Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Veka-jaki profil wybrać?

Recommended Posts

Stoimy przed kolejnym wyborem - zdecydowaliśmy się na okna Peteckiego na profilach Veki. Pytanie który z tych profili wybrać Perfectline, Alphaline 90 czy Softline 82? Proszę uwzględnić, ze mamy bardzo dużo przeszkleń. Czekamy na wycenę Alphaline, natomiast różnica między Perfectline i Softline kształtuje się w okolicach. 5 tys.

Panie na oknie referencyjnym lepiej wypada brugmann

Dla okna referencyjnego wygląda to tak:

VEKA SOFTLINE 82 MD - Uf=1,0 - złożenie 124mm

BluEVOLUTION 82 MD - Uf=1,0 - złożenie 118mm

Szyba - Ug= 0,5

Psi - 0,049 W/m2K - ramka Swisspacer

Otrzymany wynik :

VEKA : 0,787 W / m2K

BluEVO 82: 0,780 W / m2K

Daje 0,89 % różnicy. 0,89% - nie cały jeden %

Wychodzi "bardzo" duża różnica. I na pewno od razu odczuwalna dla klienta ;)

Dużo większą różnicę jesteś w stanie zrobić lub zgubić na montażu tego okna.

Aluminowe ramki to przeszłość w oknach powinni dać standard ciepłe ramki. Jeszcze jest jedno kryterium bo co do tego że BluEVO cieplejsze miałem racje, ale jeszcze cena nie wiem jak u Was na okolicach ale u mnie veka wszędzie wychodziła drożej jak kupowałem okna

Jeśli będziesz miał okna zamontowane w laboratorium w idealnych warunkach to faktycznie bluevo jest cieplejsze. Jeśli w domu - nikt nie będzie w stanie wychwycić różnicy.

O cenach jest ciężko dyskutować, bo każdy może mieć inne ceny zakupu, inny montaż, inną marżę, inne koszty prowadzenia dg.