Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

?wierk bez czubka

Recommended Posts

Mam świerk srebrny.W zeszłym roku nie wypuścił czubka ale odgiołem jedną z bocznych gałązek i rósł tak jak należy.W tym roku znowu nie wypuścił czubka.Trzy boczne gałązki odgięły się do góry.Zastanawiam się czy ich tak nie zostawić(zamiast jednego,tzry czubki).Jak to będzie się sprawowało(czy po jakimś czasie nie odłamią się na boki)?Jak będzie wyglądało po kilku latach?

Nie zostawiaj trzech bo będzie trzy ciągnął. Najlepiej wybierz jeden taki bardziej okazalszy i najbardziej pionowy a pozostałe lekko odginaj do poziomu. Można powiesić na pozostałych jakieś małe obciązniki na sznureczkach (jak bombki :wink: ) Jak już pójdzie z tym jednym do góry to w następnych latach będzie dobrze. Chyba, że coś mu ten czubek niszczy bo u mnie każdy taki przypadek radził sobie w rok.

Nie zostawiaj trzech bo będzie trzy ciągnął. Najlepiej wybierz jeden taki bardziej okazalszy i najbardziej pionowy a pozostałe lekko odginaj do poziomu. Można powiesić na pozostałych jakieś małe obciązniki na sznureczkach (jak bombki :wink: ) Jak już pójdzie z tym jednym do góry to w następnych latach będzie dobrze. Chyba, że coś mu ten czubek niszczy bo u mnie każdy taki przypadek radził sobie w rok.

Również radzę nie zostawiać trzech -zostawić najprostszy pozostałe wyciąc a ten pozostawiony warto przywiązać do palika który niżej można podwiązac do pnia - przewodnik bedzie sie w ten sposób prostwał