Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy piec do domu? Duże zużycia węgla.

syffon2

Recommended Posts

masz rację, zobaczymy po szczegółowych wyliczeniach...

nikt nie napadł .. tylko jak Ci ktoś beka i puszcza brzydkie bąki to miło Ci jeść ..

komin z piecem na węgiel x razy za dużym w stosunku do potrzeb= trucie okolicy.

Jak by Ci ktoś nawalił do studni to też powiedział byś że tak ma być ? wypił byś na zdrowie ? to czemu syf plastiku palonego z węglem, to powszechna zaraza miast i wsi ! bo jeszcze czereśniactwo nie rozpierzchło się z tym głupim gadaniem ..5cm izolacji .. to jest całe nic !!

zobaczysz po kilku sezonach jak wyjdzie faktycznie a nie teoretycznie i ile i jak Ci majstry spieprzyli(życzę aby było tego jak najmniej)

co do kotłów za dużych niestety muszę się z Tobą zgodzić- to plaga i to w kazdym nie tylko nowym domu

jak tu jednak walczyc skoro nawet Murator na swoich stronach oferuje najnowsze projekty domow o powierzchniach poniżej 100m2 z kotłem na paliwo stałe jako źródłem ogrzewania:bash::bash::bash:

chcemy zmieniać i edukować Kowalskiego- jak to robić kiedy on dostaje gniota gotowego z kotłem na wegiel w malutkiej kotłowni?

niewielu się zna na budowlance a jeszcze mniejsza część ma czas na dodatkową edukację i wyciaganie wniosków przed budową.

większość bierze projekt, który im odpowiada i stawia wedle tego co tam napisali, łącznie z kotłem węglowym od "pana Kazia" który juz mnóstwo wstawił kotłów 25KW i nikt nie narzekał więc i Kowalski będzie zadowolony

• Odpowiedzi 248
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

chcemy zmieniać i edukować Kowalskiego- jak to robić kiedy on dostaje gniota gotowego z kotłem na wegiel w malutkiej kotłowni?

Nareszcie zaczynacie dostrzegać problem. Ale to nie tylko projekty są do dupy, łańcuszek jest dużo dłuższy. Rozmawiałem ostatnio ze sprzedawcą kotłów i zadałem podchwytliwe pytanie, jakiej mocy kocioł wstawiłby do domu 120m2? Oczywiście bez zastanowienia powiedział, że do takiej powierzchni dobiera 15kW :p

Dlatego moim zdaniem tylko zakaz nas ratuje, inne drogi są zupełnie nieskuteczne.

Dlatego moim zdaniem tylko zakaz nas ratuje, inne drogi są zupełnie nieskuteczne.
Tak, można edukować prosić, a chłop wie swoje.

Stracą tylko ci świadomi, którym piecyk C.O 3-6kW ma służyć jako awaryjne źródło ciepła. Najlepszy zakaz ? to zakazać czyszczenia kominów.

Przy spalaniu biomasy (drewno kawałkowane) nie idzie zapuścić komina sadzą. Spalanie plastiku / węgla =sroga kara

zobaczysz po kilku sezonach jak wyjdzie faktycznie a nie teoretycznie i ile i jak Ci majstry spieprzyli(życzę aby było tego jak najmniej)
mnie tam fizoli nie potrzeba, ponieważ tylko palą lub i oraz piją piwko. Sąsiad zawsze pokrzepił słowem, zrobiłeś więcej jak z ekipą. Właśnie masę czasu schodzi na edukację, bo później sabotaże..

robota się nie klei. Ja muszę tłumaczyć czemu tak itp czas czas.

A tak spokojnie metodycznie wykonuję robotę.

Edytowane przez מרכבה

jak tu jednak walczyc skoro nawet Murator na swoich stronach oferuje najnowsze projekty domow o powierzchniach poniżej 100m2 z kotłem na paliwo stałe jako źródłem ogrzewania:bash::bash::bash:

może dlatego że ludzie tego chcą

kiedyś murator był źródłem wiedzy teraz jak sporadycznie mam kontakt z ich materialami typu filmiki i ich specjalistami to mam wrażenie że te materiały przygotowują przypadkowi ludzie

Kolego zakaz czyszczenia kominów byłby tak skuteczny jak zakaz dłubania w nosie. Jak sobie wyobrażasz egzekwowanie tego prawa

masz rację, to tylko luźny szkic, najlepsza jest praca oganiczna i wzbudzenie do myślenia.

Taka to już kultura nastała, że nauka i rozwiązywanie problemów głową .. jest pase, trzeba sobie wyrąbać pozycję wręcz i świecić przykładem.

Jak zobaczą że 50cm i więcej izolacji to nie jest nic strasznego, uważam że będzie pozytywne przegięcie w drugą stronę.

Nareszcie zaczynacie dostrzegać problem. ......

......Dlatego moim zdaniem tylko zakaz nas ratuje, inne drogi są zupełnie nieskuteczne.

znów generalizujesz

zacznę od pytania gdzie tu widzisz więcej niż 1 osobę??? i o jakim dostrzeganiu i jakiego problemu piszesz?

co do zakazów zaś:

proponuję zakazać od dzisiaj korzystania z kominków. z obowiązkiem ich natychmiastowego demontażu pod groźba kary w wysokości 50tys PLN oraz gruntowych pomp ciepła

proponuje również zakazać jazdy zielonymi autami bo mi się zupełnie nie podobają. oczywiście złomowanie na koszt właściciela i obowiazek wymiany na czerwone bo takie mam ja i jest naj.

to taki żart ale przedstawia Twój sposób myślenia i podejścia do zycia.- przynajmniej ten reprezentowany tu na forum- moze w rzeczywistości jest inny?

pewnych spraw nie da się załatwić w taki sposób w jaki chciałbyś to zrobić, zwłaszcza w kraju który czerpie większość energii na ogrzewanie z węgla.poszukaj sobie w sieci jakie są plany na przyszłość w temacie rynku węgla i kotłów małej mocy.

można zacząć od edukacji i zmiany przepisów na ostrzejsze.

od wymuszenia na producentach kotłów podawania sprawdzonych danych a nie wyssanych z palca czy też dyktowanych jedynie chęcia sprzedaży jak najwiekszych i jak najwięcej kotłów.

zacząć od wymuszenia na producentach umieszczania w instrukcjach prawidłowego sposobu palenia w danym rodzaju kotła.

od zakazu produkcji i sprzedaży urzadzeń nie spełniających norm. tu niestety jest ogromna dziura i wielu producentów nie posiada badań na swoje produkty

zacząć od zmian w przepisach które sprawią że projektant nie będzie wypisywal bzdur o kotłowniach na paliwo stałe w domach o zapotrzebowaniu 3KW. ewentualnie niech poda sposób instalacji takiego cudu techniki który sprawi że będzie ona pracował efektywnie a nie jedynie drenował kieszeń uzytkownika i niszczył środowisko.

skoro jednak chcesz zakazów walcz śmiało

jako rekordzista tego forum zapewne powinieneś mieć jakieś poważanie choćby minimalne w redakcji Muratora

na poczatek napisz do nich aby natychmiast wycofali wszystkie projekty z kotłami na paliwo stałe bo Ty chcesz - miałeś nawet podpis w stopce wywalony wielkimi literami w tej materii

zobaczymy jaki będzie tego efekt.

jak Ci się uda poswięce się na jakiś wielopak Piwka dla Liwka

można zacząć od edukacji i zmiany przepisów na ostrzejsze.
masz rację! inaczej nie będzie jak przez edukację i dobry przykład.

Guślarstwo/ szamanizm/ Voodu budowlane trzeba piętnować, "oddychanie" ścian, jak nie zapalisz to skąd to ciepło itp.

Jakoś nikt nie protestuje za bardzo przed podłączeniem się do kanalizacji z oczyszczalnią ścieków. Nawet ludzie z nie cierpliwością czekali na

wygodę i czystość ! Tylko brak świadomości, że z ich komina wydobywa się syf ! z przewymiarowanych kotłów ! bo głupie broszurki swoje robią.

"instalator" przecież więcej wie jak inż .. bo o przecież tak robi i nikt nie narzeka :bash: ludzie jak by mięli porównanie do tego jak mają, a jak powinno być ..

w rzopu szpica by zasadzili i pognali takiego 'fachowca"

Późna pora więc nie skomentuję twoich wypocin.

Natomiast zadam jedno pytanie. Kiedy nauczycie producentów, sprzedawców, instalatorów i inwestorów jak należy czysto palić EKO-groszkiem? Proszę, podaj datę.

ja nie muszę i nie zamierzam nikogo uczyć- to Ty chcesz zakazów- zatem działaj

zrozum, że nie jestem z branży- jestem zwykłym obywatelem jak Ty. mam prawo do własnego zdania i własnych wyborów. jeśli są zgodne z prawem możesz sobie tylko pogadać, pokrzyczeć i sie zamknąc.

a jak się nie podoba to zamiast wyganiać z kraju(bo już takie głosiłeś swego czasu hasła na tym forum) tych co dokonali innych niż według Ciebie jedynie słuszne wyborów sam się wyprowadź.

druga opcja to merytoryczna dyskusja ale na to Cię nie stać.

potrafisz tylko jedno jak mantrę- zakazać, zakrzyczeć abo obrażać i poniżać tych co mają inne zdanie.

ja nie będę z Tobą walczył bo nie zmądrzeję przy Tobie.

Edytowane przez Elfir
obrażanie

Coś ci Lewku powiem. Nic tak nie zmusi do myślenia jak zakaz palenia węglem w nowych domach. Jeżeli tego zakazu nie będzie, to jest sprawą oczywistą, że branża znajdzie każdą lukę żeby sprzedać do nich swoje dymiące kociołki. W dodatku nie ma i nie będzie takiego sposobu żeby wyegzekwować od każdego w miarę czyste palenie. Jeżeli taki znajdziesz stawiam ci dwie skrzynki piwka. Wchodzisz?

I odpuść sobie mnie, zainteresuj się raczej swoją rodziną, która również wdycha to czym inni smrodzą. Jeżeli ci na nich zależy, to powinniśmy wszyscy mówić jednym głosem.

A tym oddychamy

IMG_20141126_084203.jpg

Liwko

napisz zatem jak go zrealizujesz

wiem czym oddycham

na moim osiedlu jest dużo starych domów i prawie wszyscy ogrzewają je węglem. tylko kilku sasiadów ma śmieciuchy i wiem kiedy rozpalają w swoich reaktorach.

pozostali mają kotły na eko lub pellet niektórzy na olej opałowy i z ich kominow na pewno spaliny lecą mniej szkodliwe.

jestem swiadom zagrożeń ale musiałbym chodzić w masce cały czas. czy Ty chodzisz w masce?

o poprawie już pisałem

zmiana przepisów i znalezienie sposobu ich egzekwowania

jeśli użytkownik nie będzie mógł kupić legalnie lub nielegalnie reaktora, który nie spełnia norm czystości spalin,

jesli damy odpowiednim organom prawdziwe narzędzie kontrolne a nie martwe przepisy

jeśli zaczniemy zachęcać i dotować ale w sposób ciągły a nie jedynie na etapie wymiany źródła ogrzewania to sytuacja się poprawi.

cóż z tego że Kraków chce zakazu?

nikt się nie zgodzi wywalic śmieciucha i wstawić kotła gazowego aby płacić za ogrzewanie 200% i więcej niż do tej pory.

jeśli jednak urzędy dadzą pieniądze na doprowadzenie budynków do stanu w którym koszty ogrzewania spadną na tyle aby ten gaz wychodził na takim poziomie jak obecnie węgiel to kazdy sie zdecyduje na zmianę

niestety w naszym kraju wprowadza się przepis ale obywatela pozostawia się z nim samego aby sobie radził.

gdyby obywatel dostał pomoc myślę że łatwiej byłoby mu podjąć decyzję o zmianie.

wiem ile musiałbym zainwestować aby zmienić mój czajnik na pompę i aby rachunki nie wzrosły więcej niż o 10-15%- taki jest myślę koszt komfortu i bezobsługowości w połączeniu z większą ekologicznościa grzania.

nie są to małe pieniądze. powiem więcej - są na tyle duże że mi się to nie opłaca. pomyśl teraz o tych których nie stac na takie modernizacje i mają jeszcze mniej kasy do dyspozycji niż ja.

jeśli o nowe domy chodzi to nie widzę potrzeby zakazywania

wystarczy obowiązek dobrania źródła mocy odpowiedniego do potrzeb już w fazie projektowej a nie strzelania z dooopy i pisania tekstów kocioł na paliwo stałe lub po modernizacji kocioł na gaz, oraz załączenie kalkulacji kosztów dla kilku sposobów ogrzewania np dla gazu, pradu, wegla , pelletu czy biomasy

wtedy każdy wyciągnie wnioski i zdecyduje czym chce ogrzewać.

jeśli zbuduje duży dom o zapotrzebowaniu w okolicy powiedzmy 12KW i zechce tam wstawić kociol na eko - niech to robi ale niech wie jakie poniesie koszty na ogrzewanie tym paliwem.

edyta:

można też promować ekologiczne sposoby ogrzewania poprzez obnizanie podatków dla tych którzy z nich korzystają.

sposobów jest mnóstwo... zakaz to ostateczność i czesto nie ma potrzeby po niego sięgać

Edytowane przez timon120777

jeśli o nowe domy chodzi to nie widzę potrzeby zakazywania

wystarczy obowiązek dobrania źródła mocy odpowiedniego do potrzeb już w fazie projektowej a nie strzelania z dooopy i pisania tekstów kocioł na paliwo stałe lub po modernizacji kocioł na gaz, oraz załączenie kalkulacji kosztów dla kilku sposobów ogrzewania np dla gazu, pradu, wegla , pelletu czy biomasy

wtedy każdy wyciągnie wnioski i zdecyduje czym chce ogrzewać.

jeśli zbuduje duży dom o zapotrzebowaniu w okolicy powiedzmy 12KW i zechce tam wstawić kociol na eko - niech to robi ale niech wie jakie poniesie koszty na ogrzewanie tym paliwem.

edyta:

można też promować ekologiczne sposoby ogrzewania poprzez obnizanie podatków dla tych którzy z nich korzystają.

sposobów jest mnóstwo... zakaz to ostateczność i czesto nie ma potrzeby po niego sięgać

Właśnie, chodzi o nowe. Stare trupy ciężko reanimować, co potwierdza ten wątek. A nowy dom spokojnie może się obyć bez tego ustrojstwa, bez straty w portfelu. A jak do tego dodamy FV, to już jest zupełną głupotą pchać się w paliwa stałe i nawet płynne.

Jeszcze w masce nie chodziłem, ale nie raz by mi się bardzo przydała. A tak to często oddychanie odbywa się przez kurtkę!

Panowie możecie pomóż biednemu koledze.

Czyli mam rozumieć że ocieplenie to podstawa tak? I od czego zacząć? Oraz ile ma być grubości cm i ile warstw i czego styropian czy granulat czy wełna bo ja się na tym nie znam. I co potem ten styropian przyklejam czy jak?

Opiszcie Panowie co i jak.

A ściany też koniecznie obłożyć?

A okna? U nas wszystkie okna sa nieszczelne więc chyba sporo nimi wylatuje ciepła.

A o piecu nie myśleć? Jakbym miał kupować to wolałbym kupić mocniejszy aby miec zapas mocy żeby potem nie żałowac czy jest za mały.

Jeśli tak wyzywacie węgiel to czym niby ja mam palić? Bo na około nie widzę nikogo aby palił czymś innym niż węgiel i drzewo oraz odpady.

Nierozumiem też zakazu palenia węglem. Co w nim jest złego szczególnie jeśli się ma nowoczesny piec z podajnikiem etc. One chyba tak nie kopcą jak stare. Co przy rozpalaniu nie widac nic na dworze.

No i węgiel zawsze będzie najtańszym opałem. Może ktoś porównać ceny ogrzania domu: PC, Węgiel, Węgiel nowy piec, gaz, prąd, olej opałowy)

Przy założeniu np że obecnie zużywamy miesięcznie węgla za 1000zł czyli 1,5 tony.

Edytowane przez syffon2

zacznij od stropu, jeśli masz do niego łatwy dostęp. w takiej sytuacji to najtańsza inwestycja. nie zapomnij tylko o folii paroizolacyjnej pod ociepleniem (szczelnie ułożonej). po zimie zobaczysz efekt i może przekonasz się do dalszych kroków. potem wg mnie okna, potem ściany i na końcu podłoga.

zakaz palenia węglem w nowych domach ma o tyle sens, że ludzie i projektanci bez wyobraźni pchają węgiel tam gdzie w ogóle nie jest potrzebny. uważają, że inaczej się nie da i za nic w świecie nie chcą uwierzyć, że jednak można. wg mnie zamiast zakaz fajne byłyby też zachęty, typu: dom bez komina = darmowy wywóz śmieci przez określony czas + brak podatku od nieruchomości przez jakiś czas (np. 10 lat).

. I co potem ten styropian przyklejam czy jak?

Opiszcie Panowie co i jak.

Spokojnie 3x10cm lub 3x15cm styropianu.

https://www.modrastrecha.sk/blog/mio23/album/nulovy-dom-bez-komina-som-ufo/ tu sobie zobacz ile się ładuje izolacji.

Im więcej izolacji dasz, oczywiście w etapach, to później dojdziesz do stanu gdzie ogrzewanie będzie sprowadzać się do mocy 3-4 kW ..a nie 35 jak obecnie..

A okna? U nas wszystkie okna sa nieszczelne więc chyba sporo nimi wylatuje ciepła.

okna można wymienić po środku modernizacji, a na sam koniec i tak trzeba będzie pomyśleć o WM(wentylacji mechanicznej)

w tedy ogrzewanie śmieciuchem ..będziesz chciał po takiej modernizacji każdego głuptaka zatłuc słownie, że gada bzdury

że tylko palenie .. itp i powiesz.. ale byłem w ciemnej rzopie .. niewiedzy :)

A o piecu nie myśleć? Jakbym miał kupować to wolałbym kupić mocniejszy aby miec zapas mocy żeby potem nie żałowac czy jest za mały.
piec ? spokojnie da się zejść do wartości bez piecowych.

Jeśli tak wyzywacie węgiel to czym niby ja mam palić? Bo na około nie widzę nikogo aby palił czymś innym niż węgiel i drzewo oraz odpady.
bo już w padli w czarną dziurę .. Ty masz szczęście że wyrywasz się z kręgu! tylko chcij !to zrobić.

Przy założeniu np że obecnie zużywamy miesięcznie węgla za 1000zł czyli 1,5 tony.
?

To z tego co pamiętam masz 200m2 .. czyli mniej jak moi rodzice .

przy mnożniku blisko pasywnym wychodzi ile ? około 1500 zł prądem na całą zimę .. lub

drewnem jakieś 3-4 mp drewna cała zima .. w pieco kominku jak tak bardzo chcesz palić ..

Ale będąc przyzwyczajony do gwałtownych spadków temp .. to przy sutej izolacji ..

i spadku z +20 na +17 nawet byś nie poczuł .. a taki chce się osiągać .. nawet stary trup ..

śmiało można nie grzać.

Edytowane przez מרכבה

Mnie Panowie irytuje ta modna obecnie dyskusja o zakazie ogrzewania węglem.Najprosciej zakazac ale co pózniej?Wielu ludzi nie stać na zakup tego znienawidzonego przez wielu węgla a co dopiero nakazac im założyć np.pompe ciepła co wiąze sie oczywiście z koniecznościa ocieplenia gruntownego domu.Bo pompa cieplna nie jest jakims nadzwyczajnie ekonomicznym ogrzewaniem,ona się sprawdza tylko przy dobrze ocieplonych domach.Przy takim ociepleniu paląc weglem koszty ogrzewania mialbym podobne co przy pompie.Jednak całe koszty uzyskania tego ciepła miałbym nizsze bo cała instalacja zwiazana z pompa jest o wiele droższa.

Co do problemu autora wątku to głównym jego problemem jest nieumiejetne palenie w kotle.Kolega spala ok 50kg wegla dziennie a pali tylko 12 h na dobe czyli ok 4 kg na godz.To przeciez on nic innego nie robi jak tylko spala wegiel,tylko ułamek tego ciepła wykorzystuje do ogrzania domu.Moim zdaniem obecnie spala o połowe za duzo

Bo pompa cieplna nie jest jakims nadzwyczajnie ekonomicznym ogrzewaniem,ona się sprawdza tylko przy dobrze ocieplonych domach

Pompa ciepła jest w stanie uczynić, przeciętny dom "enerogooszczędnym" pytanie za ile...

Dom jest bez izolacji ! i palić trzeba w nim no stop, aby utrzymać zadaną temp, wiem bo mam i nie chce mieć.

Akurat nie węglem, a drewnem rodzice opalają dom.. teście wykonywali modernizację i rzopa .. 1 tona oszczędności .. bo tylko 10cm izolacji

bardzo słabo wykonanej i na paździeż EPS"sie lambda 0,044 ..:bash: 43% w bilansie cieplnym domu stanowią mostki termiczne :bash: też dobitnie świadczy o jakości ..

"a bo co ty tam wiesz, nie robiłeś izolacji to nie możesz wiedzieć" nie muszę robić aby wiedzieć .. ile cm co dadzą.

i tak grzanie przeszło z +15 na +10 jest to temp zewnętrzna kiedy trzeba lekko przepalić.

Gość Arturo72
a co dopiero nakazac im założyć np.pompe ciepła co wiąze sie oczywiście z koniecznościa ocieplenia gruntownego domu.Bo pompa cieplna nie jest jakims nadzwyczajnie ekonomicznym ogrzewaniem,ona się sprawdza tylko przy dobrze ocieplonych domach

Bzdura,bzdura i jeszcze raz bzdura.

Stąd właśnie,z takiego durnego myślenia lub kompletnego braku doinformowania biorą się przydomowi palacze.

Pompa ciepła jest własnie bardziej zasadna ekonomicznie w domach słabo i źle zaizolowanych niż w domach dobrze zaizolowanych.

Koledze z Białegostoku matematyka się kłania.

1.dom słabo zaizolowany 20000/3=6666 20000-6666=13334kWh

2.dom dobrze zaizolowany 10000/3=3333 10000-3333=6667kWh

Oba o tej samej powierzchni użytkowej.

W którym przypadku są większe oszczędności ?

W domu słabo zaizolowanym czy dobrze zaizolowanym ?

Widzi kolega swoje bezsensowne i bzdurne twierdzenie ?

Edytowane przez Arturo72