Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy piec do domu? Duże zużycia węgla.

syffon2

Recommended Posts

Gość Arturo72
możecie mi to wyjaśnic bo jakos nie rozumiem jak można 50cm dać izolacji to co będę wskakiwał na nią z pod schodów?

No to będzie strych nieużytkowy. A zamiast węłny styropian można zastowować i ile?

Mam strop drewniany,sufit opuszczony 30cm,na stelażu 30cm styropianu,między belkami 18cm proszku czyli w sumie 48cm,na belkach płyty OSB czyli wskakuje na te płyty a nie na izolację.

• Odpowiedzi 248
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pisze Ci ponieważ jakieś 7-8 lat temu podobne slogany mnie się imały, też różne pierdoły powtarzałem

np z tym oddychaniem np, ponieważ "fachowcy" od izolacji i lokalni znojcy tak wyrokowali, a ja jakoś

nie oponowałem, przecież dom rodzinny, to dom bez izolacji, okna skrzynkowe i różne

były tezy, odnośnie tego co będzie, np nie ociepla się takiego domu, bo jest ciepły .. jeśli był by ciepły to nie potrzeba by było

w nim palić. Wymiana okien spowoduje super oszczędności, to kolejny mit.. nie spowoduje oczekiwanych oszczędności.

Ponieważ i tak czy siak potrzeba wietrzyć.. Od jesieni zabrałem sprawy w swoje łapy i robię pracę organiczną u podstaw.

Teściowa przyjdzie, zamknie okno, ja siup rozszczelniam, aż wreszcie widzę przełom, na dole okna na uchyleniu.

Czemu dom potrzebuje ogrzewania ? ponieważ traci ciepło, traci trzeba uzupełnić .. a traci przez przegrody i wentylację..

Nauka powiedziała sporo na temat, parametrów termicznych danych materiałów, stąd można i trzeba przeliczyć efekty.

Zapodałem Ci prostą symulację w programie od liczenia nie 1D czyli jak liczyłem wzorem, ale 2D .. jeszcze brakuje 3D

wymiany ciepła ...To jest wyryte na blaszkę w nauce..

bez izolacji 1.jpg

płyta balkonowa nad pomieszczeniem 2.jpg

porównaj sobie te dwa obrazki, pierwszy bez izolacji, drugi ma skromne 5cm .. już nadmieniałem, ten fragment bez izolacji . od ściany do ściany

czyli to co zachodzi nad pokój, traci tyle ciepła blisko co cały dom z avatrka .. z oknami drzwiami i ścianami.

Zresztą jest już masa ludzi na forum, którzy naocznie doświadczają, że liczby nie chcą kłamać.

Ramki.jpg

nie tylko proste mury, ale też osadzenie okien rozkładałem na forum..

W tym roku plan minimu jest wykonanie reszty izolacji stropu.. poleci 50cm grafitowego lub 65-70 cm białego ..

docelowo dom będzie opędzany na solarach dla CWU.

Gość Arturo72
Strop drewniany i ... styropian ...

Gratuluję głupoty ...

Do tego jeszcze bardzo łatwopalny proszek PUR miedzy belkami drewnianymi ;)

Jak szaleć to szaleć :)

Wełna mineralna czy skalna to moim zdaniem zło i ani grama jej w moim domu nie ma.

Gość Arturo72
Nie no Panowie u mnie niema wcale jakiekolwiek izolacji.

Dlatego płacisz za węgiel 700zł miesięcznie,ciepło spieprza ci z domu jakby jak woda z durszlaka.

Niektórzy dziury w durszlaku mają zalepione i tam woda nei ucieka tak ochoczo i płacą 300zł miesięcznie grzejąc prądem,bo wiadomo,że potrzebują mniej tej wody i mają miskę a nie durszlak ;)

Czy to jest przyczyną iż trzeba za kazdym razem po odkręceniu kranu wylewać dobre 2 wiaderka wody aby poleciała ciepła?

Nie dlatego,przyczyną mogą być nie zaizolowane rury cwu lub za daleka odległość do kranów.

Edytowane przez Arturo72

Nie no Panowie u mnie niema wcale jakiekolwiek izolacji.

Czy to jest przyczyną iż trzeba za kazdym razem po odkręceniu kranu wylewać dobre 2 wiaderka wody aby poleciała ciepła?

już opisałem ..

brak izolacji na przewodach ..

Ktoś se jaja robi Pany..
ja pomny doświadczeń np z teściową .. stwierdzam że sobie jaj nie robi.

Inaczej nie było by tyle domów bez izolacji.. i ja nie czekał bym na ciepłą wodę równie długo co kolega ..

proponowałem zmianę systemu przesyłu wody .. ale ło ..

no to cierp ciało co chciało... i sru 15 l wody .. ba 15 kolejne będzie kisło w zimnych rurach i wychładzało .. straty są gigantyczne.

Ja tą mentalność znam doskonale, aż za dobrze i stwierdzam że jaj sobie nie robi.. to jest jak na razie norma ..

na "wsi" proste zasady fizyki leżą.. to nie dziwne że ciężko coś zmienić.

Jak to jest ? a bo kiedyś się tak robiło i nikt nie myślał o izolacjach .. owszem .. ale teraz kiedy woda kosztuje.

Rano chcesz się umyć ? czekasz na wodę jak głupi ! dokładnie jak Kolega opisał .. ale

co dziwne .. nikt tej przyczyn z brakiem izolacji nie chciał łączyć .. ba jeszcze szamańskie gadki, bo to się nie opłaca ..

no jasne .. karton pod most .. to jest najbardziej opłacalne ..

Akurat zaraz po "oddaniu" instalacji tym rencami robioną, pojechałem na rower.. 2 godzinki i puszczam wodę :jawdrop: ty .. ciepła jak fajnie nie trzeba czekać ! a bojler jest w piwnicy .. gazowy podgrzewacz ..i jeszcze kawałki zostały bez izolacji w piwnicy ..

Woda po chwili dojdzie z baniaka jest tak gorąca jak w nim .. kolejna oszczędność.

Sprawność systemu CWU na węglu to ile ? 20% .. nie więcej .. czyli zamiast 700 L wody ma się 140 :D :lol2: tak to wygląda na liczbach ..

śmiało mimo drogiego prądu .. grzałka zaraz przy kranie chce wyjść najtaniej w porównaniu do takich badziewi.

Gość Arturo72

na "wsi" proste zasady fizyki leżą.. to nie dziwne że ciężko coś zmienić.

Jak to jest ? a bo kiedyś się tak robiło i nikt nie myślał o izolacjach .. owszem .. ale teraz kiedy woda kosztuje.

Rano chcesz się umyć ? czekasz na wodę jak głupi ! dokładnie jak Kolega opisał .. ale

co dziwne .. nikt tej przyczyn z brakiem izolacji nie chciał łączyć .. ba jeszcze szamańskie gadki, bo to się nie opłaca ..

no jasne .. karton pod most .. to jest najbardziej opłacalne ..

Dokładnie,pod mostem się "zwraca" ale to co się zjadło i popiło ;)

Sprawność systemu CWU na węglu to ile ? 20% .. nie więcej .. czyli zamiast 700 L wody ma się 140 :D :lol2: tak to wygląda na liczbach ..

śmiało mimo drogiego prądu .. grzałka zaraz przy kranie chce wyjść najtaniej w porównaniu do takich badziewi.

No niestety,działania na liczbach są trudną do ogarnięcia metodą dla inwestorów nawet z nowych domów gdzie jest zapodany węgiel w różnej postaci.

Syfon ocieplenie od góry to podstawa. Załóż reklamówkę na czubek głowy, ja włożę uszatkę i idziemy do krio-komory -130stC. Jaki byś nie był wytrzymały, i tak uciekniesz pierwszy. Wystarczy, że położysz 15cm i już masz zysk 2-3stC jak nie więcej i wyziębienie kilka godzin do przodu. Ile masz st.C na strychu przy -10. Jeśli powyżej -5 to już nieźle ogrzewasz strych. Dorażnie wełnę na okres zimowy można rozwinąć potem zwinąć, styropian rozłożyć i złożyć. Koszt takiego ocieplenia zwróci się w pierwszym sezonie. 1m2 przy takim pokryciu warstwą 30cm od 17zł. Edytowane przez Mario1969/1

Nie jest tak że strop jest jakimś szczególnym rodzajem przegrody, gdzie dom będzie tracił tyle co cała reszta, to jest zupełnie oderwane od prawdy.

Owszem więcej się traci tylko z jednego powodu, powietrze górą lubi być i jest przeważnie cieplejsze, np +23 ale to tylko w domach bez izolacji, lub ze słabą izolacją ..

i jest też mniejszy współczynnik przejmowania ciepła .. do góry wynosi on 0,1 m2K/W wyrażony oporem przejmowania ciepła Rsi. dla ścian = poziomy jest 0,13 i dla podłogi 0,17..

dodać opór przejmowania ciepła zewnętrzny Rse =0,04 m2K/W mamy dla poziomego przepływu 0,17 m2K/W czyli dla 1mm blaszanej ściany 99,9999% oporu, stąd też nie ma gorszych przegród jak o U 6,1 W/m2K.

Cały dom winien być opatulony izolacją ! tyle

Czym to przymocowuje do stropu?

Ile konkretnie izolacji 15cm czy 2x15?

im więcej tym lepiej ..do 70cm grafitowego

masz jeszcze daleko ..

15 cm to imo połaskotanie domu izolacją ..

Edytowane przez מרכבה

Oczywiście że tak, masz rację, bo najtaniej i od razu ciska w fotel :) izolacja jeśli ma betonowy strop, zresztą stropowa =

EPS' i siata klej .. 50cm graficiaka jest w kolejce na strop u mnie, lub ekwiwalent w innym materiale ..np białym EPS'sie którego trzeba dać więcej.

Nikt, powtarzam nikt nie będzie się szczypał .. ponieważ koniec izolowania jest w tym punkcie gdzie C.O przestaje być potrzebne.

Gość Arturo72
to betonowy strop nie izoluje? Przeciez takie same znaczy ceglane mam ściany w domu i też niczym nie obłożone

Przeciez masz taką zajebista izolację z cegieł ze płacisz tylko 700zl miesięcznie za syf węglowy.