Grochu86 01.03.2015 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Witam serdecznie W najbliższym czasie przymierzam się do zmiany pieca. Obecnie używam pieca kondensacyjnego Junkers'a ale ma tylko 22 kW a powierzchnia domu wynosi 260m2 przez co nie bardzo radzi sobie z ociepleniem budynku. Interesuje mnie porządny piec na długie lata. Jeśli chodzi o firmy to myślałem o Junkersie, Viessmann oraz ACV. Zasobnik wody ciepłej powinien mieć 150-160 litrów. Dobrze żeby był ekonomiczny Co myślicie o tych firmach, jakie polecacie? Jaka moc pieca będzie wystarczalna? Będę wdzięczny za Wasze opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 01.03.2015 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 jeśli 22 kW nie radzi sobie z 260m to lepiej się wziąć za budynek a nie za kocioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskowisnia 01.03.2015 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 jeśli 22 kW nie radzi sobie z 260m to lepiej się wziąć za budynek a nie za kocioł Dokładnie, ja mam 206m2, ocieplenie nieszczególne (12cm styropianu, wełna na strychu), piec 20 kW, i jest to nadmiar mocy, może przy duzych mrozach (>10-15'C) piec by musiałby prawie na pełen gaz. A u Ciebie jak z ociepleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grochu86 01.03.2015 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Dokładnie, ja mam 206m2, ocieplenie nieszczególne (12cm styropianu, wełna na strychu), piec 20 kW, i jest to nadmiar mocy, może przy duzych mrozach (>10-15'C) piec by musiałby prawie na pełen gaz. A u Ciebie jak z ociepleniem. Jest to budynek z 90' roku nieocieplony, ściany zewnętrzne są zbudowane z podwójnych maxów.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 01.03.2015 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 podobna sytuacja jak w sasiednim watku założonym przez syfona, pewnie najlepiej zacząć od dachu/strychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.03.2015 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Jest to budynek z 90' roku nieocieplony, ściany zewnętrzne są zbudowane z podwójnych maxów.. "no to po ciulu krzyczy baca wyciągając jaja z sieczkarni" to tak na poprawę humoru izolacja izolacja, izolacja ten piec jest o 18 kW za wielki a nie mały .. czyt standard pas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 01.03.2015 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Jest to budynek z 90' roku nieocieplony, ściany zewnętrzne są zbudowane z podwójnych maxów.. Najpierw popraw izolacje ścian a potem kombinuj z piecem . Podwójny max 288mm x 2 + tynk x 2 = ile razem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 01.03.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Pewnie 2 x pustak MAX z pustką powietrzną pomiędzy. Jedyne sensowne podejście to zburzenie zewnętrznego muru i ocieplenie styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts