Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie menu na wsi?


DPS

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no pacz Pani :rolleyes: dziś dopatrzyłam się ( bo widno się zrobiło :)) że Pani już tam jest na tej fbookowej kuchni łużyckiej .......ale tym tropem radzę iść :rolleyes: na Podlasiu dają tyle smaczliwości kuchni podlaskiej, to Ty propaguj łużycką , tę za miedzy też :) Edytowane przez relek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kepta duonele- potrawa o wiejskim rodowodzie . Stygmatyzowana- biedacy nie wyrzucają czerstwego chleba, w Polsce egzotyczna.

 

Po litewsku to zwyczajnie- "smażony chleb" . Wpiszcie nazwę do wyszukiwarki i obejrzyjcie obrazki- są inspirujące.

 

Znany głównie jako przekąska, u mnie bywa daniem obiadowym, podany z grilowanymi skrzydełkami i sałatą. W zależności od tego na czym smażymy, uzyskamy rozmaite smaki. Może być smalec, masło , ciekawy jest olej lniany, lub rzepakowy tłoczony na zimno. Ser koryciński słony, lub mozarella, do tego piwo! Dzieciom i abstynentom podajemy domowy podpiwek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Kochani - DZIĘKUJĘ WAM BARDZO za wszystkie wypowiedzi, daje mi to jakiś dość spójny obraz oczekiwań gości i upewnia, że warto iść drogą tradycji, kontynuować to, co robiliśmy do tej pory.

Jeszcze raz dziękuję i oczywiście, jeśli tylko ktoś będzie miał ochotę, każda uwaga będzie dla nas cenna,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chociaż jak pamiętam w upały pragnienie najlepiej gasiła woda ze studni, stała w wiadrze w sieni u rodziny na wsi, nie wiem jak to było, że zawsze była lodowato zimna.

.

 

Biorąc pod uwagę ilość nieszczelnych szamb i wylewnie na pole wieczorową porą zawartości tych szczelnych, picie wody z płytkiej studni zaczyna być mocno niebezpieczne.....

Brak dbałości o środowisko w który żyjemy , nawet to najbliższe wokół nas , jest coraz bardziej przerażający ..

Ludzie palą wszystkie śmiecie łącznie ze styropianem po ocieplaniu budynku ... bo tak taniej ... szamba szkoda gadać...

Woda na mokrej działce ?

To się studnię chłoną zrobi.. ktoś to błoto potem wypije..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

Ja z wiejskiego jedzenia polecam bardzo ciekawa zupę alkoholową (Nie wiem jak to fachowo nazwać).

Daje się szklankę miodu,około litr alkoholu (Moc wedle upodobań),parę goździków i łyżeczkę cynamonu.

Całość się miesza i gotuje aż zrobi się ciepłe (Temperatura wedle upodobań) i tak się podaje.

Ważne że jak ktoś chce używać spirytusu to musi go wymieszać z wodą lub wódką co najmniej dzień wcześniej żeby się dobrze przegryzło.

Ja akurat daje 1 litr wódki 40% i 100-150 ml spirytusu 95%.

Idealna sprawa na różne uroczystości:rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A na rozgrzewkę jesienią i zimą duch puszczy na 70 volt i dwie papryczki chili do butelki. Niech tak poczeka z tydzień i po 50 gramach jesteś rozgrzany i wewnątrz i na zewnątrz. Polecam. Na rybach jesienią i zimą najlepsza rozgrzewka a popijając to gorącą herbatką wypocenie zapewnione ( dla przeziębionych polecane przed snem tylko pod ręką konieczna jest druga piżamka).
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...