Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie całego drewnianego domu

Robson 8787

Recommended Posts

Witam mam domek do ocieplenia 65m2 podłoga ,65m2 sufit i 135m2 elewacja chce to wszystko ocieplic ta wełna

http://www.leroymerlin.pl/izolacja-budynkow/welna-mineralna-styropian/welna-mineralna/welna-mineralna-multirock-rockwool,p185484,l396.html

Jak myślicie będzie tak

co do podłogi ,,,, mam deski i chce przybic legary na nich a miedzy nimi dać wełnę a na legary te płyty

http://allegro.pl/plyta-osb-3-kronospan-wiorowa-10-mm-podloga-dach-i5132948860.html

co do sufitu to chce zrobić podwieszany i dać na płyty k-g wełnę

no i elewacja tez chce wykorzystać ta wełnę dać legary pomiędzy nimi wełnę a na nich siding

no i myślałem nad tym zęby domek ocieplić od wewnątrz będę miał w tedy mniej do ocieplenia powierzchni spadnie mi do 90m2

Doam ze domek ma ponad 100 lat , mam na to do wydania max 3000 tys zl j

co nad tym myślicie proszę o porady i komentarze

e to spora suma 3000 tyś nieźle;) 3 mln kasy ;) nie, waszmość z 3 tyś zł nie zrobi zupełnie nic !

najwyżej trochę wełny na jedną ścianę. Lepiej podzielić to na etapy, wybrać w tym roku strop.

Inaczej = utopia, bo widzę jak to chce wyglądać, jedna warstwa 10cm... mało.

Wypada pod taką zabudowę dać 2x po 10 i to nie w rolce tylko w płytach, przynajmniej na elewację.

Nie wiem czemu ludzie rzucają się na izolację w sposób= musi być natychmiast i całe.

Tylko kończy się to efektem dalekim od tego co można osiągnąć.

Metodycznie ! od środka konieczna będzie paroizolacja, z pustką od strony bali i od GK... choć to zbrodnia dawać GK w domu drewnianym.

Od zewnątrz musi iść jeden stelaż, później drugi w poprzek. Bardzo podobny układ jak wykonuje się poddasza.

Wełna musi iść na "krzyż" na to wiatroizolacja, pustka powietrzna 3-4 cm i deskowanie.

Siding jak już to drewniany. Można zrobić różności z drewna...