Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy piec do domu? Duże zużycia węgla.

syffon2

Recommended Posts

no bo wiem jak sie budowalo

rodzinny dom też nie ocieplony, szwagra też itd. szwagier od 15-20ton zużywa

Nie przypominam sobie aby ktoś w latach 60-90 ocieplał dom choćby od strychu

A po co było ocieplać? Ba, hektary szklarni opalanych od połowy stycznia wunglem stały z pomidorem, ogórkiem i sałatą na wczesny zbiór. A teraz rozebrane albo zawalone resztki stoją. Jak myślisz, dlaczego?

Mam tak sobie "ocieploną" chałupę. W/g TB nieocieploną. Wietrzę otwierając okna, bo lubię. :) Spalam na sezon ok. 3 t.

Edytowane przez Mirek_Lewandowski

• Odpowiedzi 248
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to PAnowie konkrety bo 4 strony już

Ile kosztuje orientancyjnie ocieplenie mojej chałpy? To chyba nie kwestia kilku tysięcy dobrze myśle?

Ile kosztuje wymiana pieca?

I wtedy na jakie spalanie mogę liczyć węgla na miesiąc?

Bo czytając Was dochodzę do wniosku że po ociepleniu będę palił w piecu 2-4g na dobę tak do ok 40st i cały czas w domu miał powyżej 20st.

Słyszałem nie raz że z zimnych grzejników ciepła w domu niema. Jak są nawet letnie to u nas jest ciepło więc jakby piec palił non stop w cale nie odczuje się zimna nawet u góry.

Syfoniku odpowiedz sobie sam szczerze, padłeś ofiarą guseł budowlanych.

Aha a na jakie spalanie moge liczyć po ociepleniu domu?

Wszyscy Panowie macie ocieplone domy?

Spalanie ? pareset m3 np gazu jak już.

Podziel sobie izolację na etapy, nie od razu Rzym zbudowano. 20cm i więcej izolacji, wiem że to możesz czytając doznać jakiś szoków.

Gwarantuje Ci, jeśli rozeznasz temat i posłuchasz ludzi którzy Twoje rozterki mają dawno za sobą, będziesz kpił z

no bo wiem jak sie budowalo

rodzinny dom też nie ocieplony, szwagra też itd. szwagier od 15-20ton zużywa

Nie przypominam sobie aby ktoś w latach 60-90 ocieplał dom choćby od strychu

gwarantuje Ci ! będziesz wściekły że taka głupota panuje odnośnie przekonań co co zasadności izolacji obecnie.

Doskonale rozumie co to znaczy rozpalać, palić i dokładać do pieca, wiem dokładnie jakie efekty już osiąga się dzięki skromnej izolacji

która została wykonana w czasie zmiany dachu. W mojej galerii jest.

Znam ja temperatury 8 st w pokojach ..powiem przez szamanizm ludzie cierpią ! ponieważ znajdzie się stadko szamanów i głoszą tyrady o jakiś oddychaniach, jakiś ubocznych skutkach izolacji na "starym" budynku tworzą tak wierutne bzdury, przez swoją nie wiedzę.

Bo co im ktoś może powiedzieć .. ja tomasz czereśniak wiem lepiej !

Jak pisałem dom idzie doprowadzić do stanu bez komniowego, nie inaczej będzie z dwoma przypadkami .. dom rodziców i mój.

Jeśli było by mnie stać, to teraz wstawił bym gazowego byka na 40kW i rypkał system .. bo tylko zrobił bym remont domu :p

na zgłoszenie .. nie chcę tego ..

U rodziców docelowo będzie ogrzewanie solarne .. i zapasowa grzałka na PV. Front walki ciężki tato musi mieć stawy biodrowe wymienione ..

bo już dawno była by miazga zdjęciowa ! jak robić i jak izolować stare druszlaki .. ten akurat jest z końca PRL ..

a mój jeszcze balowiec przed wojennyj .. nic im nie przeszkadza stać się pasywnymi stadardami.

Jedna rzecz, nie bądź raptus tylko metodyk ! rozłóż na lata izolację, np na 5 lat . ściana po ścianie.

Bo tyle czasu ile poświęcasz na szuflowanie węgla, jesteś w stanie dać sobie radę sam przynajmniej strop zaizolować tymi 30-50cm EPS'a

czy wełny !

Ile kosztuje orientancyjnie ocieplenie mojej chałpy? To chyba nie kwestia kilku tysięcy dobrze myśle?
ile ?

jak na raz to nie wyjdzie z tego nic dobrego, ekipa zje tyle kasy co byś dał 40cm izolacji .. licząc za robociznę.

wymiana pieca nic nie pomoże !!! obsługa i spalanie od góry + zmniejszanie stopniowe jego mocy, w raz z kolejnymi etapami izolacji.

jaki pisałem system bez spalania ...

Podepnę się pod temat:

1. Jak wygląda sprawa doboru kotła CO? Jedni oferenci wciskają mi kocioł 22-25kW a inni mówią, że 17kW w zupełności wystarczy?

Kto ma rację?

Dom 140m2+klatka itp czyli około 180m2. Nieocieplony. Lata 80-te kostka gierkowska. Ocieplany będzie za x-lat jak nazbieram kasę.

2. Czym się różni zawór trój od czterodrogowego(chodzi mi o funkcje które pełnią)?

3. I najważniejsze czy istnieje jakiś rzetelny ranking kotłów podajnikowych? Każdy z oferentów zachwala inną markę. W necie również co strona to inna opinia na temat tego samego?

Z góry dziękuję za odpowiedź

mają rację ci drudzy, mam dom 220 m2 i piec 17 kW na drewno.. jeśli przyjdzie mróz -30 i niżej ..

Dom ma parę elementów już z izolacją, ale na razie jest formalnie w większości bez izolacji.

Dom 140m2+klatka itp czyli około 180m2. Nieocieplony. Lata 80-te kostka gierkowska. Ocieplany będzie za x-lat jak nazbieram kasę.

lepiej etapami :)

syfon -Ocieplać zawsze warto!

przeprowadzaliśmy remont w domu teściów. Parterówka 160 metrów kwadratowych - ściana z suporeksu 24cm pomiędzy 5 cm bardzo słabo ułożonego styropianu i potem znowu suporeks 12 cm. Okna plastik - 10 letnie - bardzo słabej jakości porównując do tych teraz, wentylacja grawitacyjna na stropie 10 cm eps.. Dom opalany był piecem na drewno/węgiel. Zużycie drewna na poziomie 20-22 metrów sześciennych rocznie ( co + cwu). W domu grzane do 22 stopni. Po wygaszeniu pieca wieczorem rano zimno około 16 stopni lub jeszcze mniej ( przy -7 na dworze)

remont :

20 cm esp 0,038 na ściany, wyciągnięcie okien i ponowny ich montaż ( tych samych ) z uzyciem podkładu xps pod okno, 20 cm wełny na strop

efekt - w tym sezonie grzewczym spalili niecałe 5 metrów sześciennych drewna ! w domu ukrop ! jak się nie przypilnuje pieca i za mocno się rozgrzeje to w domu 28 stopni lub więcej. Intalacja została stara - czyli piec i kaloryfery ( część żeliwna, cześć nowsza aluminiowa). Oszczędność na opale 75% nie licząc pracy przy drewnie , przy obsłudze pieca itp. Teraz po wygadzeniu pieca wieczorem około 22 rano w domu temperatura nie spada poniżej 19 stopni.

Edytowane przez MatixL

Podepnę się pod temat:

1. Jak wygląda sprawa doboru kotła CO? Jedni oferenci wciskają mi kocioł 22-25kW a inni mówią, że 17kW w zupełności wystarczy?

Kto ma rację?

2. Czym się różni zawór trój od czterodrogowego(chodzi mi o funkcje które pełnią)?

3. I najważniejsze czy istnieje jakiś rzetelny ranking kotłów podajnikowych? Każdy z oferentów zachwala inną markę. W necie również co strona to inna opinia na temat tego samego?

Z góry dziękuję za odpowiedź

najpierw kupisz kocioł za 5-7tys. pozniej zaizolujesz dom i na koniec będziesz miał za duży kocioł.

jak masz w czym palic to najpierw zrób izolacje , chociaż stropu/dachu, jak strych nieużytkowy to wystarczy rozłożyć wełnę

ewentualnie możesz kupić jakis najmiejszy10-12 kW i te kilka dni największych mrozów dogrzać prądem w taniej taryfie

MatixL może bufor ?

ewentualnie możesz kupić jakis najmiejszy10-12 kW i te kilka dni największych mrozów dogrzać prądem w taniej taryfie
zadaje sobie pytanie, czy ktoś faktycznie przetestował max osiągi np pieca 12kW górniaka ? chodzi mi o stan kiedy, dolna klapa na ful jest otwarta i pali się w piecu, aż dudni... Jeśli dom potrzebuje pieca 23kW przy -30, a piec ma 17 kW i to na drewnie i jest w stanie utrzymać temp, choć trzeba gnać do koło 90 na kotle ..

system jest tak szczęśliwie dobrany, że trzeba w tedy podkładać szczypy:) huk jaki niesie takie spalanie aż miło s

MatixL może bufor ?

tak, bufor jest w planach do roboty na te wakacje. Celowo nic nie zmienialiśmy w instalacji grzewczej żeby zobaczyć ile pomogło ocieplenie domu. Teściowie do tej pory w szoku bo nie wierzyli że tak małe zużycie opału będzie u nich możliwe. A jak im mówię że domy 160 metrów, które teraz stawiamy grzejemy za 1200 zł rocznie prądem bez żadnego dymu i smrodu to jakoś tak patrzą z niedowierzaniem.

No to PAnowie konkrety bo 4 strony już

Bo czytając Was dochodzę do wniosku że po ociepleniu będę palił w piecu 2-4g na dobę tak do ok 40st i cały czas w domu miał powyżej 20st.

Słyszałem nie raz że z zimnych grzejników ciepła w domu niema. Jak są nawet letnie to u nas jest ciepło więc jakby piec palił non stop w cale nie odczuje się zimna nawet u góry.

Chłopie mam dom 240m2 . Wszędzie oprócz garażu temp 23-24 stopnie. W garażu około 20 stopni. Spalam teraz około 11 kg doba jareta za 550zł .To dużo? zrozum,nie ocieplony dom sprawia że kasa ci ucieka. Gdy ocieplałem to lokalni fachowcy śmiali się ze mnie że "bunkier" robię. Gdy pilnowałem poprawności,jakości to mówili że "przesadzam". Teraz gdy podaje ile spalam eko to twierdzą że to nie możliwe. Ocieplaj to będziesz miał tanio, z kosztów jedynie możesz urwać paląc miałem...Ale znów syfu więcej,popiołu..Swoje i tak spalić musisz.

Czyli nie dostałem konkretnych info dot. ceny ocieplenia.

A jak sprawa wygląda z miałem? Jakbym miał piec na miał to by szła tona miału za 300 a nie węgla za 700-800.

i nikt tego za ciebie nie zrobi

trzeba policzyć powierzchnie, policzyć koszt styropianu na tę powierzchnię, robociznę itd.

mają rację ci drudzy, mam dom 220 m2 i piec 17 kW na drewno.. jeśli przyjdzie mróz -30 i niżej ..

Dom ma parę elementów już z izolacją, ale na razie jest formalnie w większości bez izolacji.

lepiej etapami :)

Masz dom, ale pewnie w nowej technologii z inną charakterystyką cieplną, więc 17kW dla ciebie może ok, a dla mnie niekoniecznie. Tego próbuję się dowiedzieć.

Ocieplanie etapami - jak najbardziej. Ale koszty wynajmu rusztowania itp. już nie za bardzo

najpierw kupisz kocioł za 5-7tys. pozniej zaizolujesz dom i na koniec będziesz miał za duży kocioł.

jak masz w czym palic to najpierw zrób izolacje , chociaż stropu/dachu, jak strych nieużytkowy to wystarczy rozłożyć wełnę

Zrobię izolację dopiero jak będzie kasa. Teraz wszystko wydałem na kupno domu a resztę na kotłownię i remonty.

Dachu nie ruszam, bo z kominami był robiony ze 4 lata temu. Chociaż go nie ocieplili.

Czyli nie dostałem konkretnych info dot. ceny ocieplenia.

....

odpowiedzieć spróbuję choć nie wiem czy coś Ci to da ponieważ moje koszty sa sprzed 6 sezonów

kupiłem nieocieplony domek o powierzchni po podłogach 142m2

pierwszą zimę ogrzanie domu pochłonęło 5,5 tony ekogroszku i 2m przestrzenne drewna do kominka i w domu nie było cieplej niż 21stC

wiosną kolejnego roku ociepliłem ściany- mizernie bo 10cm styropianu

koszt całkowity jeśli dobrze pamiętam 13 tysięcy

spadek zużycia opału do poziomu 4,5 tony i zero drewna w kominku- jedno rozpalenie w święta tylko i już temperatury w domu 22stC

kolejny rok już "tymi ręcyma" wykonałem izolowanie od góry kładąc samemu wełnę na podłodze nieużytkowego strychu o grubości 25cm(jest w planie dołożenie kolejnej warstwy) efekt spadek zużycia opału do poziomu 3,4 tony w kolejną zimę nieco lżejszą. koszt materiałów jak dobrze pametam coś około 2tysięcy

mogę zatem powiedzieć że ta mizerna izolacja przyniosła obniżenie kosztów o prawie 50% licząc drewno i wegiel

pozostały niestety jeszcze nieszczelne okna i przewymiarowany kocioł montowany gdy dom nie był ocieplony.

jak wymienię kociołek na malutki i okna na szczelniejsze to myślę że 2,2-2,5 tony powinno mi zapewnić ciepło przez całą zimę

gdybym miał podłogówkę a nie kalafiory to bym pewnie celował w pompę. niestety moja instalacja nie jest najlepsza do współpracy z czajnikami niskotemperaturowymi i pozostanę przy ekogroszku chyba że ceny pomp HT lub klimakonwektorów stana się bardziej ludzkie

podsumowując

koszt pierwszego sezonu o ile dobrze pamiętam węgiel 700zł/tona i drewno 180zł/m czyli 5,5x700 +360=4210zł

ostatni sezon 3,2 tony x800zł =2560

różnica 1650zł

zwraca mi się wiec troche ponad 10% iwestycji rocznie a nawet ciut więcej biorac pod uwagę wzrost kosztów paliw bo gdybym spalił w tym roku 5,5 tony x800zł wysżłoby 4400 + 2 metry drewna w okolicy 200zł/m co dałoby 4800zł a więc drożej o 2240zł

zwrot inwestycji po około 7 latach

co do porównania zaś miału do węgla to nie do końca będzie to spalanie 1:1

miały zazwyczaj sa mniej kaloryczne niż węgle więc i zużycie będzie wyższe. inaczej tez trochę przebiega proces spalania miału i jego sprawność zwłaszcza w kotle do tego nieprzystosowanym. mogłoby się okazać że spalisz zamiast 1 tony 2 i narobisz się przy tym więcej a oszczędności będa mizerne.

lepiej celować w prawidłowe i czyste spalanie i izolować etapami a potem szukac innego lepiej do potrzeb dobranego kotła.

najlepiej zacząć izolację od góry moim zdaniem ponieważ przy niewielkim koszcie i możliwości wykonania prac samemu uzyskasz najwięcej oszczędności co pozwoli finansować kolejne etapy prac

sorki za tak długie wypociny

dawajcie instrukcje jak to ocieplac strych

ile izolacji jak to gadaliscie?

żeby to zrobić dokładnie potrzeba by było wizję zdjęciową, jeśli Ci zależy na odpowiedniej izolacji.

Czemu ? ponieważ jest coś takiego jak mostek termiczny, czy to przerwa w izolacji czy geometria przegrody.

Ściany szczytowe, ścianki kolankowe, trzeba wypadać ile będzie przerw w izolacji i je zmarginalizować.

Ściana szczytowa pp24.jpg dla przykładu detal ściany szczytowej i izolacji poddasza.

Średnio w obliczeniach OZC mostki to 35-50% strat na przenikanie.

Tylko żebyś chciał sobie dać pomóc :)