minertu 08.04.2015 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Tak jak pisałem ... Źle użytkowany kocioł (mokry opał , niska temp spalin , niska temp na kotle i co bardzo ważne zimny powrót) to zabijanie kotła. Zapewne nie ma problemu aby rozwalić i kocioł i w 2 lata , ale z tego co czytałem i są tutaj tacy na forum co mają kotły po kilkanaście lat a rekordziści po ponad 20lat ... Tak samo jak można szybko rozwalić komin murowany ... Ja u siebie przez źle wykonaną instalację , źle działający z tego powodu kocioł niemalże nie zniszczyłem nowiutkiego komina (a i tak musiałem go naprawiać). Jak kocioł jest źle użytkowany , to nie licz że długo Ci pociągnie , a jak masz tak stary dom to wątpie abyś miał zawór czterodrogowy i zapewne temperatura powrotu jest o kiladziesiąt stopni niższa niż temperatura na kotle i w ten sposób niszczyłeś kocioł ... Zaczął gnić i rdzewiec wymiennik i tyle ... Po to u mnie kocioł ma sterownik PID ktory ma zapewnić stałą pracę , po to mam zawór czterodrogowy aby nie było niskiej temp. powrotu i dzięki temu widzę jak wygląda wewnątrz kocioł, jak wygląda żmijka od podajnika ... I wszystko wygląda bardzo dobrze ... Szczerze , jak za kilka lat kocioł mi sie rozsypie , to nie będę mocno rozpaczał , bo za kilka lat planuję zakup pompy ciepła ... "Boję" się jednak że z powodu tego że dbam o kocioł posłuży dużo dłużej niż zakładałem i będę musiał dłużej czekać na zakup pompy Jeśli mogę zapytać co było źle z tą instalacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 10.04.2015 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 czyli taniej wyjdzie wełna czy styro?i jak ten styropian wygląda i ile ma grubości jedna warstwanapisze ktos jak to sie uklada, klei i mocuje na strychurozumiem że to jakiś specjalny że jedna wartswa ma juz 20cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karamba1 10.04.2015 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 czyli taniej wyjdzie wełna czy styro? i jak ten styropian wygląda i ile ma grubości jedna warstwa napisze ktos jak to sie uklada, klei i mocuje na strychu rozumiem że to jakiś specjalny że jedna wartswa ma juz 20cm? Taniej wyjdzie wełna ale taniej też styropian. Styropian to takie kulki,mogą być koloru białego lub szarego. Jedna warstwa może być gr.5cm jak też i 50cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 10.04.2015 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Proponuję nie odbiegać od tematu wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 11.04.2015 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Może mi ktoś doradzić bo widzę że niektórzy piszą jak niedorozwinięci. Jak i czym ocieplić dom? Styropian? Wełna? Co wyjdzie najtaniej? Myślałem aby kupić najtańszy stryropian i 10cm położyć na strychu. Ale jeśli chodzi o ściany to ludzie odradzają ocieplenie że to więcej strat z tego niż pożytku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.04.2015 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Jeśli mogę zapytać co było źle z tą instalacją? Hydraulik "zaoszczędził' na przekroju rur i zrobił sporo trójników i itd i mocno zmniejszył przepływ. Mimo że miałem zawór czterodrogowy to nie działało zupełne "dogrzewanie" wyjścia z kotła i miałem różnicę pomiędzy wejściem a wyjściem kotła nawet do 30 stopni ... Efekt taki że kocioł był co pewnen czas "zalewany" dużą ilością zimnej wody i sterownik nie potrafił tak olbrzymiej ilości wody szybko nagrzać i źle działał (działa na zsadzie max 100% mocy i długi czas podtrzymania). Udało sie trochę poprawić instalację i jest dużo lepiej . Idealnie nie dało się zrobić , bo wymagało by to wymiany niemalże wszystkich rur na rury o większym przekroju , wymianę zaworów i iitd , i było by to bardzo kosztowne. udało się lekko zwiększyć przepływ i pompa grzejnikowa robi też za pompę CWU jak i pompę kotłową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 19.04.2015 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Sprowadziłmem fachowca do mojej chałby to mnie wyśmiał jak powiedzialem ze chcialbym 20cm ocieplenia na stropiemówił ze daje się od 5-10cm a na ściany jak zobaczył jakie są grube powiedział że ocieplając je sobie bardziej zaszkodzę niz jedynie je tynkując bez ociepleniaWiec ja nierozumiem a w wątku piszecie ze 40cm na strom i 10-20 na ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 19.04.2015 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Sprowadziłmem fachowca do mojej chałby to mnie wyśmiał jak powiedzialem ze chcialbym 20cm ocieplenia na stropie mówił ze daje się od 5-10cm a na ściany jak zobaczył jakie są grube powiedział że ocieplając je sobie bardziej zaszkodzę niz jedynie je tynkując bez ocieplenia Wiec ja nierozumiem a w wątku piszecie ze 40cm na strom i 10-20 na ściany Mam dla Ciebie jedną radę : Piłeś - nie pisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 19.04.2015 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 gadam na powaznie a wy mnie obrazacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 19.04.2015 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 gadam na powaznie a wy mnie obrazacie Zmień fachowca i weź takiego co zrobi to po twojemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dębowy 19.04.2015 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Mam dla Ciebie jedną radę : Piłeś - nie pisz. A Ty jak pijesz nie pal bo Ci źle to wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 20.04.2015 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Sprowadziłmem fachowca do mojej chałby to mnie wyśmiał jak powiedzialem ze chcialbym 20cm ocieplenia na stropie mówił ze daje się od 5-10cm a na ściany jak zobaczył jakie są grube powiedział że ocieplając je sobie bardziej zaszkodzę niz jedynie je tynkując bez ocieplenia Wiec ja nierozumiem a w wątku piszecie ze 40cm na strom i 10-20 na ściany A ten fachowiec to od czego ? Pogadaj z inżynierem budowlańcem (nieemerytowanym) To wszystko sie liczy podaj jakie masz przegrody . To policzymy Tobie jakie będzie opór cieplny dla różnych warstw styropianu. Takie programiki do obliczeń są w necie za darmo .wstawiasz grubości i materiał ściany i wychodzi.TO SIĘ LICZY .ale nie samo Czasem warto sprawdzić stężenie pary wodnej w przegrodach. szczególnie dla wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 20.04.2015 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 (edytowane) No mówie co godał. Ze przy tak grubych ścianach nie warto ocieplać ścian. Ociepla się węższe ściany i to stryro 5 do 10cm ( a ja słyszę od was min 20) ???Ściany mam ponad 40cm 2 cegły w środku pusto. Co do stropu to się zgodził aby dać styropian od 5-10cm są 5 i 10cm (grubszych też w sklepie budowlanym nie widizałem) I że jedynie to coś da. I że cos mówił ze jak dom bedzie ocieplony szczególnie ściany to w okresach przejściowych wiosna i jesień będę musiał palić w piecu a teraz nie muszę bo śłońce ogrzewa mi dom. Czy to prawda? Jakbym dał tak jak Wy godacie 30-40-50-60cm to jak bym na ten strych wszedł? Musiałbym chyba drabine robić?? Nie widziałem aby ktoś takie ocieplenie miał szczerze powiedziawszy. Nie rozumiem co do mnie godasz Fachmanie 19 A tak podsumowując to bardziej izolacyjna jest wełna czy styro? I co tańsze jest? I jakie wg WAS powinny być grubości i gdzie i czego ocieplenia ile min a ile zalecane? Jestem otwarty na wszelkie wypowiedzi. Edytowane 20 Kwietnia 2015 przez syffon2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 20.04.2015 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 dla twojej ściany współczynnik przenikania wynosi 1,22 W/m2Kz 10 cm styropianem (wełną ) 0,38 W/m2Kz 20 cm styropianem (wełną) 0,18 W/m2K Co to oznacza ,że dla styropianu 10 cm będziesz płacił 4 x mniej a dla styropianu 20 cm 10 x mniej za ciepło które ucieka przez ściany.Oczywiści możesz dać 5 cm zapłacisz 2 x mniej z ogrzewania.też fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 20.04.2015 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 zgadza siętyle tylko że koszt położenia tych 5cm będzie niewiele niższy niż dla 20cm- różnica w cenie styropianua zwrot inwestycji w przypadku 20cm będzie nieporównanie krótszy rzeknę nawet szkoda kasy na 5cmja mam stary dom ze ścianami 50cm grubości i dzisiaj żałuję że dałem tylko 10cm styropianu na niegdybym dał 15 zapłaciłbym niewiele ponad 2 tysiące więcej a ogrzewanie kosztowałoby mnie mniej niż terazsyffonklej na te ściany minimum 15cm porzadnego styropianu potem wymieniaj kocioł na dużo mniejszy i ciesz sie niskimi rachunkami za ogrzewaniepamietaj tez że jak kazdy lat Ci nie ubywa a na starość lepiej jak jest mniej do roboty przy ogrzewaniu niż więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 24.04.2015 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 no tak ale w sklepie są albo 5 albo 10 wiekszych warstw nie widzialem I jak to będzie wyglądac jak dam nawet 10cm to okna będą wyglądać komicznie w tym domu obecnie juz od okna mam trochę muru a co dobiero jakbym dał 20cm to jak bunkier ten dom by wygladał nie widziałem jeszcze u nikogo aby mial okna tak głębogo zabudowany:confused::confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.04.2015 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 To na te okna też daj styropian. Po co ci okna, okna to same straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 24.04.2015 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 no tak ale w sklepie są albo 5 albo 10 wiekszych warstw nie widzialem I jak to będzie wyglądac jak dam nawet 10cm to okna będą wyglądać komicznie w tym domu obecnie juz od okna mam trochę muru a co dobiero jakbym dał 20cm to jak bunkier ten dom by wygladał nie widziałem jeszcze u nikogo aby mial okna tak głębogo zabudowany:confused::confused: No niestety taki "czar" grubych murów , które poza grubością nic nie oferują , bo mimo grubości nie są wcale ciepłe. Więc niestety po dołożeniu ocieplenia zrobi Ci się bunkier. Gdybym ja robił to dałbym 20cm ocieplenia na ścianach a na poddaszu minimum 30cm , bo na poddaszu sam sobie możesz położyć wełnę lub styropian. I tak super nie ocieplisz , bo zapewne nie ocieplisz podłogi , bo to by wymagało remontu generalnego domu ... Masz do wyboru 3 wyjścia: 1. Sprzedać dom i kupić nowy wybudowany według obecnych norm 2. Ocieplić dobrze dom aby ograniczyć mocno obecne zapotrzebowanie na ciepło i ograniczyć mocno koszty ogrzewania 3. Nic nie robić i dalej płacić olbrzymie kwoty na ogrzewanie ... Sam musisz zdecydować ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 24.04.2015 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 No niestety taki "czar" grubych murów , które poza grubością nic nie oferują , bo mimo grubości nie są wcale ciepłe. Więc niestety po dołożeniu ocieplenia zrobi Ci się bunkier. Gdybym ja robił to dałbym 20cm ocieplenia na ścianach a na poddaszu minimum 30cm , bo na poddaszu sam sobie możesz położyć wełnę lub styropian. I tak super nie ocieplisz , bo zapewne nie ocieplisz podłogi , bo to by wymagało remontu generalnego domu ... Masz do wyboru 3 wyjścia: 1. Sprzedać dom i kupić nowy wybudowany według obecnych norm 2. Ocieplić dobrze dom aby ograniczyć mocno obecne zapotrzebowanie na ciepło i ograniczyć mocno koszty ogrzewania 3. Nic nie robić i dalej płacić olbrzymie kwoty na ogrzewanie ... Sam musisz zdecydować ... Osobiście bym dom ocieplił. Okien na plecach się nie nosi a nawet jak da 10 cm dobrego styro czy wełny to przy tak grubym murze będzie dobrze po ich wygrzaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 24.04.2015 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 A Ty jak pijesz nie pal bo Ci źle to wychodzi. aha ... mały problem - nie palę. Coś jeszcze do dodania w kwesti 5-10cm ocieplenia na stropie ? Rozumiem że to Ty jesteś tym "fahofcem" który tak zalecił ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts