Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy piec do domu? Duże zużycia węgla.

syffon2

Recommended Posts

no dom nie liczyłem ale około chyba 200 albo wzwyż dokładnie to co podać policzyć pomieszczenia tam gdzie są grzejniki czy wszystkie? razem z piwnicą i strychem

No z cegieł jest a z czego? Strych nie ocieplony, nie otynkowany no i nie ocieplony styropianem

Ogólnie jak grzejniki są ciepłe to jest ciepło nawet 25 w pokoju 22-25 ale jak zgaśnie i grzejniki zimne to sie nawet 14 robi zimą poprostu tragedia. Nie mówie o piętrze bo tam nikt nie śpi. Bo tam jeszcze zimniej.

A do spalania miału czy eko mój piec sie nie nadaje? Musi być dmuchawa a podajnik też?

U nas idzie 2 tony miesięcznie torfu i 1 tona kamiennego orzechu palac 12h z 24 doby.

A te nowoczesne piece wszystkie są bezobsługowe? I każdy ma podajnik i dmuchawę i zasyp?

Jak je się rozpala? A co jak zgaśnie? Bo u nas po 4g gaśnie całkiem i trzeba na nowo rozpalać np przy powrocie z pracy po nocy itp po wyjezdzie na 3g gdzieś.

A są piece hybrodowe+gaz? Ile by wyszo ogrzaniem gazem.

O ocieplaniu też myślałem ale nie teraz po to ok 20-30tys trzeba by przeznaczyć.

Tak jak koledzy już tu pisali - najpierw ocieplij chałupę, najpierw strych, wełna strasznego majatku nie kosztuje, tak jak przed chwilą sprawdziłem w Leroy-Merlin wełan grubości 14 cm to koszt ok. 1500-2000 na strych. Jeśli masz taką kasę to możesz to możesz juz sam kupić i położyć. I zobacz o ile się poprawi.

• Odpowiedzi 248
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no tak ale obecny kocioł nie jest bezobsługowy no bo co chwile trzeba dokładać. Zresztą pali się tylko 30min-1h a potem czerwone są kamienie i grzejniki jeszcze przez 1 godzine gorące a potem to juz stygną no i od nowa trzeba rozpalać.

A ile kosztuje ocieplenie takie ? Pytałem to 20tys mi zaśpiewali na tyle nas niestey nie stac i to mieszkamy tylko na parterze a na piętrze tylko ogrzewane 3 pomieszczenia z 6.

A można go przystosować ten mój piec do palenia miału albo gazu ziemnego jak? np montać dmuchawy?

podajnik =nasyp na węgiel???

A te nowe piece jak nie mają podajnika to też są bezobsługowe? Jedynie eko groszek i miał z podajnikiem i dmuchawą sie palą?

A jak Wy je rozpalacie? I po rozpaleniu przed zimą płomien nie zgaśnie nigdy? A co jak płomień zgaśnie to przeciez nie musicie od nowa rozpalać?

ile placicie za eko groszek i miał ?

Myślałem ze nawet jakby o 200zł miesiecznie zaoszczędzic na opale to zwróci sie piec co.

Nie opisałeś co to właściwie za piec; tyle można się domyślać, ze to zwykły "śmieciuch". Czy ma miarkownik - tzn. mechaniczny regulator ciągu regulowany termostatem???

Jeśli jest z początku lat 90-ych to prawie na pewno nie ma żadnego sterownika.

A może kompletne starocie bez miarkownika tak jak to bywało za "wujcia" Gierka i Jaruzela??

Wtedy to juz gimnastyka z uchylaniem drzwiczek od popielnika w zależności od tego czy rozpalasz, czy już piec się rozgrzał i tylko trzeba podtrzymać temperaturę.

Bo coś mam wrażenie, że cały czas ostro hajcujesz.

Jeżeli piec CO nie przecieka to nic mu nie jest.

Jeżeli chcesz go usprawnić nieco, by dłużej trzymał ogień to przerób drzwiczki na mechaniczną automatykę zamykania dopływu powietrza - http://allegro.pl/miarkownik-ciagu-do-kotla-pieca-3-4-honeywell-prom-i5131153570.html powinno trochę dłużej utrzymać ogień gdy zapomnisz by poprzymykać drzwiczki z popielnika po rozpaleniu. Możesz też dodać termostatyczne zawory na grzejniki by nie były one raz rozgrzane do 90st a za chwilę zimne - te dwie rzeczy łącznie poprawią funkcjonalność CO.

Jeżeli nie masz kasy na zaizolowanie to zrób tyle ile możesz w tym temacie zrobić samemu po kosztach materiałów - jeżeli piwnice są i będą nieogrzewane - przykleić samodzielnie styropian do sufitu, min. 5cm, jak jest miejsce to lepiej więcej - 8-10 dobrego styropianu.

Jeżeli poddasze nieużywane - rozłożyć na podłodze styropianu ile wlezie, z 20cm było by dobrze. To możesz zrobić sam i na pewno bez efektu nie będzie. Żeby po nim móc chodzić jeżeli w jakiś sposób to poddasze użytkujesz to jakieś płyty OSB na nim myślę można ułożyć.

A potem styropian na ściany jak kasa będzie - od tego zawsze zaczyna się modernizację domu, no chyba że okna do wymiany to pierwsze okna.

Dla przykładu tylko podam - strop żelbetowy 12cm grubości bez izolacji na nim ma ok 13 krotnie ! gorszy współczynnik przenikania ciepła od stropu z ułożonym na nim najpodlejszym marketowym styropianem lambda 0,04 o sumarycznej grubości 20cm.

PS

jaskowisnia - pisaliśmy równocześnie ale byłeś jednak pierwszy z tym miarkownikiem i izolacją strychu. :p

Edytowane przez _olo_

to co mi odradzacie zakup pieca ja sie tak napalilem

piec mamy taki jaki byl w tamtych latach bez żadnej elektroniki etc.

a jak sie go rozpala? drzwiczki dolne otwarte tam gdzie rusz zamkniete rynsztok przy kominie na pół a potem rynsztok daje na prawie zamkniety drzwiczki dolne zamykam i 2 na min otwarde i jak sie pali ogien to trzeba dokladac co jakąś godzinkę dwie. bo potem zgaśnie

Czy ja dobrze robię? Jak taki piec szybko rozpalic a potem ustawic aby bylo cieplo?

Ale jakmyśmy budowali dom to nikt nie ocieplał ani nie proponowal czegos takiego i to bylo normalne.

Okna mamy z drzewa ale jak pisalem na parterze to sie tak nie wyziębia znowu no ok 17C teraz rano a na pietrze to jak na strychu jest tak zimno jak na dworze. Może najpierw drzwi zamontowac na klatce schodowej u góry i na dole?

Bo jak pisalem na parterze to tragedii niema znowu ze tak szybo się wyziębia. A na piętrze to nawet przy paleniu jest zimno i hajcowaniu a jak jest rano to nawet nie mówię .

A co to zmienia? Spala jedną tonę miesięcznie i szuka rozwiązania. Ty w swoim poście napisałeś że kocioł z podajnikiem to tydzień bez obsługi. W takim razie podaj nam jaki ten kocioł zaproponujesz z zasobnikiem na pół tony. Czekamy.

Ja obsługuje kocioł na eko co około 10 dni. Mówię o takiej pogodzie jak teraz.

to co mi odradzacie zakup pieca ja sie tak napalilem

piec mamy taki jaki byl w tamtych latach bez żadnej elektroniki etc.

a jak sie go rozpala? drzwiczki dolne otwarte tam gdzie rusz zamkniete rynsztok przy kominie na pół a potem rynsztok daje na prawie zamkniety drzwiczki dolne zamykam i 2 na min otwarde i jak sie pali ogien to trzeba dokladac co jakąś godzinkę dwie. bo potem zgaśnie

Czy ja dobrze robię? Jak taki piec szybko rozpalic a potem ustawic aby bylo cieplo?

Ale jakmyśmy budowali dom to nikt nie ocieplał ani nie proponowal czegos takiego i to bylo normalne.

Okna mamy z drzewa ale jak pisalem na parterze to sie tak nie wyziębia znowu no ok 17C teraz rano a na pietrze to jak na strychu jest tak zimno jak na dworze. Może najpierw drzwi zamontowac na klatce schodowej u góry i na dole?

Bo jak pisalem na parterze to tragedii niema znowu ze tak szybo się wyziębia. A na piętrze to nawet przy paleniu jest zimno i hajcowaniu a jak jest rano to nawet nie mówię .

Przy piecu na eko bez poprawy ocieplenia nie zaoszczędzisz nic. Problem taki że piece na eko mają wyższą sprawność lecz palą ciągle. Ty znów oszczędzasz opał w czasie gdy przestajesz palić i temperatura spada w domu. Koszt ogrzewania będziesz miał podobny ,oczywiście komfort życia w budynku wzrośnie. Kolejna sprawa,styropian co najmniej 15cm i dobrej jakości. Jeśli byś się zdecydował ściany ocieplać.

I też zużywasz tonę węgla miesięcznie? Jak sobie syfon wstawi taki sam jak ty masz to też będzie obsługiwał co 10 dni?

Myślę że troszkę częściej..bez ocieplenia nie ma sensu kotła zmieniać, nie mówiąc o gazie. Przy tym metrażu spalanie ma masakra...

Jak by choć napisał jaki piec ma,model..

Kolejna sprawa,styropian co najmniej 15cm i dobrej jakości. Jeśli byś się zdecydował ściany ocieplać.

Niestety, w świetle obowiązujących (Rozporządzenie Ministra Infrastruktury i Rozwoju w sprawie obliczania zapotrzebowania na ciepło) przepisów zaczyna to byc już zdecydowanie za mało:P

Oczywiście patrząc zdroworozsądkowo jest to jak najbardziej wystarczająca grubośc izolacji, aby płacic rozsądne rachunki za ogrzewanie. Niestety mądrzy panowie za biurkiem doprowadzaja do takich sytuacji, w których muszę projektowac kotly na słomę, bo ogrzewanie gazowe nie spełnia wymogów, a nie każdy ma ochotę rekuperowac swoją wentylację.

Myślę że troszkę częściej..

Troszeczkę??? Podziel sobie tonę (tyle spala miesięcznie) przez trzy. To jest te twoje 10 dni. Jaki by musiał mieć zasobnik? Co z miałem? Z własnego doświadczenia chciałbyś codziennie wsypywać woreczki do zasobnika i czyścić kocioł? Na pewno nie. Dlatego syfon powinien skupić się na razie wyłącznie na ociepleniu, ono zdecydowanie bardziej mu poprawi komfort niż wymiana kotła. Wymiana powinna nastąpić w dalszej kolejności.

Niestety, w świetle obowiązujących (Rozporządzenie Ministra Infrastruktury i Rozwoju w sprawie obliczania zapotrzebowania na ciepło) przepisów zaczyna to byc już zdecydowanie za mało:P

Oczywiście patrząc zdroworozsądkowo jest to jak najbardziej wystarczająca grubośc izolacji, aby płacic rozsądne rachunki za ogrzewanie. Niestety mądrzy panowie za biurkiem doprowadzaja do takich sytuacji, w których muszę projektowac kotly na słomę, bo ogrzewanie gazowe nie spełnia wymogów, a nie każdy ma ochotę rekuperowac swoją wentylację.

A jak 15cm grafitu?ja mam taki i jestem zadowolony. Rekuperator powinien być wymogiem. Powód?obniża koszta i nowe domy z poprawnie wykonaną izolacją nie maja grzybków na ścianach. A jak by było większe zapotrzebowanie na reku to i ceny poszły by w dół,w końcu więcej firm by to wykonywało. Choć wykonanie jest bajecznie proste [oczywiście ja skorzystałem z pomocy logistycznej jednego Pana z forum,polecam .Rozwiewał moje wątpliwość ]

Liwko przecież mu napisałem że sensu nie ma...ocieplać a potem myśleć co dalej..Jak brak kasy na fachowców to samemu zrobić. Poszukać materiałów edukacyjnych na necie i..samemu też da rady.

Edytowane przez wuwok

Ale to rozporządzenie dotyczy nowych domów a nie termomodernizacji.

Troszeczkę??? Podziel sobie tonę (tyle spala miesięcznie) przez trzy. To jest te twoje 10 dni. Jaki by musiał mieć zasobnik? Co z miałem? Z własnego doświadczenia chciałbyś codziennie wsypywać woreczki do zasobnika i czyścić kocioł? Na pewno nie. Dlatego syfon powinien skupić się na razie wyłącznie na ociepleniu, ono zdecydowanie bardziej mu poprawi komfort niż wymiana kotła. Wymiana powinna nastąpić w dalszej kolejności.

Tutaj się z Tobą zgodzę bo w takim durszlaku myślę że zasobnik pójdzie w jakieś max 3 dni.

Co do ilości spalonego węgla może w podajniku wyjść na plus, straty będą uzupełniane na bieżąco, te obecne niby oszczędności gdzie nie pali się non-stop mogą powodować nie oszczędności a nawet wyższe spalanie, dom wystudza się mocno i później ponowne jego rozgrzanie może powodować wyższe spalanie niż przy grzaniu ciągłym.

A co Twojej stopki to sobie daruj, niema tam żadnej reklamy, jedynie link do podglądu pracy mojego kotła, gdzie dużo userów ma je również w stopkach, nawet ze sterownikami Boleckiego.