Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sciana dzialowa na poddaszu z Ytonga RUNEŁA ! PYTANE gdzie tkwi błąd i kogo wina ?

Recommended Posts

- przyszedł elektryk oparł drabinę o ściankę ,a ta runęła w połowie z hukiem , co prawda w połowie ,ale i tak to porażka.

- zadzwoniłem do wykonawcy ten mówi że to wina elektryka bo ścianki z ytonge interio mają 11 cm szerokości i są na cienką spoinę ,a dodatkowo nie mogą być być one kotwione do dachu czy też do słupów drewnianych bo drewno inaczej pracuje niż ściana i by mi tynk pękał !

- kierownik b. też potwierdził tezę wykonawcy ścianek dodając że ścianka dopiero się usztywni jak na dole przyjdzie wylewka ,a do góry karton gips i ściana zostanie zatynkowana.

kto ma racje ?

nie chcę aby ktoś kogoś popchnie na ścianę to ta runie !

http://fotozrzut.pl/zdjecia/653c4b6354.jpg

http://fotozrzut.pl/zdjecia/c9aa6cd790.jpg

Juz widzę, jak wylewka usztywnia tą część ściany, która runęła ;)

Wyglada na to, że spoina nie trzyma. Albo cos nie tak z klejem, albo niezwilzona powierzchnia bloczków.... To było murowane latem moze ?

Ja mam ścianki 12cm i nie raz przed otynkowaniem widziałem elektryka na drabinie przy nich.

tu chodzi o ścianki między dachem, krokwiami a słupami. Nie są one nigdzie przyczepione do niczego. Reszta ścian jest ok . Chodzi dokładnie o te trójkątne ściany ,mam je trzy i wszystkie się całe ruszają. Ściany były stawiane pod koniec listopada na klej ytonga.

Na moje oko to nie ma prawa stać bo ma tylko jeden punkt podparcia ,czyli dolna część ściany.

Jakiś błąd w projekcie się tu wkradł.

Rozwiązanie jakie ja tu widzę to nie ścianka z bloczków tylko konstrukcja i karton-gips ,może być tylko na tych skosach od podporowego słupa drewnianego.

O kurcze tak się przyglądając, jak miałeś zamiar wykończyć tę ścianę?,jak by nawet nie runęła.

Chodzi mi o połączenie z drewnianą podporą więźby.

Edytowane przez kalaf5

Jak znam życie, to w projekcie oryginalnym były ścianki lekkie suche (płyta GK) i słupy wewnątrz tych ścianek.

Ja w analogicznej sytuacji - zamieniając ścianki suche lekkie na murowane, wysunąłem słupy poza lico ścianek i myślę, źe to najrozsądniejsze rozwiązanie.

Temat "przewróconej działówki" już nie pierwszy raz na tym forum - warto odnaleźć starsze posty i zapytać inwestorów jak postąpili w takiej sytuacji i jaki osiągnęli skutek.

po 1.

ścianka powinna zostać połączona z murem za pomocą pianki i "praca" drewna nie ma tu nic do rzeczy bo słupów drewnianych się nie tynkuje więc co ma pękać, a pianka wszystko łączy w całość

po 2.

jeśli klej został dobrze rozprowadzony to nie ma bata by od oparcia drabiny ścianka poleciała

po 3.

ścianka jest na poddaszu więc po co ta folia na spodzie ? wilgoci przecież tam nie będzie a w znacznym stopniu obniża całą konstrukcję.

Szanowny Panie,

Przy takim sposobie zamocowania przewróciła by się nawet ściana żelbetowa, ponieważ według załączonych zdjęć, ścianka oparta jest jedynie na jednej krawędzi. To przyczyna jej niestabilności.

Stosownie do zeszytu technicznego "Projektowanie architektoniczne i konstrukcyjne w systemie Ytong" zalecamy jeden z dwóch sposobów połączenia z konstrukcją drewnianą. Połączenie za pomocą łączników LP30 z dylatacją umożliwi osobną pracę materiałów, a jednocześnie zapewni ścianie stateczność. Poniżej przedstawiamy detal połączenia ściany z bloczków Ytong i słupka drewnianego.

Połączenie ściany wypełniającej ze słupem drewnianym.jpg

pozdrawiam

Tomasz Malkowski, PR Manager, Xella Polska

- przyszedł elektryk oparł drabinę o ściankę ,a ta runęła w połowie z hukiem , co prawda w połowie ,ale i tak to porażka.

- zadzwoniłem do wykonawcy ten mówi że to wina elektryka bo ścianki z ytonge interio mają 11 cm szerokości i są na cienką spoinę ,a dodatkowo nie mogą być być one kotwione do dachu czy też do słupów drewnianych bo drewno inaczej pracuje niż ściana i by mi tynk pękał !

- kierownik b. też potwierdził tezę wykonawcy ścianek dodając że ścianka dopiero się usztywni jak na dole przyjdzie wylewka ,a do góry karton gips i ściana zostanie zatynkowana.

kto ma racje ?

nie chcę aby ktoś kogoś popchnie na ścianę to ta runie !

http://fotozrzut.pl/zdjecia/653c4b6354.jpg

http://fotozrzut.pl/zdjecia/c9aa6cd790.jpg