MateuszEM 01.03.2015 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 (edytowane) Witam. Buduje studio nagrań w celach hobbystycznych od podstaw ze starej umywalni w budynku przemysłowym. Jestem na etapie projektu wentylacji i chciałbym się dowiedzieć jak wykonać go prawidłowo? Chodzi głównie o miejsca i wysokość umieszczenia wlotu (ilość kratek wentylacyjnych) oraz wyciągu. Pomieszczenie powinno być dobrze wentylowane ponieważ pod niezałożonymi jeszcze regipsami znajduję się wełna mineralna a także są odkryte jej fragmenty zabezpieczone materiałem tekstylnym przed pyleniem (elementy adaptacji akustycznej). Są to obszary wełny o ciemnym kolorze. Na załączonym pierwszym obrazku przedstawiłem wymiary, projekt pomieszczeń, kubaturę. Natomiast na drugim sufit i gdzie mniej więcej planuje umieścić kratki wyciągające. Ostatnie zdjęcie przedstawia aktualny stan ściany zewnętrznej. Na niej chciałbym umieścić wlot na dole natomiast wylot na górze za pomocą rur rozmieszczonych po pomieszczeniu. Czy pomógł by mi ktoś prawidłowo zaprojektować taki prosty system wentylacji? byłbym bardzo wdzięczny za porady. Edytowane 1 Marca 2015 przez MateuszEM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.03.2015 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Witam. Buduje studio nagrań w celach hobbystycznych od podstaw ze starej umywalni w budynku przemysłowym. Jestem na etapie projektu wentylacji i chciałbym się dowiedzieć jak wykonać go prawidłowo? Chodzi głównie o miejsca i wysokość umieszczenia wlotu (ilość kratek wentylacyjnych) oraz wyciągu. Pomieszczenie powinno być dobrze wentylowane ponieważ pod niezałożonymi jeszcze regipsami znajduję się wełna mineralna a także są odkryte jej fragmenty zabezpieczone materiałem tekstylnym przed pyleniem (elementy adaptacji akustycznej). Są to obszary wełny o ciemnym kolorze. Na załączonym pierwszym obrazku przedstawiłem wymiary, projekt pomieszczeń, kubaturę. Natomiast na drugim sufit i gdzie mniej więcej planuje umieścić kratki wyciągające. Ostatnie zdjęcie przedstawia aktualny stan ściany zewnętrznej. Na niej chciałbym umieścić wlot na dole natomiast wylot na górze za pomocą rur rozmieszczonych po pomieszczeniu. Czy pomógł by mi ktoś prawidłowo zaprojektować taki prosty system wentylacji? byłbym bardzo wdzięczny za porady. [ATTACH=CONFIG]306940[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]306946[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]306947[/ATTACH] Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła. Trzeba wybrać taką co zapewni poniżej 28dB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oil and Gas 02.03.2015 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Zapomnij o grawitacyjnej, to nie będzie działać. W takim obiekcie (z resztą w każdym innym też) tylko mechaniczna plus klimatyzacja bo jak się domyślam sprzętu to tam trochę będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts