מרכבה 11.03.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Nie wykonam izolacji bo ? ponieważ dom nie będzie oddychał, bo przecież mam dom z pustaka ceramicznego! to jest "ciepły" → taaa to czemu muszę w nim palić ? Kolega mi chciał wmówić .. no przecież twoich rodziców dom ciepły grube mury a zajmuje się izolacjami ja mówię nic bardziej mylnego, teraz kończąc palenie jak by było -10 na zewnątrz .. nad ranem jest +8 st. Metodycznie dom dostanie izolacji tyle, aby osiągnąć standard pasywny.. czyli 220 m2 przy -30 będzie potrzebować ..2,6 kW mocy ! teraz 17 kW piec musi iść pełną parą aby pokryć potrzeby domu. Ostatnio 21 mp drewna przerobiłem na klocki .. 3 dni bite roboty układanie, cięcie.. i tak dzięki pile mocnej szło szybko. Jest możliwość to trzeba wiedzę zdobytą przekuć na realne korzyści. Przy tych zwyczajach w domu gdzie czasem panuje +16 st .. to stan gdzie bez ogrzewania spadnie do +18 można powiedzieć full luksus. Jeśli Syffon2 posłucha i zastosuje się do moich tu wytycznych co do izolacji, po skończeniu procesu .. jego mama do końca życia będzie ser i masło przysyłać .. że taką ma zaje chałupę w której nie lata jak głupi z szuflą i nie truje połowy okolicy, wyziewami z komina. Nikt mu nie każde robić w tym roku całości, bo zrobi to totalnie do rzopy ! to musi być proces bardzo metodyczny. Szczególnie różne przerwy w izolacji . Typu balkony, schody itp .. to trzeba wyłuskać. Z izolacją zejść aż po spód ławy itp. Szczególnie że węgiel będzie tylko droższy i już będzie sprawdzane zasadność czy kocioł o takiej mocy jest tu potrzebny czy nie. Szybko zweryfikuje się "znojców" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej9923 11.03.2015 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Bzdura,bzdura i jeszcze raz bzdura. Stąd właśnie,z takiego durnego myślenia lub kompletnego braku doinformowania biorą się przydomowi palacze. Pompa ciepła jest własnie bardziej zasadna ekonomicznie w domach słabo i źle zaizolowanych niż w domach dobrze zaizolowanych. Koledze z Białegostoku matematyka się kłania. 1.dom słabo zaizolowany 20000/3=6666 20000-6666=13334kWh 2.dom dobrze zaizolowany 10000/3=3333 10000-3333=6667kWh Oba o tej samej powierzchni użytkowej. W którym przypadku są większe oszczędności ? W domu słabo zaizolowanym czy dobrze zaizolowanym ? Widzi kolega swoje bezsensowne i bzdurne twierdzenie ? A czy ja napisałem ze nie opłaca sie ocieplać domów?Napisałem tylko że przy podobnie ocieplonym domu paląc weglem miałbym podobne koszty co przy pompie. Kolego to ty piszesz bzdury które jak myślę są spowodowane brakiem doświadczenia w ogrzewaniu domu z zerowym ociepleniem.Jak uwazasz, że w takim domu instalujesz pompe cieplną i ogrzewasz dom niskotemperaturowo to zyczę powodzenia.Ty podajesz teoretyczne dane ktore nijak się maja do praktyki.Ja mam taki dom i przy temp.zew. - 20st na grzejniki musze zapodać min 70st by utrzymac temp. w domu [na kazde 1,2mkw pow. ma jedno żeberko wys. 60cm].Przy pompie temp. wyjsciowa to ok 40st to kolego ile musialbym dac podłogówki by było podobnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 11.03.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 I odpuść sobie mnie, zainteresuj się raczej swoją rodziną, która również wdycha to czym inni smrodzą. Jeżeli ci na nich zależy, to powinniśmy wszyscy mówić jednym głosem. A tym oddychamy Szanowny Kolego, a czy jesteś w stanie przedstawić jakieś niezależne badania z których wynika, że ludzie żyjący na terenach gdzie się pali węglem żyją krócej czy bardziej chorują niż ci z terenów gdzie nie ma takich zanieczyszczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.03.2015 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 (edytowane) Ty podajesz teoretyczne dane ktore nijak się maja do praktyki nie praktyki tylko wyobraźni .. żadna praktyki ja tu nie widzę, zasłaniasz sobie tym hasłem pole widzenia. Oczywiście że podła główka i jak gęsto i jaką powierzchnią będzie grzała, trzeba wyliczyć .. oraz ile pętli włączyć w ogrzewanie, całość powinna dać temp np -20 na zewnątrz podłogówka 25 .. a przy 0 st 2 pętle mniej. Chodzi o kontrolę mocy oddawanej do pomieszczenia i o nie przekroczenie temp w podłodze. Ale żeby to wykonać trzeba wyliczyć OZC czyli obliczenie zapotrzebowania na ciepło. andrzej9923 Andrew pomyśl, przychodzi do Ciebie instalator koła .. prosisz go o dobór i co robi ? wyciąga broszurki .. a Ty wiesz że OZC zupełnie co innego pokazuje .. to kto jedzie na "teorii" ba hipotezach .. tak się kształtuje rynek .. gdzie poważanie mają "szamani" bezwiednie dobierający kotły do potrzeb domu. Dla nich coś takiego jak bufor ciepła, to czysta abstrakcja. Nie muszę rurek skręcić ze sobą, aby wiedzieć co dane rozwiązanie da, takie rzeczy potrzeba wiedzieć przed. Szanowny Kolego, a czy jesteś w stanie przedstawić jakieś niezależne badania z których wynika, że ludzie żyjący na terenach gdzie się pali węglem żyją krócej czy bardziej chorują niż ci z terenów gdzie nie ma takich zanieczyszczeń? w zeszłą sobotę raczyłem się jazdą na rowerze .. miejscami dym z szamb kominowych był bardzo intensywny i gdzie niegdzie zalatywało plastikiem palonym ! chyba nie wierzysz sam w co piszesz .. chyba nie potrzeba badań aby stwierdzić jasno że czyste górskie powietrze jest zdrowsze, to już takich prozaicznych rzeczy potrzeba badań ? Rodzina ze Śląska jak przyjeżdżała do mnie, zawsze z namaszczeniem podkreślała po chwili jakie czyste powietrze i jak dobrze się tu oddycha. Zimą 2011/2012 przy silnym mrozie i braku wiatru .. nie było już czym oddychać .. nie ma żadnego racjonalnego argumentu, aby w modernizowanych domach, oraz nowych spalać węgiel! http://ziemianarozdrozu.pl/i/upload/artykuly-rozne/polska-smog.jpg ja nie chcę czyimś hoownem z komina oddychać gdzie do rozpalania i spalania ładuje się plastik. Do przełknięcia mikro piece na drewno o mocy max 5-6 kW Edytowane 11 Marca 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.03.2015 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 A czy ja napisałem ze nie opłaca sie ocieplać domów?Napisałem tylko że przy podobnie ocieplonym domu paląc weglem miałbym podobne koszty co przy pompie. Kolego to ty piszesz bzdury które jak myślę są spowodowane brakiem doświadczenia w ogrzewaniu domu z zerowym ociepleniem.Jak uwazasz, że w takim domu instalujesz pompe cieplną i ogrzewasz dom niskotemperaturowo to zyczę powodzenia.Ty podajesz teoretyczne dane ktore nijak się maja do praktyki.Ja mam taki dom i przy temp.zew. - 20st na grzejniki musze zapodać min 70st by utrzymac temp. w domu [na kazde 1,2mkw pow. ma jedno żeberko wys. 60cm].Przy pompie temp. wyjsciowa to ok 40st to kolego ile musialbym dac podłogówki by było podobnie? A czy zauważyłeś że mówimy o nowo budowanych domach??? Stare najczęściej już są skazane na babranie się z węglem, nowe absolutnie nie muszą i nie powinny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.03.2015 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Szanowny Kolego, a czy jesteś w stanie przedstawić jakieś niezależne badania z których wynika, że ludzie żyjący na terenach gdzie się pali węglem żyją krócej czy bardziej chorują niż ci z terenów gdzie nie ma takich zanieczyszczeń? Jaja sobie robisz? Sztachnij się kilka razy dymkiem z komina, zobaczymy jak długo pociągniesz. A najlepiej jak podłączysz komin do wentylacji swojego domu. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 11.03.2015 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Jaja sobie robisz? Sztachnij się kilka razy dymkiem z komina, zobaczymy jak długo pociągniesz. A najlepiej jak podłączysz komin do wentylacji swojego domu. Powodzenia. Nie, nie robię sobie jaj. Pytam poważnie gdyż nigdzie nie udało mi się znaleść jakiegoś naukowego opracowania na ten temat. A ja jestem taki trochę niewierny Tomasz ( do tego umysł ścisły) do którego cyferki najlepiej przemawiają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.03.2015 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 (edytowane) 99% domów można doprowadzić do stanu w którym bez węgla da się żyć. Nie, nie robię sobie jaj. Pytam poważnie gdyż nigdzie nie udało mi się znaleść jakiegoś naukowego opracowania na ten temat. A ja jestem taki trochę niewierny Tomasz ( do tego umysł ścisły) do którego cyferki najlepiej przemawiają. to jak umysł ścisły to miałeś chemię, fizykę .. rozumiesz pewne związki chemiczne? Edytowane 11 Marca 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.03.2015 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Nie, nie robię sobie jaj. Pytam poważnie gdyż nigdzie nie udało mi się znaleść jakiegoś naukowego opracowania na ten temat. A ja jestem taki trochę niewierny Tomasz ( do tego umysł ścisły) do którego cyferki najlepiej przemawiają. Dlatego najlepiej przetestuj na własnej skórze, będziesz miał dane z pierwszej ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 11.03.2015 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Szanowny Kolego, a czy jesteś w stanie przedstawić jakieś niezależne badania z których wynika, że ludzie żyjący na terenach gdzie się pali węglem żyją krócej czy bardziej chorują niż ci z terenów gdzie nie ma takich zanieczyszczeń? no nie wytrzymam zaraz. wpadnij w okolice Rybnika, to zobaczysz i poczujesz czy to może mieć wpływ na zdrowie, czy nie. tata zaczął uprawiać nordic walking, ale od jesieni do wiosny obowiązkowa przerwa. czasem tak śmierdzi, że w 15 minut ciuchy nasiąkają tym syfem tak, że tylko pranie pomaga. znajomi z astmą mają naprawdę problem. to co się wyczynia to jest jakaś makabra. słyszałeś, żeby 8 ton węgla (deputatu górniczego) zamieniać na muł, przerzucać 12 ton tego mułu (zamiast 8 ton węgla) w celu zaoszczędzenia kilkuset złotych przez rodzinę o ZNACZNIE wyższym dochodzie niż średnia krajowa? tak to tutaj wygląda, ludzie są totalnie bez wyobraźni, edukacja nie działa i nie pomaga. naprawdę, tylko zakaz palenia węglem w nowych domach może pomóc. tu wszyscy pakują śmieciuchy do nowych domów. albo zakaz, albo duży podatek za dymiące ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej9923 11.03.2015 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 A czy zauważyłeś że mówimy o nowo budowanych domach??? Stare najczęściej już są skazane na babranie się z węglem, nowe absolutnie nie muszą i nie powinny. Liwko zauważyłem ale też odczułem że dyskusja miała tendencję do całkowitego zakazania węgla. Zeby było wszystko jasne-jestem przeciwny spalania śmieci itp rzeczy,jestem za kontrolowaniem co sie spala w kotłach,nawet jestem za sprawdzaniem emisji z komina coś na wzór w samochodach.Sam mam takiego sasiada co jak u niego nie dymi jak z lokomotywy to jest coś nie tak. Z drugiej strony autor wątku ma problem z duzym spalaniem a Wasze rady to głownie ocieplić dom.Nie każdego stać na wybecalowanie 20-30 tys żeby przez następne 20-30 lat czekać na zwrot tej inwestycji.Przy nowym domu są niższe koszty bo elewacje trzeba i tak jakąś zrobic ale przy starej chałupie to jest troche inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.03.2015 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 (edytowane) Nie każdego stać na wybecalowanie 20-30 tys żeby przez następne 20-30 lat czekać na zwrot tej inwestycji. Jasne że nie, bo jak przyjdzie ekipa podobnie myśląca co inwestor .. to ręce opadają .. to nie jest izolacja, tylko szachownica. Izolacja starych domów, wymaga konstruktora, przeważnie trzeba wstawić jakiś słup, trzeba wykonać projekt .. 250m2 izolacji co daje 85 m3 EPS"a grafitowego .. 30cm koło 200zł= 16 tyś .. aby przeciętną kostkę z PRL'u doprowadzić do skraju grzania. Problem nie jest w domach bez izolacji, tylko w tych co mają 5cm obecnie robione .. czy 10cm jakiegoś szajsu .. aby kolorek się podobał, sąsiadom. kupuje teść 3,5 tony węgla, lata za patykami do rozpałki, obsługa dziennie trwa ponad godzinę. za rok izolacja będzie przynosić "zyski" 3tyś kosztował EPS"... 25 tyś wodotryski w tym marna ekipa. A i tak dom 43% ciepła traci przez luki w izolacji !! Już ja wiem jak dom z para izolacją, oraz bez działa .. te pozorne oszczędności wynikają że w domu nie trzyma się karnie np +20 wszędzie .. bo inaczej mp drewna nie szło by 20 tylko 40 i więcej. Nie rozpalisz, zaraz zimno nad ranem telepwawica .. latanie co 3 godziny i podkładanie do pieca .. bo taniej. W tym roku mam nadzieje wykonać pełną izolację stropu, później kolejne elewacje. Łącznie z wykonaniem WM.. nikt o tym nawet nie będzie pamiętam ile poszło kasy, bo liczy się też komfort ! a nie warowanie przy piecu. Edytowane 11 Marca 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 12.03.2015 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 (edytowane) Witam ponownie. Cieszę się, że jest odzew na moje wczorajsze trochę prowokacyjne pytanie. Nie, nie robiłem sobie jaj i nie zadałem je bez Kozery. Otóż włączając się w Waszą dyskusję dotyczącą zakazania palenia węglem uważam, że są lepsze metody niż nakazy/ zakazy i dlatego zadałem to pytanie. Zamiast zakazać, należy uświadomić społeczeństwo, że paląc węglem się truje. Tylko nie tak jak Wy to robicie, tylko przedstawiając konkretne cyfry, dowody. Widzę czasami plakaty "palisz śmieci, trujesz dzieci", "palisz węglem, trujesz rodzinę". Wszystko spoko, tylko taki slogan bez poparcia w danych do ludzi nie dotrze. Zobaczcie na przykład papierosów. Badania dowiodły, że u palacza nowotwór płuc występuje 2 razy częściej niż u niepalacza. Tą informację koncerny tytoniowe umieszczają na paczkach i dzięki temu liczba palaczy się zmniejsza. Dlaczego nie zastosować podobnej metody przy węglu? Zrobić badania, z których wyniknie, że w Rybniku zachorowalność na raka płuc jest wyższa niż w Białymstoku i sprawa wyjaśniona. Uważam, żę skuteczność będzie większa niż zakazy. Papierosów nikt nie zakazuje, a mimo to mniej ludzi po nie sięga. Na chwilę obecną nie ma takich statystyk, więc takie puste slogany do ludzi nie przemówią niestety. no nie wytrzymam zaraz. wpadnij w okolice Rybnika, to zobaczysz i poczujesz czy to może mieć wpływ na zdrowie, czy nie. Mam teściów w Mikołowie na Śląsku (dokładnie w jednej ze wsi, które w latach 90-tych zostały przyłączone do miasta), więc wiem jak wygląda wieś jak zimą wieczorem wszyscy zaczynają hajcować. Jest dym, pył, który osiada np. na aucie, ale nie mam takiej wiedzy, żeby próbować powiązać to z zachorowaniami w rodzinie żony. Powiem tak - teść, który od dziecka żyje w takim środowisku jest zdrowszy niż moja babcia z Podlaskiego, gdzie węgla na oczy nie widziała - czy to jest dowód, że palenie węglem jest zdrowe - nie to jest tylko przykład i żadne argument. I jeśli dyskusja o szkodliwości palenia węglem będzie wyglądała tak, że jedna osoba powie "babcia mi choruje w Katowicach - palenie jest złe", a druga powie "babcia mi nie choruje w Mysłowicach - palenie jest ok" do niczego nie dojdziemy. Potrzebne są rzetelne badania i edukacja i gwarantuje Wam, że ludzie sami przestaną palić węglem, jak się im pokaże, że będą zdrowsi (mniej kasy na starość na lekarza), będzie czyściej w okolicy. P.S. W planowanym domu będę palił gazem, tak w celu wyjaśnienia. Pozdrawiam. Edytowane 12 Marca 2015 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.03.2015 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Problem polega na tym, że palenie fajek szkodzi najczęściej tobie, lub osobom, które z tobą przebywają. Natomiast kopcenie z komina, szkodzi wszystkim dookoła. Nie ma, nie było i nie będzie takich badań, które ze 100% pewnością dowiodą, że ta a ta osoba zachorowała właśnie przez dym z kominów. Jednak z badań można wywnioskować, że około 45 tyś. Polaków rocznie umiera z powodu zanieczyszczenia powietrza. Ilu choruje? http://wyborcza.pl/1,75478,16593571,Rocznie_45_tys__Polakow_umiera_z_powodu_zlej_jakosci.html Edukować? Też, ale ten temat dobitnie potwierdza, że są marne na to szanse. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 12.03.2015 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 No właśnie badań nie ma i nie będzie jak piszesz więc nadal będzie pole do dowolnych interpretacji. Np. wg GUS najdłużej z Polaków żyje statystyczny Krakus oddychajacy najbardziej zanieczyszczonym powietrzem. I co z tego wynika? Nic! Ale interpretacje i tworzenie teorii będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.03.2015 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 No właśnie badań nie ma i nie będzie jak piszesz więc nadal będzie pole do dowolnych interpretacji. Np. wg GUS najdłużej z Polaków żyje statystyczny Krakus oddychajacy najbardziej zanieczyszczonym powietrzem. I co z tego wynika? Nic! Ale interpretacje i tworzenie teorii będzie Nikt nie udowodnił i nie udowodni bo to niemozliwe, aby smog miał pozytywne lub co najmniej neutralne działanie na organizm człowieka i dlatego brak badan potwierdzajacych szkodliwosc smogu nie jest argumentem za jego nieszkodliwoscią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.03.2015 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 No właśnie badań nie ma i nie będzie jak piszesz więc nadal będzie pole do dowolnych interpretacji. Np. wg GUS najdłużej z Polaków żyje statystyczny Krakus oddychajacy najbardziej zanieczyszczonym powietrzem. I co z tego wynika? Nic! Ale interpretacje i tworzenie teorii będzie Nie wiem o czym dyskutujemy. Chyba nawet najwięksi truciciele nie podważają faktu, że dym szkodzi. W dużych miastach ogólnie żyje się dłużej, ale zaraz powstanie teoria, że to przez zadymienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2015 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 (edytowane) http://esanok.pl/2014/mieszkanki-leska-zyja-najdluzej-w-polsce-srednia-na-poziomie-83-lat-robi-wrazenie-film-ts007.html Natomiast kopcenie z komina, szkodzi wszystkim dookoła. oczywista oczywistość ! nie życzę sobie w czasie rozmowy żeby mi buchał dymem w twarz, to samo nie życzę sobie aby mi tępy sąsiad walił dymem po oknach .. bo jest czcicielem szamanizmu ! będzie mi pitu pitu o oddychaniu ścian, że styropian robi krzywdę budynkowi ..bo dom musi oddychać, palić trzeba, bo skąd ciepło, kiedy mi się to "zwróci" , no tak drugi etat w kotłowni jest taki rajcujący .. Argument jest prosty ! zjadamy 1,5 kg pokarmu stałego, wypijamy 3-4 L płynów dziennie i tylko skromne 21-22 kg powietrza nasze płuca przetwarzają ! przez głupotę czerebuchów, którzy będą trajkotać o jakiś oddychaniach, że mają niby ciepłe domy.. które cudem jakimś jednak potrzebują ich "śmieciuchy" Dom z cegly z lat 60-tych,pow mieszkalna ok.180 mkw. nie ocieplony,dwie kondygnacje mieszkalne,piwnica i poddasze[ogrzewany parter i piwnica]. Kociol - Slawex Plomyk GS 13kw,miarkownik mech.,grawitacja,grzejniki zeliwne. dom z cegły .. = cieplny durszlak ,niech by miał 50cm muru= 0,5m/0,8W/mK=0,625 m2K/W+ opory przejmowania ciepła =0,17 m2K/W daje 0,795 m2K/W co daje U=1/0,795 =1,257 to gorzej niż okno dwuszybowe ! na 100m2 potrzeba 125,7 W/K 125,7 wata na stopień aby utrzymać temperaturę +20. to jest blisko 4 x tyle co cały dom z mojego awatarka z oknami, dachem, wentylacją !! Edytowane 12 Marca 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 13.03.2015 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Przywitam się w tym watku ! Napiszę tylko o swoich doświadczeniachz palenia węglem , miałem , ekokogroszkiem . 8 -go marca trafiło piec co z Pleszewa na miał ! Poleciała woda.Naprawić się go nie da , jest do wyrzucenia !!Kosztował ponad 4 -tyś zł. Nie liczę kosztów opału ,obsługi i zanieczyszczenia- a właściwie trucia środowiska ! Ogrzewanie tym piecem trwało 5 sezonów grzewczych ! To już taki drugi piec na przestrzeni 12 lat ! Ten pierwszy ogrzewał7 sezonów ! A piszę po to - by przestrzec wszystkich zastanawiającychsię nad wyborem ogrzewania - kupując te piece to napędzamykasę tylko i wyłącznie producentom takiego "sprzetu " Dobrze ,że już bliżej wiosny ! W domu zimno jak ...... !! Nowy sposób ogrzewania muszę zmienić - czytam forum od dawna -zmienię to jest pewne - tylko kasy potrzeba i więcej rozumu !Jęsli wypowiedź nie w tym yemacie to proszę go przenieść ! Ale musiałam Wam opisać jak wygląda ogrzewanie tymi piecami ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.03.2015 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 8 -go marca trafiło piec co z Pleszewa na miał ! Poleciała woda. Naprawić się go nie da , jest do wyrzucenia !! Kosztował ponad 4 -tyś zł. Nie liczę kosztów opału ,obsługi i zanieczyszczenia - a właściwie trucia środowiska ! może wprowadźmy jednostkę odniesienia 1m3 EPS"a grafitowego ile poszło .. 20m3.. całe 10cm izolacji na 200m2 tak trzeba liczyć + opał. Dobrze ,że już bliżej wiosny ! W domu zimno jak ...... !! widzisz .. stąd promuje i namawiam do kręcenia się w około pasywności.. tam nigdy zimniej jak +16 nie będzie .. bez ogrzewania oczywiście. Nowy sposób ogrzewania muszę zmienić - czytam forum od dawna - zmienię to jest pewne - tylko kasy potrzeba i więcej rozumu ! Jęsli wypowiedź nie w tym yemacie to proszę go przenieść ! Ale musiałam Wam opisać jak wygląda ogrzewanie tymi piecami ! Metodyczna izolacja ..ile i jak się da.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts