Marek Sołtysiak 22.06.2004 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Kiedyś pojawiło się sporo rozmów nt. sterowania systemem alarmowym przez system alarmowy. Czy ktoś to wdrożył? Jakie są efekty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 23.06.2004 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Kiedyś pojawiło się sporo rozmów nt. sterowania systemem alarmowym przez system alarmowy. Czy ktoś to wdrożył? Jakie są efekty? Chyba temat dobrze, tresc posta juz nie Ja myslalem o sterowaniu elektryka polaczona z alarmem przez rozdzielnie pradowa + Internet - ale pare lat temu to bylo cholernie drogie i dla mojego domu wychodzilo okolo 20000 zl (sam osprzet i oprogramowanie, bo projekt byl moj), wiec dalem sobie spokoj. Na pewno jak bede budowal za parenascie lat kolejny dom to juz to bedzie tak tanie ze bedzize to juz bardziej przystepne. Jakie efekty - np teraz kiedy siedze prawie 500 km od domku moglbym spokojnie wejsc sobie na moj system, zobaczyc co sie w nim dzieje, co pracuje, czy nie bylo alarmow, jakies dziwnych wlaczen, przepiec itp itd, moglbym sobie wlaczyc przed powrotem do domu ekspres do kawy by jak wroce byla ciepla Prawde mowiac to efekt i korzysci sa raczej slabe - nalepszy tak uklad to podlaczenie alarmu do sterowania roletami zewnetrznymi - uzbrajasz alarm zamykaja sie rolety i odwrotnie - jak na razie innych sensowych i wartych tych pieniedzy rozwiazan nie widze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loop 23.06.2004 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Ja kupiłem na allegro za 155 zł moduł zdalnego sterowania - jest to taki powiadamiacz na GSM, z tym że ma 4 wyjścia i można nim załączać|wyłączać coś. Jeszcze do mnie nie doszedł, ale jak dojdzie i uruchomię go to dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Sołtysiak 23.06.2004 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Ja myslalem o sterowaniu elektryka polaczona z alarmem przez rozdzielnie pradowa + Internet - ale pare lat temu to bylo cholernie drogie i dla mojego domu wychodzilo okolo 20000 zl Obecnie takie sprawy rozwiązuje prawie każda centrala . Jest to więc za zwyczaj w cenie systemu alarmowego. Prawde mowiac to efekt i korzysci sa raczej slabe - nalepszy tak uklad to podlaczenie alarmu do sterowania roletami zewnetrznymi - uzbrajasz alarm zamykaja sie rolety i odwrotnie - jak na razie innych sensowych i wartych tych pieniedzy rozwiazan nie widze. a "symulacja obecności w domu"? sterowanie ogrzewaniem (maty el. w łazience, piecem CO itp). T oteż można przez system sterować. Kiedyś rozwijałem takie wątki na forum i widzę, że nie pokusiliście się?? Ja każdemu bardzo chętnie pomogę, jeśli by ktoś chciał takie coś wdrożyć. "wymuszajcie" także pomoc od Waszych instalatorów alarmowych. Prawie każdy system można sterować poprzez modem z dowolnego miejsca w kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 23.06.2004 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Ja myslalem o sterowaniu elektryka polaczona z alarmem przez rozdzielnie pradowa + Internet - ale pare lat temu to bylo cholernie drogie i dla mojego domu wychodzilo okolo 20000 zl Obecnie takie sprawy rozwiązuje prawie każda centrala . Jest to więc za zwyczaj w cenie systemu alarmowego. Nie rozumiemy sie, ja mowie o sterowaniu obwodami elektrycznymi i urzadzeniami na koncu z poziomu rozdzielni elektrycznej a nie z poziomu centralki alarmowej - to co udostepniaja centralki alarmowe to taka "zabawka". a "symulacja obecności w domu"? sterowanie ogrzewaniem (maty el. w łazience, piecem CO itp). T oteż można przez system sterować. "wymuszajcie" także pomoc od Waszych instalatorów alarmowych. Prawie każdy system można sterować poprzez modem z dowolnego miejsca w kraju. Symulacja?? wg mnie BAJER i tyle - wystarczy dobowa obserwacja budynku by juz wiedziec dokladnie co sie w nim dzieje, Sterowanie ogrzewaniem elektrycznym?? i co to daje?? w zimie sterowaniem zajmowac sie powinna centrala dla calego domu a nie zdalnie, ewentualnie mozna zmniejszyc temeprature, ale do tego takze nie ma potrzeby kupowania nic wiecej poza to co jest juz w sterowniakch ogrzewania. To co piszesz o centralach - zgoda, ale to: 1. podnosi niesamowicie cene instalacji alarmowej 2. uciazliwosc sterowania przez modem centralkami alarmowymi to nie to samo co system "inteligentnego domu" Kiedyś rozwijałem takie wątki na forum i widzę, że nie pokusiliście się?? Ja każdemu bardzo chętnie pomogę, jeśli by ktoś chciał takie coś wdrożyć. Pamietam rozmow o tym, bo co nieco czytalem - ale uwzgledniajac koszty to zysk jest wrecz zerowy. Np to ze alarm moze wlaczyc oswietlenie w garazu .... moze i co z tego, po co?/ albo oswietlenie na zewnatrz sygnalizuje wlaczenie alarmu - w dalszym ciagu uwazam ze sa to bajerki ktorych rola uzytecznosci jest znikoma. To tak jak z nowymi telefonami komorkowymi - maja bajerow od diabla, klient placi za to .... a pozniej uzywa 1% funkcji, bo reszta ladnie wyglada w reklamie, w mozliwosciach na papierze .... Musze zaznaczyc jasno i wyraznie, ze ja jestem ZA "inteligentymi domami" ale moze za 10 lat to bedzie mialo rece i nogi - w chwili obecnej zakup lodowki, zmywarki, pralki, plyty grzewczej silownikow do rolet itp itd ktore beda komunikowac sie z centrala to jednak towar zbyt TOP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 23.06.2004 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Witam,Jak rozumiem nie chodzi o sterowanie zdalne poprzez modem, tylko sterowanie "w ogóle". Mam zamiar u siebie tak zrobić. Widzę co najmniej parę przydatnych funkcji nie będących tylko bajerami. Na razie planuję zrobić instalację elektryczną (oświetleniową) w gwiazdę - wszystkie kabelki do szafki i szafce skrosować wyłączniki z żarówkami.W następnym etapie założę w szafce przekaźniki bistabilne i/lub przekaźniki podpięte do centralki alarmowej.Prawdopodobnie razem z kablem do gniazdek puszczę jeszcze przewód 8-żyłowy do podłączenia ewentualnych przekaźników umieszczonych w puszce i włączających wybrane gniazdka.Nastawiam się na centralkę Satel CA64 chwaloną na forum za duże możliwości programowania.Moja koncepcja chyba nie jest odkrywcza i zdaje się że już ktoś pisał o czymś takim w wątku "Programowalne instalacje elektryczne - wątek dla entuzjastów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts