mwie 02.03.2015 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Mam do przebudowy na działce, na której właśnie kończymy budować dom, drenaż rolny. Do niedawna nie mogłam go znaleźć, ale są duże szanse, że jednak to się uda (znalazł się sączek przeznaczony do likwidacji). Szukam oszczędności, bo to koszt nieuwzględniony w wydatkach. Czy ktoś robił taki drenaż sam? Warto? Czy mi się, wydaje, czy to prosta sprawa: wykop, ułożenie ze spadkiem rur, ustawienie studzienek rewizyjnych przelotowych i zbiorczych. Można na czymś polec? Druga sprawa: jakie mam prawa, jako właściciel działki, który zgodnie z pozwoleniem wodno-prawnym musi przebudować drenaż na potrzeby działki budowlanej, a dokoła są działki niezagospodarowane: czy w przypadku, gdyby zaczęło zalewać mój teren po wykonaniu prac drenarskich- mogę wzywać jakieś służby? Intuicyjnie myśląc to moja część instalacji będzie na początku najbardziej drożna w okolicy- czy to może być problemem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rolmik 02.03.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 po 1zależy jaki masz drenaż jak masz rury pcv to masz bajkę jak masz ceramiczne to troszkę inna bajka ale da się zrobić po co chcesz układać studzienki ?ewentualnie tam gdzie będziesz przerywał drene (te uszkodzoną ) możesz wstawić studzienkę kopiesz tylko tam gdzie drena jest przerwana patrzysz jaki jest materiał kupijesz taki i zakładasz zasypujesz i koniec bajki przynajmniej trak robią na polach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 02.03.2015 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Rolmik, chyba piszesz raczej o naprawie drenażu rolnego? To doprecyzuję: dokoła mnie są działki budowlane, które do niedawna były rolne i mają drenaż z 1967 roku, to podobno jest kamionka. Ja pierwsza buduję u siebie dom, bezpośredni sąsiedzi nie planują budowy. Mam jeden budynek po przekątnej i podobno jedna budowa rozpocznie się w tym roku na tyłach mojej działki. Przy występowaniu o pozwolenie na budowę musiałam zrobić uzgodnienia wodno- prawne ze względu na ten drenaż. W projekcie melioranta mam zastąpienie przechodzącego sączka dokładnie przez budynek drenażem wzdłuż granic działki. Czyli przerywam obecny drenaż, włączam się w niego studnią rewizyjną, kolejne dwie przelotowe sa w narożnikach działki i ostatnia na wylocie z działki. W projekcie mam napisane, ze mam sie włączyć rurami pcv z otuliną. Nowy drenaż ma być na potrzeby działki budowlanej.Zastanawiam się, czy ta przebudowa nie zaleje mi działki.Oczywiście mam glinę, iły i glinę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 03.03.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Przetniesz dreny i nie połączysz dalej do działającej nitki ..pływasz jak kaczka ..o ile potrafisz tak ładnie jak ona ... Dobrze wykonana przebudowa drenażu jest w Twoim interesie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 03.03.2015 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Toć dlatego piszę. Zamierzam zrobić tą przebudowę, boję się tylko, że mnie zacznie zalewać z sąsiednich działek, jeśli np tam obecne dreny nie są drożne i z mojej działki nie będzie odpływała woda na działkę sąsiednią . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rolmik 03.03.2015 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 czyli jak rozumiem przerywasz dreny po 1 str domu podłączasz do rury zbiorczej > studzienki i rury obchodzą dom i za domem znowu podłączasz pod dreny?zrobić się da tylko wtedy co z tymi co zosały pod domem chyba że zabetonujesz . i przy fundamentach też musisz rury poprowadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 03.03.2015 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Dokładnie tak. jeśli kawałek drenów zostanie, ale nie ma kontynuacji, to chyba nie jest groźny? Inna sprawa, że pod budynkiem był wymieniany grunt, i nie napotkałam na żadne dreny, no i teraz domu nie zalewa bardziej w miejscu, gdzie powinny iść...To albo ta linia jeśli jest- to niedrożna, albo nie istnieje. Drenażu opaskowego chyba nie można włączać w drenaż działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts