noc 05.03.2015 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 syffon2 robi sobie jaja.Ala każdemu wolno. Może brakuje mu kabaretu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalaf5 05.03.2015 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 syffon2 robi sobie jaja. Ala każdemu wolno. Może brakuje mu kabaretu. Ale ja już dawno chciałem wszystkim to przekazać,ale jak widać czytanie boli. Popatrzcie na posty syfon2 ,i wszystko jasne. Tylko trzeba jeszcze by rozszyfrofać komu tego kabaretu brak:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 06.03.2015 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Ale ja już dawno chciałem wszystkim to przekazać,ale jak widać czytanie boli. Popatrzcie na posty syfon2 ,i wszystko jasne. Tylko trzeba jeszcze by rozszyfrofać komu tego kabaretu brak:confused: Zawsze można by zwalić to na pompiarzy, ale On i u nas w dziale zostawił swoje "złote myśli";) ile Wam wychodzi zużycia prądu w zł na miesiąc zimą paląc Pompą ciepla? nie robicie mnie w babucho? to my 700 na miech na wegiel wydajemy A to skąd to ciepło macie od tej pompy bo jakos nie wierze aby pod ziemią było tak cieplo aby nagrzać dom :D:D Prowokacja, czy totalna ignorancja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 06.03.2015 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 40cm izolacji na strychu czy ja dobrze słysze??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.03.2015 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 40cm izolacji na strychu czy ja dobrze słysze??? No właśnie, masz rację, nie wierz im. Trzeba dać 80cm! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.03.2015 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 40cm izolacji na strychu czy ja dobrze słysze??? Ja mam 48cm izolacji na stropie. Teraz już wiesz dlaczego grzejac prądem placilbym 300-350zl miesięcznie a ty grzejac syfem węgielnym płacisz 700zl ? Jeśli będziesz inteligentny to domyslisz się czemu 1l kawy w szklanym dzbanku trzeba będzie szybciej podgrzać niż 1l kawy w termosie,chociaz po dotychczasowych twoich postach mam wątpliwości czy zrozumiesz to zjawisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.03.2015 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 widzę, że Koledzy mają Kolegę Syffona2 za hejtera i trolla... nic bardziej mylnego, podejrzewam gorszą rzecz. On naprawdę, nigdy nie zetknął z technologią, która pozwala np nie palić w piecu i nie mieć kominów. Z autopsji znam przypadki takiego zachowania, np mój kuzyn, gdzie urabianie Go że inaczej jak palenie się da, trwało sporo czasu i na pewno nie od razu. Zamknie się taki na wszelakie sugestie i dane, koniec ! sam jeśli nie przemyśli, nie zobaczy i się nie przekona.. to można będzie sobie żyły pruć. Utkwiła mi w głowie rozmowa z jednym fachowcem, tłumaczenia typu że nic nie powinno oddychać, ale o. On wie swoje, ale trafiło na miękki punkt, wentylacja mechaniczna ; "a co to jest wentylacja mechaniczna z rekuperacją" normalnie w parę sekund, z rezystora wiedzy, stał się kondensatorem.. totalne zaskoczenie i nagle czuję że nabrał respektu do mojej skromnej wiedzy. Przecież widzę na co dzień jak szamanizm budowlany działa w praktyce, nie taki daleki sąsiad, sam wykonywał izolację .. 5cm rok temu bo nie zdycha, jak zobaczył izolację z EPS'a od środka to tyrady głosił co to się może stać, ale mnie nie było wtedy, tylko mama. Jak lubię zwykle mawiać, opier dolił bym jak Święty Michał diabła. Szkodnictwo tych głupich teoryjek jest straszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 06.03.2015 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 przepraszam Was ale te rzeczy wydaja mi się absurdalnejak można pół metra izolacji dac i i ile to będzie kosztować?Nie chce nikogo obrazić ale tez nie wierzę że grzejąc prądem! proądem wyjdzie 200-300zł na miesiąc? Tyle to wyjdzie grzejac wode w bojlerze a tu mowa o grzaniu domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.03.2015 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 (edytowane) Ja Ciebie rozumie, na jakim etapie jesteś. Wiem że ciężko się przełamać. Mój kuzyn tak " dam 20cm na elewację bo co ludzie powiedzą" ile będzie kosztować izolacja z EPS'a na strop ? ~115-125 zł m3 czyli 1m2 wyjdzie po 57,5 zł + siatka i klej tyle. http://www.leroymerlin.pl/izolacja-budynkow/kleje-uszczelniacze-izolacje/zaprawy-klejace-do-systemow-ocieplen/zaprawa-klejaca-termofix-1-kreisel,p227297,l402.html http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=94718&d=1326364435 przy wymianie pokrycia dachowego i wyprowadzenie izolacji na strop, pod wylewką jest jeszcze 6cm izolacji, właśnie spowodowanej myśleniem, mojemu Tacie nie bardzo chcę przepuścić, jak ja to nazywam że oddał się we władanie szamanów budowlanych. Na pewno już od tamtej pory kawałek po kawałku izolacja by była. ten fragment balkonu u rodziców traci 3,8 Wata na stopień na 1mb balkonu.. co daje przy -30 194 waty ..i na 6mb balkonu daję stratę 1166 Wat czyli 1 dobry grzejnik i tyle blisko co domek cały z wentylacją na moim avatarku Edytowane 6 Marca 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.03.2015 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 "a co to jest wentylacja mechaniczna z rekuperacją". to jest jeszcze nic. niektórzy już wiedzą, że jest takie coś, ale myślą, że to tylko miesza powietrze w domu i będzie z tego grzyb. za nic nie wierzą w nawiewanie świeżego. w sumie co drugi "fachowiec" (jeden robi własnoręcznie kotły-śmieciuchy i je sprzedaje) mnie straszy grzybem. sami mają rozwiązania tradycyjne (i grzyby), ale to ja będę miał grzyba w domu . i nie da się tego wytłumaczyć. tak samo z grzaniem prądem - najbardziej optymistyczne opinie brzmiały "zobaczymy czy to tak będzie" albo "za dużo liczysz i czytasz. gdyby to było takie proste, to wszyscy by tak robili". dzisiaj jak pokazuję ile zapłaciłem grzejąc do 16-17*C pusty dom to nadal słyszę "zobaczymy jak się wprowadzicie, przecież potrzeba wyższej temperatury, będziecie też wietrzyć dom itd.". gadanie o zyskach bytowych (i dokończeniu izolacji, bo jeszcze nie wszystko gotowe) nie trafia do takich ludzi. polecam izolowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.03.2015 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 napisze tak jako "chłop" ze wsi doskonale rozumie jakie chcą być słowa wypowiadane przez "fachowców" którzy zupełnie nie mają pojęcia, o czym mówią.Tobie powiedzą że książki to jedno, a ich "wiedza " to jest święte co on powie, bo on tak robi i "wie" że dobrze zrobił ? taki błogi stan, wydaje mi się. Wy Kolegę posądzacie o trolowanie, a ja wiem że utkwił w przekonaniach od takich "fachowców" płytki kładzie ale wie więcej niż prof od fizyki budowli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 06.03.2015 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 to jest jeszcze nic. niektórzy już wiedzą, że jest takie coś, ale myślą, że to tylko miesza powietrze w domu i będzie z tego grzyb. za nic nie wierzą w nawiewanie świeżego. w sumie co drugi "fachowiec" (jeden robi własnoręcznie kotły-śmieciuchy i je sprzedaje) mnie straszy grzybem. sami mają rozwiązania tradycyjne (i grzyby), ale to ja będę miał grzyba w domu . i nie da się tego wytłumaczyć. tak samo z grzaniem prądem - najbardziej optymistyczne opinie brzmiały "zobaczymy czy to tak będzie" albo "za dużo liczysz i czytasz. gdyby to było takie proste, to wszyscy by tak robili". dzisiaj jak pokazuję ile zapłaciłem grzejąc do 16-17*C pusty dom to nadal słyszę "zobaczymy jak się wprowadzicie, przecież potrzeba wyższej temperatury, będziecie też wietrzyć dom itd.". gadanie o zyskach bytowych (i dokończeniu izolacji, bo jeszcze nie wszystko gotowe) nie trafia do takich ludzi. polecam izolowanie Nie przejmuj się ! To jeszcze nic , za pewne usłyszysz jeszcze : "Zobaczymy jak przyjdą mrozy" itd - najgorsze w tym jest to że jak "im" udowodnisz że jednak jest tak jak "wyczytałeś" i "wyliczyłeś" to albo się obrażą albo zmienią temat ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.03.2015 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 U mnie kierownik budowy popatrzał na anemostaty i zdziwiony spytał co to takiego. Gdy mu wyjaśniłem stwierdził, że to nie będzie działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.03.2015 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 (edytowane) tak samo z grzaniem prądem - najbardziej optymistyczne opinie brzmiały "zobaczymy czy to tak będzie" albo "za dużo liczysz i czytasz. gdyby to było takie proste, to wszyscy by tak robili za dużo, bo obnażasz ich tępe myślenie ! boli ich że już nie mogą grasować i wypowiadać swoich bredni. Chyba nie pomogą racjonalne argumenty. Taki wie swoje, on wie że musi dać izolację na placki, ponieważ ściana będzie zdychać. Edytowane 6 Marca 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 07.03.2015 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 CZyli dobrze rozumiem 50cm izolacji na strychu.? To jak sie będzie na nią wchodzić bo nie rozumiem to jeszcze schody mam sobie dobudować? Z jednej strony osoba dziwi mi się że nie palę w piecu jak nikogo niema a druga mówi ze nie paląc 24g temp powinna spaść o 1-1,5C więc jedno wyklucza drugie bo co to tyle to przy takim spadku palic powinnem co kilka dni w piecu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 07.03.2015 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 CZyli dobrze rozumiem 50cm izolacji na strychu.? To jak sie będzie na nią wchodzić bo nie rozumiem to jeszcze schody mam sobie dobudować? . nie bedzie sie wchodzić, jak chcesz wchodzić to trzeba zrobić podłogę, wełne się rozkłada na stropie poddasz nieużytkowego a jak użytkowe to pewnie lepiej między krokwiami i pod nimi zaizolować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.03.2015 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 (edytowane) Kłania się rozumienie podstaw fizyki, zimno nie wchodzi, tylko ciepło "ucieka" jak już. Trzeba wiedzieć o czymś takim jak pojemność cieplna, wyrażona w iloczynie ciepła właściwego i gęstości. Teraz prosty wzorek na współczynnik przenikania ciepła( który służy do porównywania różnych przegród). 60cm cegły na tapetę .. współczynnik przewodzenia ciepła lambda = 0,8 W/mK , ciepło właściwe = 0,8 kJ/kg. liczymy R(opór cieplny i U współczynnik przenikania ciepła) R = grubość / lambda = 0,6m/0,8W/mK= 0,75 m2K/W U należy oddać opory przejmowania ciepłą Rsi i Rse = 0,17 dla strumienia ciepła poziomego. co daje 0,92 m2K/W 1/0,92= 1,08 Wata na 1m2 i 1K różnicy .. Należy przypomnieć, pakiet trzyszybowy osiąga współczynnik U = 0,5 W/m2K. teraz pojemność cieplna= 0,8 * 1800 kg *0,6 =846 kJ/ 3600 =0,24 kWh nie mniej przyjmuje się że tylko 10cm przegrody bez izolacji zapewnia tą pojemność .. czyli masz 1/6 tego 0,04 kWh ... jest -20 Ty grzejesz ładując naście kg węgla .. jest +20st wewnątrz .. i sru.. maszyny stop ... liczymy 0,04 kWh *40st .. =1,6 kWh ... Twoja strata wynosi 43,2 Wat (delta t =40st -20 do +20). 1600Wh / 43,2= 37 godziny do tego aby mur osiągną -20 !!! czyli 1/2 tego to jakieś 18,5 godziny i mamy 0 st :jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop: teraz zakładasz na to 50cm EPS'a wykorzystujesz całe 60cm muru .. U takiej przegrody to ..? 0,5m/0,031 W/mK = 16,12 + 0,92=17,04 m2K/W co daje U 1/17,04 =0,058W/m2K co daje 2,32 wata straty przy -20 ( czyli jakieś 20 razy mniej jak przedtem ) teraz pojemność cieplna 0,24 *40=9600 Wh =9600/2,32=4137 godzin ... przez 72 godziny o ile spadnie temp ? 167,04 Wh mniej będzie .. czyli przez 72 godziny dom nawet nie spadnie do 19 st .. 0,24/0,167 Edytowane 7 Marca 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 07.03.2015 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Bo tyle czasu ile poświęcasz na szuflowanie węgla, jesteś w stanie dać sobie radę sam przynajmniej strop zaizolować tymi 30-50cm EPS'a czy wełny ! możecie mi to wyjaśnic bo jakos nie rozumiem jak można 50cm dać izolacji to co będę wskakiwał na nią z pod schodów? No to będzie strych nieużytkowy. A zamiast węłny styropian można zastowować i ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.03.2015 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 (edytowane) Można, jak widzisz na obrazku można dać EPS'a szczególnie dobrze się ma na betonowych płytach .. zobacz sobie, masz -18 na zewnątrz jak rozkłada się temp w przegrodzie .. nie jesteś w stanie utrzymać na ścianie temp wyższej jak +14,2 st. Ile masz zapasu energii ? po wyłączeniu ogrzewania, tak zimny mur natychmiast pochłonie ciepło z powietrza !!! stąd jak byś skończył wieczorem palić o 20. to nad ranem o 6 masz mróz w pomieszczeniach i nie ma w czym gotować zupy. zobacz tera jak wygląda sprawa pod 50cm izolacji przegroda ma temp 19,5 st i nawet wyłączenie ogrzewania nie spowoduje żadnego efektu .. tydzień czasu mróz przejdzie.. a Ty będziesz miał ile ? w pomieszczeniu ? +18 .. Wiem że ciężko wyobrazić sobie taki stan, dobrze się skup na ostatnim obrazku. Cały mur jest ciepły ! rozładowanie takiej masy z energii jak już pisałem trwa wieki. Tej zimy przy takich izolacjach nie potrzeba by było zupełnie ogrzewania .. a nie że nie wierzysz w rachunki po 300 zł .. zupełny brak da się osiągnąć. Dodać to tego parę okien, jak wiadomo- mróz = słońce prawie zawsze = zyski słoneczne. Jest nie możliwe aby temp spadła w domu taki izolowanym .. Edytowane 7 Marca 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 07.03.2015 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 a inny kolega dziwił się że nie palę cały czas. Palą nawet jak wyjeżdzają z żoną na narty a Ty piszesz że można wcale nie palić to 2 różne opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts