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 O 22-giej cieplutko, 24, rano 14-16. Ludzie, a wy się bijecie jaki piec? W domu, gdzie przez kilka godzin temperatura spada o 10 stopni?Ogrzewane trzy pomieszczenia z sześciu? Bez sensu.Jaki by ten piec i na co by on nie był to wywalanie pieniędzy do atmosfery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 01.03.2015 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 To dostał odpowiedz.... OCIEPLIĆ....ale chyba innej oczekiwał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.03.2015 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Tak, powinieneś zmienić nick, ten jest niezgodny z regulaminem tego forum. Widziałeś kiedyś "wygwiazdkowane" nicki? Ciebie to już chyba całkiem pogięło. Od kiedy się zarejestrowałem na tym forum mam ten nick jak i na innych forach gdzie piszę posługuję się tylko tym jednym nickiem. Widocznie Wy musicie używać kilku żeby ludzi kołować. Dostaję bana to czekam aż kara minie a nie uruchamiam jak Wy kolejne konta. Dziecinada panie Liwko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskowisnia 01.03.2015 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 to co mi odradzacie zakup pieca ja sie tak napalilem piec mamy taki jaki byl w tamtych latach bez żadnej elektroniki etc. a jak sie go rozpala? drzwiczki dolne otwarte tam gdzie rusz zamkniete rynsztok przy kominie na pół a potem rynsztok daje na prawie zamkniety drzwiczki dolne zamykam i 2 na min otwarde i jak sie pali ogien to trzeba dokladac co jakąś godzinkę dwie. bo potem zgaśnie Czy ja dobrze robię? Jak taki piec szybko rozpalic a potem ustawic aby bylo cieplo? Ale jakmyśmy budowali dom to nikt nie ocieplał ani nie proponowal czegos takiego i to bylo normalne. Okna mamy z drzewa ale jak pisalem na parterze to sie tak nie wyziębia znowu no ok 17C teraz rano a na pietrze to jak na strychu jest tak zimno jak na dworze. Może najpierw drzwi zamontowac na klatce schodowej u góry i na dole? Bo jak pisalem na parterze to tragedii niema znowu ze tak szybo się wyziębia. A na piętrze to nawet przy paleniu jest zimno i hajcowaniu a jak jest rano to nawet nie mówię . Chciałem Cię jeszcze dopytać o piec, ale Firefox się po raz kolejny dzisiaj wyłożył i dopiero teraz mogę. Ile drzwiczek ma ten picć?? Porządne (w temacie drzwiczek) piece "śmieciuchy" mają ich 4 sztuki; licząc od dołu: 1. drzwiczki do popielnika 2. drzwiczki do czyszczenia rusztu z żużla 3. drzwiczki do załadunki komory spalania (czyli wrzutnia na ruszt) 4. drzwiczki rewizyjne do wymiennika (czyszczenie z sadzy i popiołu) Nie ma miarkownika jak rozumiem. W takim piecu po wrzuceniu paliwa (koks najlepiej, węgiel, ewentualnie mieszanka wegla i ekogroszku) rozpalasz zawsze od góry. Podajesz paliwo aż do poziomu dolnego drzwiczek wrzutni na wierzch parę grubszych szczap drewna, na to chrust i papier (jako rozpałkę) i rozpalasz od rozpałki. Drzwiczki od popielnika zostawiasz na czas rozpalania całkiem otwarte lub częściowo - musisz wypraktykować. Drzwiczki od wrzutni - na poczatek otwarte, a potem zależnie od sytuacji - jeżeli zacznie nimi wychodzić dym to przymknij. Później regulujesz spalanie tymi dolnymi drzwiczkami od popielnika. A co rozumiesz po nazwą rynsztok - to czopuch czy jak?? Nie powinieneś go przymykać później, gdy się rozpali bo dusisz piec. Skończę potem bo kończy mi się zmiana w robocie i kolega przerabia nogami i rękami, żeby się dorwać do kompa;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluepb 01.03.2015 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 (edytowane) Dokładnie z ociepleniem to w starym jak i nowym kotle spadnie spalanie węgla. EDYCJA: MINISTER ZDROWIA OSTRZEGA: ZAMYKANIE CZOPUCHA NA MAX MOŻE PROWADZIĆ DO WYLOTU TLENKU WĘGLA (CZADU) NA KOTŁOWNIE I ŚMIERCI PALACZA Edytowane 1 Marca 2015 przez Bluepb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalaf5 01.03.2015 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Myślałem że takie tematy powinny umierać śmiercią naturalną.Po co się kłócić jak zainteresowany nie daje sobie przetłumaczyć że robi źle.Amen i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 01.03.2015 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Każde miejsce żeby się pożreć w temacie kociołków dobre... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskowisnia 01.03.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 (edytowane) Dokładnie z ociepleniem to w starym jak i nowym kotle spadnie spalanie węgla. EDYCJA: MINISTER ZDROWIA OSTRZEGA: ZAMYKANIE CZOPUCHA NA MAX MOŻE PROWADZIĆ DO WYLOTU TLENKU WĘGLA (CZADU) NA KOTŁOWNIE I ŚMIERCI PALACZA kuźwa, samo przez sie sie rozumie; zamiast tych kombinacji z czopuchem potrzebny jest regulator ciągu. A wogóle kolego Syffon2 zajrzyj na stronę: http://czysteogrzewanie.pl i się podokształcaj. Edytowane 1 Marca 2015 przez jaskowisnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpuchala 03.03.2015 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 ok dzieuje wam a czemu przedtem sie nie ocieplało wcale domów? Nikt o tym w cale nie słyszał A taki piec jest godny uwagi? http://www.leroymerlin.pl/ogrzewanie/kotly-i-piece/kotly-c-o-weglowe/kociol-c-o-domo-12-20kw-opal,p216491,l1016.html?reco=ITEM_PAGE1#porady Polecam piec nie-z-marketu. Piece CO z podajnikiem potrafią się czasem zepsuć, ślimak stanie lub pęknie, a awarie są zwykle w środku zimy w weekend lub święta (ot złośliwość). Znajdź lokalnego producenta lub dostawcę, wypytaj o serwis. Spróbuj znaleźć coś z podajnikiem żeliwnym i najlepiej z silnikiem hydraulicznym (olejowym). Zwykły silnik elektryczny z zębatką potrafi zerwać zawleczkę przy dużym obciążeniu (większa bryłka). Zadbaj też o prosty w obsłudze ale inteligentny sterownik. Instalacja powinna mieć czujnik pokojowy w pomieszczeniu i powinieneś mieć mieszać 3 lub 4 drożny sterowany automatycznie, by na grzejniki puszczać wodę o temperaturze niezależnej od temperatury pieca CO. Nie będę nic pisał o ociepleniu, inni już napisali co trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grysk 04.03.2015 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 (edytowane) tutaj są dobre piece [moderowano] ale warto się spytać sprzedawcy o radę. mi się wydawało, że piec będzie za słaby, a nam zupełnie wystarcza, mocniejszy pewnie by się dusił. Ale kupowanie nad miarę, to chyba błędy nieopierzonych neofitów. a i serwis mają dobry, spalił się nam sterownik podczas burzy, to zareagowali b. szybko (a ostatnie dni gwarancji to były, więc im się chwali) zawsze też można zainwestować w kotły na biomasę, unijne dyrektywy są takie, że będą opłacalne Edytowane 30 Marca 2015 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 04.03.2015 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 (edytowane) Panowie to co uważacie że na dom ok 200m2 pomieszczenia ogrzewane spalanie 1 tony miesięcznie albo 2 ton miesięcznie węgla brunatnego to dużo palac 12 h na dobęWydawało mi się że nie bardzo? Znam osobę co przez sezon grzewczy przerzuca około 15-20ton. Z tym ociepleniem to też tak jest, słyszałem że to nic dobrego ocieplać dobrze dom. dlaczego tak jest że przedtem nawet nikt nie proponował ani nie myślał ocieplać domu? A teraz takie to modne? Nie tyle od strychu ale przedewszystkim leci od okien drewnianych i to bardzo. Więc co z tego że strych ocieplimy jak od okien leci a nie stac nas na zmianę wszystkich okien. One od nowości takie były leci jak przez sito. Odnośnie pieca to on jest normalny a jaki ma być, jaki model? On był kupiony od fachowca. Mam takie jeszcze pytanie przy rozpalaniu odsuwać wyjście od kominu całkiem czy przesłaniać na połowę? Kupując nowy piec szukać go w markecie Castoramie czy to ludzie też robią i potem sprzedają? Bo są u nas tacy fachowcy w okolicy gdzie lepiej? Słyszałem że to buble te z marketów. Ile kosztuje najtańszy piec z podajnikiem i dmuchawą? Bo taki musi być aby nie chodzić do piwnicy co godzinę co dwie? Chcemy takie piec aby raz napalić i nie rozpalać np przy przyjściu z pracy, po wyjezdzie na 3 godziny, po śnie, rano itd bo to UCIĄŻLIWE! I to bardzo bardzo. Nawet i mogę z wiaderko wsypać to na góra 3-4 godziny starczy. Zresztą po dołożeniu węgla pali się chwilę a potem gaśnie a nie cały czas. A Panowie ten nowe piece to tą zasłone przy wylocie do komina mają przesuwaną automatycznie czy nadal się steruje? I też trzeba rozpalać a na drugi dzień jak zgaśnie to samo? Czy w tych nowych piecach nadal można palić drewno i śmieci? A są może piece aby miały funkcję palenia gazem ziemnym? Czy to bezpieczne? Jak one wyglądają i co jak np gaz zgaśnie są jakieś zabezpieczenia? Mój piec da się przerobic na gaz CNG ? Jak? Chociaż aby bojler podgrzać bym przerobił bo prąd drogi jest. Edytowane 4 Marca 2015 przez syffon2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 04.03.2015 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 no i bez przesady jak palę i grzejniki są ciepłe, gorące to na dole mam 22-25C u góry ok 16-18 a jak zgaśnie rano to zależnie od tem zewnętrznej np teraz na dole 16-20 u góry 14-18 niekiedy nawet na dole 13-15 u góry ! 6-8 C ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 04.03.2015 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Masakra. Syffon- jak nie ocieplisz domu i nie wymienisz okien to spalanie będzie takie samo bez względu na piec, jak zmienisz piec to zmienisz tylko tyle, że może rzadziej będziesz rozpalał w tym piecu, ale dorzucać do podajnika i tak będziesz musiał. Zrozum to... mam wrażenie, że ten temat to prowokacja.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 04.03.2015 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Aha a na jakie spalanie moge liczyć po ociepleniu domu? Wszyscy Panowie macie ocieplone domy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 04.03.2015 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 (...) Z tym ociepleniem to też tak jest, słyszałem że to nic dobrego ocieplać dobrze dom. dlaczego tak jest że przedtem nawet nikt nie proponował ani nie myślał ocieplać domu? A teraz takie to modne? Nie tyle od strychu ale przedewszystkim leci od okien drewnianych i to bardzo. Więc co z tego że strych ocieplimy jak od okien leci a nie stac nas na zmianę wszystkich okien. One od nowości takie były leci jak przez sito. (...) Czemu kiedyś się gorzej izolowało? Albo ludzie lubili siedzieć w temperaturze 14*C, albo energia była 10 razy tańsza... To że 'leci' od okien to nie znaczy, że nie trzeba izolować stropu (możesz rozłożyć wełnę, styropian, albo wysypać granulat/perlit, pewnie masz betonowy, więc co taniej). Dzięki oknom masz przynajmniej wentylację, a nieocieplony strych i ściany to tylko straty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 04.03.2015 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 wylot do komina ma byc bez ograniczen, nic nie przymykaj, powietrze reguluje się od przodu drzwiczkami czy klapką na drzwiczkachtaniej jest kupić kocioł gazowy niz zakladać palnik, już nie mówiąc o sprawności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 04.03.2015 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Aha a na jakie spalanie moge liczyć po ociepleniu domu? Wszyscy Panowie macie ocieplone domy? Wejdź sobie na stronę: http://cieplowlasciwie.pl/start To taki prosty kalkulator zużycia energii na ogrzewanie. Wprowadź tam dane swojego domu najlepiej jak potrafisz, potem spisz wyniki jakie pojawią się z prawej strony, a na dole możesz sprawdzić zużycie węgla i innych nośników. Następnie zacznij zabawę z wirtualnym wprowadzaniem ocieplenia na stropie i ścianach i zobacz jak zmieniają się te wyniki. Tylko trzymaj się mocno fotela, bo będzie drastycznie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 05.03.2015 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 no bo wiem jak sie budowalo rodzinny dom też nie ocieplony, szwagra też itd. szwagier od 15-20ton zużywaNie przypominam sobie aby ktoś w latach 60-90 ocieplał dom choćby od strychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 05.03.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 to w 150 letnich domach są polepy z gliny i trzciny....a jak stare okna wymieniane były w kamienicy to nawet gazety sie znalazły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts