Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pracujący dach

furmanx

Recommended Posts

Witam. wprowadziłem się parę miesięcy temu do nowego mieszkania na pierwszym pietrze nad sobą mam tylko poddasze nieużytkowe. Od paru tygodni zaczął mi przeszkadzać hałas z poddasza pracującego drewna przy silniejszych podmuchach wiatru tak jakby wiatr naciskał drewno i ono się wginało.

wczoraj wieczorem wydaje mi się ze te dziwięki się nasiliły lub zaczęły mnie bardziej irytować wiec dziś w celu sprawdzenia co się dzieje wszedłem na poddasze zobaczyć co się dzieje. z moich obserwacji wydaje mi się ze te odgłosy oddaje łata bo to ewidentnie dochodzi za foli dachowej pomiędzy krokwiami. nie wiem co o tym myslec czy łata moze pękać? czy możne było gdzieś połączenie łat i to sie tak wigna? dach jest dwuspadowy z jaskółkami i to sie dzieje w jedym punkcie tak około 1,5 m do 2 od jaskółki. prosze o pomoc

Możliwe że "majster" bez klepki wstawił łatę z sękiem, i właśnie nastąpiło trach, bez odkrywki się pewnie nie obejdzie.

a możesz mi powiedzieć jakie mogą być tego skutki jeżeli tego oni nie bd chcieli naprawić i będą się wymigiwać gadaniem ze to tylko drewno pracuje i po jakimś czasie się uleży?

U mnie wieją halne i generalnie jest masakra. Na bloku obok zerwało dach u mnie nic nie słychać a już o dźwiękach pracującej więźby nie ma mowy. Kolejni robotnicy przychodzą i chwalą ekipę, która robiła mi dom. Ja bym dzwonił i kazał naprawić to co spartolili. Najgorsze u dewelopera jest to że na ogół stosuje materiały na które nie masz wpływu i tak nie widać jaką folię dawał na dach, nie widać jakie kable masz w ścianach etc....

Jest pokryty dachówką

Jeżeli łata pęknie i dachówka nie jest mocowana dodatkowo przy użyciu tzw. spinek ( w co właśnie wątpię) to uwalniając zamek pod wpływem ugięcia połamanej łaty może zlecieć z dachu . Dotyczy to miejsca pękniętej łaty ( o ile diagnoza słuszna, że to jest pęknięta łata).