Salah 01.03.2015 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 - przyszedł elektryk oparł drabinę o ściankę ,a ta runęła w połowie z hukiem , co prawda w połowie ,ale i tak to porażka. - zadzwoniłem do wykonawcy ten mówi że to wina elektryka bo ścianki z ytonge interio mają 11 cm szerokości i są na cienką spoinę ,a dodatkowo nie mogą być być one kotwione do dachu czy też do słupów drewnianych bo drewno inaczej pracuje niż ściana i by mi tynk pękał !- kierownik b. też potwierdził tezę wykonawcy ścianek dodając że ścianka dopiero się usztywni jak na dole przyjdzie wylewka ,a do góry karton gips i ściana zostanie zatynkowana. kto ma racje ? nie chcę aby ktoś kogoś popchnie na ścianę to ta runie !http://fotozrzut.pl/zdjecia/653c4b6354.jpg http://fotozrzut.pl/zdjecia/c9aa6cd790.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.03.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Juz widzę, jak wylewka usztywnia tą część ściany, która runęła Wyglada na to, że spoina nie trzyma. Albo cos nie tak z klejem, albo niezwilzona powierzchnia bloczków.... To było murowane latem moze ? Ja mam ścianki 12cm i nie raz przed otynkowaniem widziałem elektryka na drabinie przy nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 01.03.2015 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 tu chodzi o ścianki między dachem, krokwiami a słupami. Nie są one nigdzie przyczepione do niczego. Reszta ścian jest ok . Chodzi dokładnie o te trójkątne ściany ,mam je trzy i wszystkie się całe ruszają. Ściany były stawiane pod koniec listopada na klej ytonga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 01.03.2015 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 A jakby dać piankę między belki a boczki? Taki partyzancki pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 01.03.2015 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 A jakby dać piankę między belki a boczki? Taki partyzancki pomysł NIE. Więźba pracuje inaczej a ścianki inaczej. Ściany są raczej sztywne a dach pod wpływem wiatru/śniegu/deszczu itp. pracuje inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 01.03.2015 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Wykonawca odstawił chałturę. Pewnie wymurował wszystko jednego dnia i jak murował następna warstwę to spowodował odspojenie poprzedniej. Dlaczego jest drewniany słupek a nie betonowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 01.03.2015 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Ale pianka to nie beton, może pracować. Między stropy a ścianki działowe piankę można dawać, a strop też pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 01.03.2015 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Ale pianka to nie beton, może pracować. Między stropy a ścianki działowe piankę można dawać, a strop też pracuje. To skoro wiesz to po co pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalaf5 01.03.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 (edytowane) Na moje oko to nie ma prawa stać bo ma tylko jeden punkt podparcia ,czyli dolna część ściany.Jakiś błąd w projekcie się tu wkradł.Rozwiązanie jakie ja tu widzę to nie ścianka z bloczków tylko konstrukcja i karton-gips ,może być tylko na tych skosach od podporowego słupa drewnianego.O kurcze tak się przyglądając, jak miałeś zamiar wykończyć tę ścianę?,jak by nawet nie runęła.Chodzi mi o połączenie z drewnianą podporą więźby. Edytowane 1 Marca 2015 przez kalaf5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 01.03.2015 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 słup ma być obrobiony kartongipsem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NAMOW 02.03.2015 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Na twoim miejscu rozebrałbym ją (bo jak to się ma trzymać) i postawił z płyt KG, zabudowując jednocześnie słup drewniany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.03.2015 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Ja mam podobne ścianki chyba z 4. Kto powiedział że tych ścianek nie można kotwić do słupa. Kotwisz nie kotwą sztywną tylko elastyczną. Taka blaszka zgięta w L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 02.03.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Tak jest jak się narusza zasadę drewno do drewna, mur do muru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 02.03.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Jak znam życie, to w projekcie oryginalnym były ścianki lekkie suche (płyta GK) i słupy wewnątrz tych ścianek.Ja w analogicznej sytuacji - zamieniając ścianki suche lekkie na murowane, wysunąłem słupy poza lico ścianek i myślę, źe to najrozsądniejsze rozwiązanie. Temat "przewróconej działówki" już nie pierwszy raz na tym forum - warto odnaleźć starsze posty i zapytać inwestorów jak postąpili w takiej sytuacji i jaki osiągnęli skutek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 02.03.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 ... ta ścianka do niczego się nie dowiązuje, nie ma żadnego usztywnienia, ... musiała "paść" wcześniej, czy póżniej.zły "pomysł" aby ustawić ją miedzy krokwią, a słupkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ra__f__al 02.03.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 po 1.ścianka powinna zostać połączona z murem za pomocą pianki i "praca" drewna nie ma tu nic do rzeczy bo słupów drewnianych się nie tynkuje więc co ma pękać, a pianka wszystko łączy w całośćpo 2.jeśli klej został dobrze rozprowadzony to nie ma bata by od oparcia drabiny ścianka poleciała po 3.ścianka jest na poddaszu więc po co ta folia na spodzie ? wilgoci przecież tam nie będzie a w znacznym stopniu obniża całą konstrukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz_Xella 05.03.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Szanowny Panie, Przy takim sposobie zamocowania przewróciła by się nawet ściana żelbetowa, ponieważ według załączonych zdjęć, ścianka oparta jest jedynie na jednej krawędzi. To przyczyna jej niestabilności. Stosownie do zeszytu technicznego "Projektowanie architektoniczne i konstrukcyjne w systemie Ytong" zalecamy jeden z dwóch sposobów połączenia z konstrukcją drewnianą. Połączenie za pomocą łączników LP30 z dylatacją umożliwi osobną pracę materiałów, a jednocześnie zapewni ścianie stateczność. Poniżej przedstawiamy detal połączenia ściany z bloczków Ytong i słupka drewnianego. pozdrawiam Tomasz Malkowski, PR Manager, Xella Polska - przyszedł elektryk oparł drabinę o ściankę ,a ta runęła w połowie z hukiem , co prawda w połowie ,ale i tak to porażka. - zadzwoniłem do wykonawcy ten mówi że to wina elektryka bo ścianki z ytonge interio mają 11 cm szerokości i są na cienką spoinę ,a dodatkowo nie mogą być być one kotwione do dachu czy też do słupów drewnianych bo drewno inaczej pracuje niż ściana i by mi tynk pękał ! - kierownik b. też potwierdził tezę wykonawcy ścianek dodając że ścianka dopiero się usztywni jak na dole przyjdzie wylewka ,a do góry karton gips i ściana zostanie zatynkowana. kto ma racje ? nie chcę aby ktoś kogoś popchnie na ścianę to ta runie ! http://fotozrzut.pl/zdjecia/653c4b6354.jpg http://fotozrzut.pl/zdjecia/c9aa6cd790.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 07.03.2015 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź wszystkim. Panie Tomaszu chciałem podziękować z osobna , widać iż firma pomaga swym klientom ,a to się ceni ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.03.2015 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Przecież o tym Ci pisałem kilka postów wcześniej. #12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 07.03.2015 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Nie ma takiej technologii na tej planecie , aby sciana podparta wylacznie na dole , nie przewrocila by sie pod wplywem niewielkiej nawet sily . Najprostszy wzor na nosnosc , mowi : przylozona sila (drabina z czlowiekiem ) mnożona przez długość ramienia (wysokość drabiny ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts