airjordan1990 01.03.2015 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Witam serdecznie. Jestem tutaj nowy vhvialbym zasiegnac porady fachowcow. Mieszkam i tesciow w czesci domu parterowego zrobilismy sobie z narzeczona mieszkanie. Nad nami jest poddasze z niewielkim skosem ale wysokosc uzytkowa to okolo 190cm w najwyzszym punkcie. Kwadratowa czesc tego poddasza chcemy zamienic w sypialnie ma ona okolo 5 x 7m. Zaczne od tego iz na dachu jest cos w rodzaju eternitu ale gietkie elastyczne. Tem sam ksztalt. Nasze mieszkanie okolo 50m2 ma podwieszany na belkach sufit miedzy belkami mamy ocieplenie wata szklana okolo 20cm.na gorzy rozlozona jest folia aby nie dostala sie woda z ewentualnych przeciekow. W zwiazku z tym chcialbym od gory nad swoim mieszkaniem dolozyc ocieplenie i zastanawiam sie czy dac styropian i przykryc plytami owb czy rozlozyc na to wate skalna rockwoll w poprzek belek aby usunac ta droge ucieczki ciepla przez belki. zaznaczam ze wieksza czesc podlogi na poddaszu nie bedzie uzytkowa dlatego mam dowolnosc. Uzytkowy bedzie wylacznie prostokat 7x5m ktory tylko czescia zachodzi na nasze mieszkanie a reszta nad mieszkaniem tesciow. Na tych skosach 5x7m chcialbym dac folie poniewaz dach nie jest zabezpieczony oraz welne rockwoll. Teraz pytanie mysle zeby dac okolo 12-15cm mkedzy belki oraz obnizyc skosy i miedzy stelaze dac np 10cm. Tak samo chcialbym ocieplic boki tego prostokata. Pytanko czy 25cm welny na krzyz wystarczy na sam dach gdzie chcemy miec sypialnie? Dodam ze bez ocieplenia na poddaszu jest bardzo zimno a latem sauna. Ogrzewanie tam bedzie tylko grawitacyjne i rura komina 200mm oraz wyprowadzona rura z nadmuchem poniewaz to jest duzy kominek z odejsciem na 4 osobne pomieszczenia wiec z tamtad dmucha caly czas gorace powietrze w kominku palimy cala zime. Chcialbym jednak aby poddasze bylo ekstra ocieplone wata nie jest az taka droga a tam bedzie tylko lozko do spania pokoik dla dziecka i graty. Bedizmey tam montowac dwa okna. Dodatkowo prosze o pomoc czy jest sens docieplic podloge na poddaszu nad naszym mieszkaniem. Mam wrazenue ze cieplo ucieka szybko. Przykladowo przy temp zewn. 0st np wieczorem mamy 23st o godz 22 a rano bez ogrzewania ok 18st. Czy jest wszystko ok.mam nadzieje ze bedzie sie chcialo komus to przeczytac i odpowiedziec teoche to zagmatwane ale tak naprawde bardzo proste. Wlaz na poddasze mamy w swoim mieszkaniu i chcemy z tego poddasza najwyzszego 5x7m zeobic sypialni i pokoik oraz docieplic od gory miesce nad naszym mieszkaniem tzn podloge. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rolmik 01.03.2015 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 (edytowane) jak rozumiem chcesz z poddasza wydzielić 5x7 i ocielić je wg mnie najlepsze wyjście będzie klatka z profili i płyt kg pomiędzy profilami belkami dasz watę np 15/5 i powinien być gicior przynajmniej ja mam tak u siebie w pokoju który robiłem siostrzena podłodze możesz zastosować też watę i przykryć ja płytami osb 15/18mm potem panele Edytowane 1 Marca 2015 przez rolmik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
airjordan1990 01.03.2015 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 jak rozumiem chcesz z poddasza wydzielić 5x7 i ocielić je wg mnie najlepsze wyjście będzie klatka z profili i płyt kg pomiędzy profilami belkami dasz watę np 15/5 i powinien być gicior przynajmniej ja mam tak u siebie w pokoju który robiłem siostrze na podłodze możesz zastosować też watę i przykryć ja płytami osb 15/18mm potem panele Tzn ta klatka jet juz tak jakby bo ten prostokat ma dookolo sciane na metr wysokosci w pionie i potem skosy bo to jest centrum domu a dookola jest juz nizszy spad i tam chcialbym docieplic nad swoim mieszkaniem bo mam tylko welne miedzy belkami. I czy socieplenie na belkach pozwoli zatrzymac cieplo na dole w mieszkaniu? A apropo poddasza mowisz ze 20-25cm waty na krzyz wystarczy tak? I po bokach tez dam. A do gory zdarza sie mysze wiec wolalbym dac wate a na to dam plyty osb a czy moze byc tak sczelnie i czy plytyosb moga lezec na welnie? Dzieki za zainteresowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts