muchenz 26.12.2016 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 Panie ekologu ci ludzie są krótko przed emeryturą=przepracowali po 40 lat w tym dla ciebie śmiertelnie toksycznym smrodzie,nikt tam nie choruje,jeszcze papierochy palą. Widać te dymy i papierosy zdrowia dodają . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 26.12.2016 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 Nie muchenz, to podważa twoją ubzduraną teorię z paleniem drewna,które wrzucasz do "jednego kotła" z węglem,biomasą i plastikiem.. Przemek,to chciałem napisać prawie 4 lata temu kiedy zaczynałem tu "karierę",napisałem wtedy jak można grzać cały rok za 500 PLN. Nie dość że zacząłem na nie odpowiednim forum,to sam mistrz Last Rico musiał przywracać porządek,bo niektórzy bardzo niecenzuralnie mnie potraktowali,więc nie chciałem jeszcze większej zadymy robić. Merkawa,mam dokładnie taka samą pilarkę kołyskową,ale używam rzadko tylko do bardzo cienkich gałęzi,najpierw tnę na stosie co się da,cienkie do 20 cm. pilarką łańcuchową elektryczną,grubsze Husqwarną 4 KM. Robię według zasady,po co dźwigać jak można bez dźwigania pociąć,to samo dotyczy łupania,co rzadko czynię=palę drobnica opałową=wszystko co poniżej 24 cm. idzie bez łupania,ładuje turem zamontowanym na ciągniku,szybciej i bez mniejszego nakładu pracy moim zdaniem się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.12.2016 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 (edytowane) miedziannik Może mi się "uda" nagrać film jak będę ciął patyki piłą. Piszę uda, bo różnie z tym bywa. Na tzw "pryźmie""stosie" Imo - dobra pilarka zastępuje wiele narzędzi - które wyciągają "kasę" . Tato mój też wiele lat haratał patyki, metrówki głównie na cyrkularce, bo jakoś nie było pilarki. 7 lat już Sthil 4,6KM .. tylko prowadnicę mam przy krótką bo 50cm spokojnie 63 - lub 75 cm uciągnie. Jak widziałem że 262 sobie z 75 radzi.. To efekt doświadczeń z cięciem wierzby energetycznej, najbardziej filnalną wersją było - podłożenie "wałków" i wiązanie pasami transportowymi. Cały problem ? to nie dostać w głowę patykiem A sprawie jakiś spalań czegoś .. sorry, ale nawet nie chce myśleć, że tak "można" Po drewnie przynajmniej jest co nasypać na grządki, ha truskawki w miejscu spólchniania popiołem ? jak śliwki . myślę że Ci się spodoba, jak dla mnie bomba. Teraz niech każdy dom "we wsi" zjada do 10mp drewna z C.W.U.. to była by załaka -gazowo węglowa .. Edytowane 26 Grudnia 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 26.12.2016 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 (edytowane) Ładne urządzenie,ale ja nie mam ciągnika tylko rolnik który wynajmuje i obrabia moje 2 ha. w zamian zwozi mi drewno,ma dokładnie te urządzenie tylko zetor starszy model=ładowanie i transport gałęzi to zabawa a nie ciężka praca. Podjeżdżam przyczepa i wywrotka,drewno na cały rok palenia zwożę w 2-3 godz. Każde ciecie piłą łańcuchową bez spodni ochronnych i kasku z siatką i nausznikami to dla mnie proszenie się o problemy,to czyta głupota. Pilarka łańcuchowa elektryczna pozwala zaoszczędzić sporo kosztów na paliwie i hałasie,jednak do grubego drewna się nie nadaje=zbyt słaba moc. Edytowane 26 Grudnia 2016 przez miedziannik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.12.2016 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 U mnie nie poradzisz nic .. jest lekko licząc 25% nachylenia i aby coś zwieść, trzeba mieć odpowiedni sprzęt, albo znosić w odpowiednie miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 29.12.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Przemek - to za trudne jak widać, popieram można sobie gotowe patyki przygotować, nie potrzeba później rąbać itp. Ale to jest jak widać za trudne, lepiej komuś smrodzić oponami .. nikt mi nie powie że to jest czyste... a pokazywania po popielnika o niczym nie świadczy, ognisko po spalonych oponach też wygląda niczego sobie. Nie chce się ponieważ ludzie lubią się i męczyć .. jak tu.. https://www.youtube.com/watch?v=0H8yT-tK_Pc męczennicy al drewnaksy i tak dwie, trzy soboty w miesiącu, to przecież by się w głowie przewróciło.. ale gadać z takim = to się nie opłaca, tamto się nie opłaca ... a że patyczkuje się parę dni z patyczkami.. nawet se chłopy piły nie wyostrzyły ... Te szajby powinni odwrócić. Moc jest w zapasie, tylko szybkości nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts