fighter1983 05.03.2015 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Skopiowane ale dokładnie to, tylko nie podgrzewane a właśnie świeże mieso to cały sekret. Odgrzane juz jest wstretne. Skopiowalem z netu bo na tel pisze tego co wiem, swiezonka to po prostu wieprzowina duszona z cebula.. caly sekret polega na tym, ze mieso musi byc ze swiezego uboju (na swiezonke podobno uzywa sie miesa nie rozbieranego, tylko po prostu ladnych kawalkow z calej sztuki). przed duszeniem mieso przyprawia sie jedynie sola i pieprzem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 05.03.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Świeżonka << vel świeżynka>> to świeże mięsko z zabitego np. świniaczka, kroisz w plasterki, obsmażasz za patelni na obie strony, wrzucasz do garnka, przyprawy( pieprz, sól ) i pod koniec duszenia na około 30 minut cebulka pokrojona w miarę grubo . W sumie jak swego chowu świniaczek to dusi się godzinkę tylko w garnuszku. Palce lizać i niepowtarzalny smak. Cudo. A nawet jak wystygnie po później z odrobina musztardy lub chrzanu ( swojej roboty( smakuje wyśmienicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 05.03.2015 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 (edytowane) Świeżonka << vel świeżynka>> to świeże mięsko z zabitego np. świniaczka, kroisz w plasterki, obsmażasz za patelni na obie strony, wrzucasz do garnka, przyprawy( pieprz, sól ) i pod koniec duszenia na około 30 minut cebulka pokrojona w miarę grubo . W sumie jak swego chowu świniaczek to dusi się godzinkę tylko w garnuszku. Palce lizać i niepowtarzalny smak. Cudo. A nawet jak wystygnie po później z odrobina musztardy lub chrzanu ( swojej roboty( smakuje wyśmienicie. dokladnie... ale dla mnie wlasnie to pierwsze duszenie... i taka cieplutka, nie odgrzewana.... i zawsze byla bez soli... i taka parzaca w palce, zanurzasz w soli... no i wodeczka do tego - czysta oczywiscie zadnych "rudych" Edytowane 5 Marca 2015 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 05.03.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 (edytowane) aaa, czyli właściwa nazwa dla świeżego mięska z czystą Edytowane 5 Marca 2015 przez gahan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 05.03.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 (edytowane) aaa, czyli właściwa nazwa dla świeżego mięska z czystą Może być i bez czystej a jeżeli juz jest czysta to trzeba zaopatrzyć się w większą ilość gdyż gorzałka przy takim jedzeniu nie bierze za głowę. A dodam jeszcze dla osób które lubia zjeść tłusto cos takiego. Wysolona głowa wieprzowa ugotowana i na deske drewnianą. Posypujesz delikatnie solą i smacznego najlepszy jest ryjek, język. Dla bardziej wybrednych mięsień szczęki ( chudziutki) , można tez i serduszko ugotować- słodziutkie, pycha. A na kolację świeża wątróbka przysmażona z cebulka na patelni. Uwaga tu solimy dipiero po wyjęciu z patelni na talerzu. Wątróbka taka i do chleba pyszna a najlepiej mi smakowała do świeżych młodziutkich ziemniaczków. Na okres zimowy mam przepis na szyneczkę swego solenia, można i w mieszkaniu w bloku zrobić.Będą zainteresowania to opiszę. Taka szyneczka surowa, wysolona coś ala kindziuk i nigdy nie straci koloru nawet w słońcu .A cenowo inaczej bo około 12 zł ze wszystkim za kg plus swoja robota. Edytowane 5 Marca 2015 przez wiesiek6308 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 05.03.2015 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 dobramam ten przepis od mojej:rozcieramy/blenderujemy bananadodajemy jogurt greckidodajemy jajko dodajemy make odrobina soliodrobina cukru waniliowego smazymy jak placki ziemniaczane... podajemy z dzemem malinowym. Mistrzostwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 05.03.2015 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Dla mnie do arcymistrzostwo i poezja smaku. Dżemik mogłby być i truskawkowy bo malinowy to z lesnych malin. Ale gdzie je teraz znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 06.03.2015 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 fighter ile tej mąki bo MUSZĘ to dzisiaj spróbować ! DPS-iu chopy mi podpowiedzieli że flaki jeszcze kochają ( Twój wątek poruszyłam podczas wspólnego posiłku ) I o orzechówce coś gadali po ciężkich posiłkach - oczywiście maleńki kieloneczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 06.03.2015 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 fighter ile tej mąki bo MUSZĘ to dzisiaj spróbować ! DPS-iu chopy mi podpowiedzieli że flaki jeszcze kochają ( Twój wątek poruszyłam podczas wspólnego posiłku ) I o orzechówce coś gadali po ciężkich posiłkach - oczywiście maleńki kieloneczek nie wiem ona to zawsze "na wyczucie " dodaje takie jak ciasto nalesnikowe powinno byc mniej wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 06.03.2015 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 oki, dzięki! dzisiaj zrobię !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 06.03.2015 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 oki, dzięki! dzisiaj zrobię !! ale to mialo byc na sniadanie smacznego ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 06.03.2015 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 no to się kimnę po południu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 07.03.2015 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 no to się kimnę po południu Kendra - zginelas po tych placuszkach? zaszkodziło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 07.03.2015 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 No właśnie, Kendra - napisz, jakie wyszły, bom i ja ciekawa bardzo! I może jakieś proporcje jednak podasz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 08.03.2015 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 no to się kimnę po południu ej.. bo sie zaczynam martwic... trzeba bylo zapytac o te proporcje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 08.03.2015 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Tak sobie z Pyzą wędrówki po kraju zrobiłam i trafiłam na Łużyce nie wiem, czy to już kiedyś DPSiu pokazywałaś a jak pokazywałaś to może nie wszyscy widzieli , a ciekawe ......https://www.youtube.com/watch?v=IPzfXH6iM68 czy można przez granicę rowerem przejechać ? i tu mnie dopadła myśl taka kuchnia łużycka ....no jest taka może o jej potrawy rozszerz menu https://www.facebook.com/kuchnialuzycka ps. a dla leniwych ( to również ja ) odkryłam Palaczinki - pyszne czeskie naleśniki z przepisów w necie wychodzi kilka sztuk :)w sam raz na śniadanie ........ i również czekam na proporcję, ciekawi mnie ilość jogurtu greckiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 08.03.2015 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Zrobiłam!! I akurat wpadły koleżanki.... nie zjadłam ani jednego Mówiły że pyszne... muszę zrobić jeszcze raz, proporcje na oko do konsystencji ciasta naleśnikowego. Ja miałam takie małe banany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 08.03.2015 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Kendra czujnie przeprowadziła najpierw testy na żywych organizmach. Ale żeby tak od razu na kolezankach... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 08.03.2015 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 To nie były testy:D zbieg okoliczności.. laski żyją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 08.03.2015 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 To nie były testy:D zbieg okoliczności.. laski żyją Ufff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.