syffon2 24.04.2015 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 czyli po ociepleniu domu nie będę musiał palic codziennie? Nawet w mrozy? Stwierdzam tylko że ściany będą paskudnie wyglądać i z wnętrza będę widział świany domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 24.04.2015 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Możesz podać gdzie mieszkasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 24.04.2015 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 czyli po ociepleniu domu nie będę musiał palic codziennie? Nawet w mrozy? Stwierdzam tylko że ściany będą paskudnie wyglądać i z wnętrza będę widział świany domu Nie musisz palić - właściwie nie powinieneś - to dla Twojego dobra - palenie zabija - nie czytałeś na opakowaniu "fajków" ? Stwierdzasz ? Rozwiń ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.04.2015 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Może mi ktoś doradzić bo widzę że niektórzy piszą jak niedorozwinięci. Jak i czym ocieplić dom? Styropian? Wełna? Co wyjdzie najtaniej? Myślałem aby kupić najtańszy stryropian i 10cm położyć na strychu. Ale jeśli chodzi o ściany to ludzie odradzają ocieplenie że to więcej strat z tego niż pożytku. W tym micie jest ziarnko prawy, ale Twój tragiczny przykład że nie mają racji w cale, a słuchając szamanów budowlanych, jak widać wielu tam w okolicy jest, to nie zrobisz nic, tylko będziesz na 1/2 etatu w kotłowni pracował. A czemu w tej bajce jest prawda ? ponieważ szamani od wykonastwa, poczuli łatwą kasę i lęgną się wszelakie miernoty do tej roboty. Położenie 5cm izolacji szkoda słów jak to nazwać, bo nie ma dość obelżywych słów na takie zachowanie inwestora i wykonawcy. Wykonawca, zedrze z Ciebie tyle samo co za 2cm i za 20cm stawka jest jedna.. to opłaca się dać jak najwięcej treści, czyli izolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.04.2015 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Sprowadziłmem fachowca do mojej chałby to mnie wyśmiał jak powiedzialem ze chcialbym 20cm ocieplenia na stropie mówił ze daje się od 5-10cm a na ściany jak zobaczył jakie są grube powiedział że ocieplając je sobie bardziej zaszkodzę niz jedynie je tynkując bez ocieplenia Wiec ja nierozumiem a w wątku piszecie ze 40cm na strom i 10-20 na ściany fachowca ? sorry przecież on się totalnie nie zna na tym co robi ! to mnie wyśmiał a to już jest skrajny kretynizm.. on nie jest żadnym fachowcem, nawet pewnie zawodówy nie skończył... cymbał jeden. Po jakiego hu się pcha do takich zadań? jak totalnie nie ma pojęcia o izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.04.2015 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 No mówie co godał. Ze przy tak grubych ścianach nie warto ocieplać ścian. tak ? to czemu za pier do kotłowni i przepalasz tyle ton węgla ? nie możesz nagrzać domu itp, jak są takie te przegrody zaje to czemu nie ogrzewasz domu dwiema suszarkami do włosów, jak by to miało miejsce przy spełnieniu standardu pasywnego. Podejrzewacie że Kolega Syfon pisze jakieś bzdury ? przecież to powszechna paranoja "fachowców" co np pojechali do anglii nosili wiadra z zaprawą, a teraz fachowcy wielcy, może są tylko odważniejsi w sowich bzdetach, bo inaczej tego nazwać nie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.04.2015 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 (edytowane) I że cos mówił ze jak dom bedzie ocieplony szczególnie ściany to w okresach przejściowych wiosna i jesień będę musiał palić w piecu a teraz nie muszę bo śłońce ogrzewa mi dom. Czy to prawda? oczywiście, przecież on jest prof dr rechbilitowany inż Juzek von patykiem pisane .. jest tak fachowy... totalna nie prawda, słońce grzeje tylko i wyłącznie przez okna ! po marnym doizolowaniu 10cm 3 lata temu, sezon uległ znacznemu skróceniu, nie wiem czemu w tym kraju jeszcze takich "fachowców" można nazwać i nie nazywaj go fachowcem, bo jego nie wiedza jest rozległą, niczym Syberia... żeby być fachowce to nie wystarczy powiedzieć że się tak robi, bo ja tak robię i nikt nie narzeka. no tak ale w sklepie są albo 5 albo 10 wiekszych warstw nie widzialem I jak to będzie wyglądac jak dam nawet 10cm to okna będą wyglądać komicznie w tym domu obecnie juz od okna mam trochę muru a co dobiero jakbym dał 20cm to jak bunkier ten dom by wygladał nie widziałem jeszcze u nikogo aby mial okna tak głębogo zabudowany a rzopa która z dachu wychodzi i pierdzi i puszcza bąki to dobrze wygląda, dobrze też wygląda okolica spowita dymem z Twojego wychodka. Tak trzeba nazwać komin i węgiel .. wychodek, już prawie nie ma wsi bez kanalizacji, czy wyobrażasz sobie szambo pod oknami ? jakoś komin niby nie przeszkadza nikomu.. ale nagle osadzenie okien .. Boże widzisz i nie grzmisz ! aby dobrze za izolować i tak musisz okna przemontować, bynajmniej w warstwę ocieplenia. Zacznij zagłębiać literaturę fachową, szukać tego co można, a nie tego że jakiś imbecyl Ci powie nie można więcej, bo jakieś skutki powstaną, niech idzie sobie sam robić krzywdę. czy wełny to przy tak grubym murze będzie dobrze po ich wygrzaniu. owszem jest tu część prawdy, ale to wymagało by więcej izolacji, teście mają 45cm mur i 10cm izolacji .. i masę błędów .. bo właśnie zdali się na fachowca ... co im będzie jakiś inż radził, przecież lepszy ktoś kto przecież robi .. to wie .. to że robię goowno w kiblu nie czyni mnie gastrologiem czyli po ociepleniu domu nie będę musiał palic codziennie? Nawet w mrozy? Stwierdzam tylko że ściany będą paskudnie wyglądać i z wnętrza będę widział świany domu byś się posłuchał, poczytał wątki, gdzie Koledzy np Barth3z dają masę izolacji, jak rozwiązują problemy okien, Kolega Kszhu szkoda że się wycowfał .. dał po prostu okno większe jak mur .. nie widać totalnie tego że ma 30cm izolacj .. Wyobraź sobie że u mnie będzie nie 10, nie 20, nie nawet 30cm .. tylko min 60cm .. a tylko z tego prostego powodu .. ja 100 wat mocy, żona 100 dzieci też po 100 bo latają i masz 400 wat .. wiesz jaka to ogromna moc w domu gdzie potrzeba 1,5 kW mocy przy -30... 270 m2 po podłodze dom jak w awatarku .. Powtarzam wygląd okien, to sprawa wagi zerowej, Twój komin powinien budzić wstręt i obrzydzenie, a kotłownia to powinna być traktowa jak miejsce Twojej kaźni codziennej Edytowane 25 Kwietnia 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 25.04.2015 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 60 na co na ściany?? czyli 6 warstw dasz? Okolice Tarnowskich gór i jeśli gadając o szambie to u nas go niema tz kanalizacji nie momy i znam wiele takich wsi. A co do kominów to także nie widziołem domu bez komina w życiu. Ściany mamy 45cm i jakbym miał dawać to właśnie te 10cm styropianu bo takie sprzedają. Przecież jasne chyba jest że zapłacę wiecej bo fachowiec będzie musiał przykleić nie raz a 3 -4razy warstwy tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.04.2015 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 (edytowane) http://static.wixstatic.com/media/45d546_c750802527694dc88ba41d990a464991.jpeg_srz_398_600_85_22_0.50_1.20_0.00_jpeg_srz spokojnie dostaniesz 30cm w jednej płycie. Fachowiec weźmie jedną cenę za te 30cm i za te 5cm .. 10cm to robisz pewnie tylko, po to aby za jakieś 5-10 lat znowu dokładać, w podświadomości "fachowcom" oto chodzi, przecież muszą z czegoś żyć. Ściany mamy 45cm i jakbym miał dawać to właśnie te 10cm styropianu bo takie sprzedają. i to niczego nie zmienia, spokojnie przyjmą 20 -30 i więcej cm ... jak chcesz się pozbyć etatu w kotłowni ... 60 na co na ściany?? czyli 6 warstw dasz? jeśli miał by to być styropian to zamówił bym sobie w jednym kawałku. u rodziców pójdzie właśnie w jednym 50cm i też na ścianę podobną 42,5 cm .. mającą. Nie mniej pierwsze od strychu. http://www.styropian.in/izoterm/styropian-fasada-sciana/styropian-grafitowy-eps033-030-szare/styropian-grafitowy-izoterm-eps-033-max-lambda-cena-za-m3_p_133.html grubość płyty od 10mm do 1m .. a z kominem, chodzi mi iż jest to powietrzne szambo, które wylewasz po okolicy i jest to widok powszechny tak, że ludzie się tym jakoś nie przejmują, ale za to mają głupawkę, bo jak będą wyglądać okna w murze .. to jest żaden problem, wobec tego co robi komin w okolicy. pamiętaj, zjadasz 1,5 kg, wypijasz 3-4 litry i płuca przetwarzają 22kg powietrza na dobę, to co dostaje po rzopie ? jelita ? nerki? czy może płuca ? bardzo to dziwne, że ludzie taką pierdołą się przejmują jak wygląd okna w murze...cdn Edytowane 25 Kwietnia 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 25.04.2015 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 60 na co na ściany?? czyli 6 warstw dasz? Okolice Tarnowskich gór i jeśli gadając o szambie to u nas go niema tz kanalizacji nie momy i znam wiele takich wsi. A co do kominów to także nie widziołem domu bez komina w życiu. Ściany mamy 45cm i jakbym miał dawać to właśnie te 10cm styropianu bo takie sprzedają. Przecież jasne chyba jest że zapłacę wiecej bo fachowiec będzie musiał przykleić nie raz a 3 -4razy warstwy tak ? czy to prowokacja? zamawiasz styropian o jakiej grubości chcesz i przyklejasz tylko jeden raz. przykładowo sporo ludzi ma 30 cm izolacji i brak komina w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.04.2015 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 imrahil był tu przypadek gościa, co pytał jak wykonać izolacje piwnicy, ale jego ojciec coś się tam boczył na rady z forum.Nie wiem jaki finał sprawy, bo gościu już nie pisał później więcej w temacie, ale prawdopodobnie dość nie wesoło, były jakieś pęknięcia itp ale więcej nie wiem... czemu tak się stało, podobnie jak tu, radzenie się "fachowców" niech sobie kolega wpisze w googlarlę hasło pasiv haus, dom pasywny i poczyta z czym to się je, oraz jak daleko jest od takiego stanu.A nadewszystko zacznie samodzielnie myśleć i nie wspierać się "fachowcami" gdzie ich fachowość jest żenująca.Ostatnio w Korczynie pod biedronką, widziałem jak "fachowcy" nawet końcówek okapów okiennych nie potrafią zamontować prawidłowo, bo po co są jakieś pasticzki, oraz ile cm ? 8cm grubość izolacji:bash: celowe działanie, żeby za x lat wykonać kolejną izolację, tym razem dołączyć jeszcze 30cm .. taki będzie finał tych miernych działań .. Sam wiesz, bo już masz ultra ciepły dom, jak na nasze warunki, nie mniej szokiem dla niektórych jest zachowanie Kolegi Syffona'a nie, ja wiem że "fachowców" którzy wywierają wpływ na inwestorów i radzą im 5cm jest sporo...totalny bigos pojęć, wiedza dno i 300 m mułu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.04.2015 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 czy to prowokacja? Ja cały czas uważam,że syfon to jedna wielka prowokacja bo nie sądzę,żeby być tak bezmyślnym w dobie neta a przecież gostek pisze na forum czyli wie co to jest internet i to pisze w miarę bez błędów czyli aż takim nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.04.2015 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Mylisz się, wystarczy wejść na pewne wątki, gdzie bardziej obryci internauci, nie przyjmują pewnych faktów do wiadomości. To jest smutna prawda, o tym jakie jest myślenie, przeciętnego kowalskiego. 2 lata temu przywiózł gościu łaty do konstrukcji, zobaczył ze idzie izolacja od "środka" z styropianu, to począł wykład o zdychaniu ścian .. a sam izolował rok temu dom, to dał 5cm izolacji sam, żadnej ekipy itp .. to o czymś to świadczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 25.04.2015 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Sam wiesz, bo już masz ultra ciepły dom, jak na nasze warunki, nie mniej szokiem dla niektórych jest zachowanie Kolegi Syffona'a nie, ja wiem że "fachowców" którzy wywierają wpływ na inwestorów i radzą im 5cm jest sporo... totalny bigos pojęć, wiedza dno i 300 m mułu. dzisiaj budowałbym jeszcze cieplejszy. nie droższy, tylko lepiej przemyślany. sam byłem krytykowany za izolację, wentylację, okna itd. nikt nie liczy tego ile to pozwala zaoszczędzić na kotłowni. dzisiaj dyskusje się skończyły, bo nie mają argumentów. pojawiają się tylko pojedyncze głosy krytyki w sprawie wentylacji - że grzyb będzie, bo rekuperator to nie wentylacja, tylko ruch zużytego powietrza po domu i to tylko sprawia wrażanie, że napływa świeże powietrze system grzania mojego domu kosztował niewiele. teraz, kiedy na lokalnym forum pojawia się dyskusja o smogu, węglu i wspominam o mojej grzałce i rachunku za ogrzewanie, inwestycji w izolację zamiast w komin i kotłownię, to pojawiają się dzielni oświeceni z pytaniami: - jaka wilgotność w domu? pewnie wszystko pozamykane, nie wietrzysz i masz grzyba - co to za super grzałka, którą grzejesz i która daje tak niskie rachunki? - co będzie jak przyjdzie prawdziwa zima? wiesz ile wtedy zapłacisz? nikt nie podąża we właściwym kierunku i nie zapyta o to jak dom zbudowany, że wymaga mało energii. ale to nic. tak samo przecież ja kupując samochód nie wnikam w szczegóły techniczne poza ogólnymi - spalanie, osiągi. nie interesuje mnie dokładnie jak jest skonstruowany silnik. tak samo nie powinno inwestora interesować jak działa dom. powinien to mieć w projekcie. wykonawcy powinni też o to zadbać. ale w budowlanka tak nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.04.2015 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) Sam widzisz, że nie wiedza w tej dziedzinie jest powszechna, trzeba zadać delikwentowi pytanie, czemu masz piec np 20kW, a czemu nie 150 kW:lol2:Mają ludzie bladzieńkie pojęcie o tym jak się powinno budować, powtarzają mity, na swoją niekorzyść.Moje teściowa też pier, o tym że rekuperator to klima i grzyb, to jej wytłumaczyłem .. ale najlepszy był jeden "fachowiec" jakieś 4/5 lat temu, u mechanika samochodowego się trafił .. "budowlaniec" mówię że potrzeba tak i tak izolować, a ten swój wykładzik zaczyna, a ja mu pojechałem tak, od tego jest wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła, "a co to jest wentylacja mechaniczna" gościu położony na łopatki, od tego momentu skupił się na tym co się doń mówi, nie próbował już swoich tyrad głosić.imrahil widzisz, czyli się sprawdza to co nie raz piszę, że siła tkwi w liczbach.cdn Edytowane 26 Kwietnia 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 06.05.2015 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 jeśli to na poważnie a nie jaja to jestem w szoku 50cm izolacji na ściany?? Pytalem sie kilku osób to mówili ze 10cm na ściany nikt nie mówił więcej i tyle samo na strych do 20cm Wydaje mi sie to cos niewyobrażalnego że tak dom można obłożyc zważywszy że w mojej okolicy to jedynie nowe domy sa ocieplone a te stare to wcale nie sa ocieplone nawet 1mm niema styro wiec gdzie tu mówić o ociepleniu. Zresztą nawet jakbym tyle dał to coś da? Chyba napoczatku lepiej zainwestować w nowe okna i drzwi ja mam drewniane i nieszczelna epoka PRL wiec wiecie a to tez nie maly wydatek kupic ponad 15 okien i kilka drzi Czyli co ocieplać dom nie zwaracjąc że okna i drzwi sa z tamtej epoki/? ja juz drewnianych nie kupie w życiu Pokazcie mi dom bez komina np na google maps bo ja takiego nie widziałem. ludzie są milionerami ale zawsze kuminy maja chociazby do kominka albo wentylacji no i na piec na eko groszek/ Mój kumpel grzeje dom 200m2 gazem i co prawda tez placi niebagatelne sumy zimą 2tys zł na miesiąc ocieplenie ma jedynie na strychu ściany tez nie ocieplone jak 99 procent domów w naszej okolicy/ no ale jak ktos zarabia to go stać nie? pokazcie mi takie domy bez komina a wentylacja jak? a komin od gazu gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 06.05.2015 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 i takie wartości to chyba mają jacyś pasjonaci tak jak Wy majacy jakies domy eko czy jak to zwią a nie normalni ludzie bo jak napisalem pytalem sie 4 fachowców do ocieplania to mnie wyśmialiStandard do na ściany od 5 do 15 najczęściej 10 i na strop 10 do 20 najcześciej 10cm welny albo styroja sobie nie wyobrazam że dam 50cm na ściane majacą 50cm to co 1m będzie miala ściana i ponad 60cm od ściany do okna? A na strychu to co drabine będe mial do wchodzenia i bede się schylał? czy w takim domu nie trzeba juz w cale palić????znam ludzi bogatych co tam i te 10tys zarabiają miesieczniewszyscy mają nieocieplone domy albo ok 10cm (jeden) i palą weglem ew. gazem jak ww. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 06.05.2015 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 jak bedziesz wymieniał okna to sie zorientuj jak sie wstawia jak ma byc styro, żeby nie wstawili w połowie muru jak to sie robi bez izolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.05.2015 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 znam ludzi bogatych co tam i te 10tys zarabiają miesiecznie wszyscy mają nieocieplone domy albo ok 10cm (jeden) i palą weglem ew. gazem jak ww. brak izolacji to właśnie rozwiązanie dla bogatych . kominów wentylacyjnych też nie musi być w domu, jeśli zastosuje się wentylację mechaniczną (najlepiej z odzyskiem ciepła) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 07.05.2015 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 No ale to wszystko kosztuje kosztuje nawet styro chyba jest róznica dac 5cm a 20 albo 50cm przeciez styropian z nieba nie spada jak deszcz. Niektórzy chyba myślą że znajdą go na śmietnisku. Jak nie przymierzajac np ja biorę kredyt na tonę węgla to chyba łatwo się domyślić że nie mam np 10tys albo 50tys aby dom zmodernizować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts