Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ściągnąć płytkę w całości?

siutek84

Recommended Posts

Witam.

1,5 roku temu robiłem remont w łazience w mieszkaniu własnościowym. Niestety przez nieuwagę (nie doczytałem prawa budowlanego) zabudowałem też sobie pion wod-kan. No i stało się, spółdzielnia wydumała sobie wymianę pionów, a co za tym idzie część nowiuśkiej łazienki zamieni się w gruzowisko - moja wina, zabudowałem, chociaż nie powinienem.

Jednak zastanawiam się czy jest sposób na ściągnięcie płytek w całości?? Chcę zminimalizować sobie koszty. Większość materiałów - płyta g/k, kleje, gładzie, farby, profile alu mam w piwnicy, więc w zasadzie nic nie musiałbym kupować by tą obudowę odtworzyć po zakończeniu prac spółdzielni. Jedynie te nieszczęsne płytki. Jak je ściągnąć nie uszkadzając ich? są na to sposoby?

Zależy do czego masz przyklejone te płytki, jeśli do płyty g/k to da się je odzyskać, natomiast jeżeli bezpośrednio na murowaną (tynkowaną) ścianę to raczej niemożliwe. Kiedyś ściągnąłem kilka pytek z g/k u siebie w łazience i żadnej nie uszkodziłem, później tarczą diamentową wyczyściłem klej i płytkę nakleiłem jeszcze raz. Oczywiście jest to pracochłonne ale wykonalne.

Płytki są przyklejone do płyt g/k, ale niestety nie mam jak zdjąć tych płyt ze stelaża, bo wkręty mocujące płytę do stelaża są właśnie pod płytkami, więc mam zamknięte koło. Aby zdjąć płytkę muszę odkręcić płytę g/k. Aby odkręcić płytę g/k muszę zdjąć płytkę :(

Np płyta OSB (szerokości wnęki na instalacje) wykończona glazurą mocowana chociażby na zatrzaski magnesowe. W ten sposób wykonałem u siebie wszystkie otwory rewizyjne - są i małe i duże.

Otwory rewizyjne załatwiłem ładnymi, estetycznymi drzwiczkami z plastiku, a tutaj mówimy o dostępie do całego pionu, czyli konstrukcji o wysokości ~2,5m.P1020700.JPGP1020707.JPG

Tak to teraz wygląda. Z gołą płytą sobie poradziłem, została tylko płyta z płytkami ceramicznymi.

Edytowane przez siutek84

Płytki musisz usuwać bezpośrednio ze ściany z g/k, tak jak wspomniałeś nie ma takiej opcji żeby ściągnąć całą ściankę g/k z płytkami. Musisz usunąć fugę wokół przynajmniej jednej płytki i wsuwać między g/k a płytkę jakiś płaski przedmiot, ja wsuwałem nóż i odciąłem jedną od g/k reszta to już bajka. Możesz też próbować po usunięciu fugi wyciąć tą jedną płytkę razem z g/k. Mi się udało to pewnie tobie też.

Otwory rewizyjne załatwiłem ładnymi, estetycznymi drzwiczkami z plastiku, a tutaj mówimy o dostępie do całego pionu, czyli konstrukcji o wysokości ~2,5m.

Nadal nie jest to problemem. Będziesz miał po prostu długie wąskie drzwiczki. Jak znam życie już raczej nigdy później do nich nie zaglądniesz.

Ja u siebie wszystkie drzwiczki podmieniłem na właśnie takie, ale wszystkie piony zamurowane..

Weź pod uwagę także to, że drugiej wymiany pionów raczej nie doczekasz i w zasadzie można będzie ponownie to zaubudowac na stałe, ale wstawiłbym wyczystkę - tak na wszelki wypadek.