PeeN150 02.03.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Witajcie, Planuje budowę domu w okolicach 130 m2. Ocieplenie w projekcie jest 15 na ściany i 30 cm wełny na dachu. Pewnie w czasie budowy coś zmienię aby później płacić mniej za ogrzewanie ale o tym trza jeszcze poczytać Jakiś czas temu złożyłem wniosek o warunki przyłączenia gazu ziemnego i dostałem odmowę. Dziś zaskoczenie i przysłali mi warunki (widocznie sąsiedzi też chcą gaz) z jedną adnotacją. Termin realizacji 36 miesięcy. Budowę planuję zacząć na wiosnę. Więc liczę za za jakieś dwa lata będę się wprowadzał i potrzebuję jakiegoś sposobu ogrzewania. Jeszcze kiedy nie miałem szans na gaz myślałem o pellecie co by nie babrać się w węglu. Teraz jest chęć na gaz ale co zrobić gdy będę już chciał mieszkać a gazu jeszcze nie ma. Skorzystać z wypożyczonej butli i jechać rok na propanie ? Czy może ogrzewanie będę potrzebował wcześniej na etapie wykańczania ? Teoretycznie EK przy gazie mam na poziomie 83 kWh/rok/m2 a przy pellecie 136. Gdzieś wyliczyłem, że nawet gaz będzie w tym wypadku tańszy. Czy to prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 02.03.2015 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Ogrzewanie podłogowe + bufor który pogonisz dosłownie wszystkim począwszy od grzałki elektrycznej w II taryfie, przez pompę ciepła na klimatycznym kominku skończywszy albo połączysz ww możliwości i będziesz palił najtańszym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 02.03.2015 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 no właśnie sprawdź ile kosztuje prąd np. duon + przesył jakbyś planował przygotowanie pod gaz to dopilnuj żeby budowlani geniusze nie wstawili wkladu kominowego 130mm bez uszczelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeeN150 03.03.2015 05:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Podłogówka ma być po całości + jakieś drabinki w obiegu w łazienkach. Kominka raczej nie planuję, kotłownie wole mieć w kotłowni a nie w salonie Jednym słowem klasyczny kocioł na węgiel czy pellet odpuścić sobie bez względu na to czy gaz będzie czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.03.2015 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Witajcie, Teoretycznie EK przy gazie mam na poziomie 83 kWh/rok/m2 a przy pellecie 136. Gdzieś wyliczyłem, że nawet gaz będzie w tym wypadku tańszy. Czy to prawda ? Te wyniki niewiarygodne, az tak duzej róznicy w sprawnosci nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.03.2015 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 (edytowane) Podłogówka ma być po całości + jakieś drabinki w obiegu w łazienkach. Kominka raczej nie planuję, kotłownie wole mieć w kotłowni a nie w salonie Jednym słowem klasyczny kocioł na węgiel czy pellet odpuścić sobie bez względu na to czy gaz będzie czy nie ? Jeśli nie chcesz mieć kominka to znaczy,zże na dachu nie musisz mieć żadnego komina. Jest to oszczędność. Idąc dalej,skoro nie będziesz miał kominów to nie będziesz musiał posiadać kotłowni na kocioł. Jest to oszczędność. Policz teraz te oszczędności i zobacz na co możesz sobie za to pozwolić bo będziesz musiał bo taka izolacja to dzisiaj wola o pomstę do nieba. Wtedy nie będziesz miał syfu w domu,nie będziesz palaczem w nowym domu a przy okazji niskie rachunki za ogrzewanie. W grę wchodzi tylko prąd lub pompa ciepła. Inne rozwiązania będą drogie. Ja mam gaz ziemny przy dzialce i olalem go na rzecz prądu. Edytowane 3 Marca 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeeN150 03.03.2015 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Oszczędności z niebudowania pewnych rzeczy to nie problem, lecz jak policzyć przybliżony koszt ogrzewania gazem i prądem? Skoro EK jest nie miarodajne w moim przypadku. Arturo72 liczyłeś ile ty będziesz płacił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.03.2015 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Oszczędności z niebudowania pewnych rzeczy to nie problem, lecz jak policzyć przybliżony koszt ogrzewania gazem i prądem? Skoro EK jest nie miarodajne w moim przypadku. Trzeba miec policzone Eu, uwzglednic sprawnosci posczegolnych systemów grzewczych pomnozyc przez cenę jednostkową nosnika energii i juz mamy koszty ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.03.2015 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 (edytowane) Oszczędności z niebudowania pewnych rzeczy to nie problem, lecz jak policzyć przybliżony koszt ogrzewania gazem i prądem? Skoro EK jest nie miarodajne w moim przypadku. Arturo72 liczyłeś ile ty będziesz płacił? Ja ? Od początku sezonu czyli od września zużycie na ogrzewanie to 1500kWh czyli jakieś 450zl W zeszłym sezonie na ogrzewanie zuzylem 1900kWh. Wykonaj OZC z docelową izolacją i będziesz miał czarno na białym ile energii potrzebujesz do ogrzewania. Edytowane 3 Marca 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 03.03.2015 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Na pewno wykonaj obliczenia OZC, to podstawa. Wstępnie możesz już oszacować zapotrzebowanie na http://cieplowlasciwie.pl/ .Dołóż nieco izolacji na dom. Zaplanuj wykonanie wodnego OP po całości. Mając dokładniejsze dane o zapotrzebowaniu, możesz podjąć decyzję o źródle ogrzewania. Kominka nie chcesz, to już jeden problem mniej. Komin w kotłowni niepotrzebny, to też plus. Właściwie to kotłownia niepotrzebna. Nie ZMARNUJESZ na to pieniędzy. Zostanie Ci do decyzji, co wybrać zależnie od wyniku OZC. Ja widzę takie możliwości. Na ten 1 rok możesz złożyć haracz na butlę z gazem. Możesz pominąć gaz (przyłącze+kocioł) i od razu ogrzewać pompą ciepła. A jak wynik OZC będzie korzystny to czystym prądem. Mogą być kable ale na spokojniej to wodne OP, grzałka z buforem. W kuchni oczywiście ekonomiczna indukcja.To chyba tyle na pierwszy rzut oka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 03.03.2015 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Z tego co wiem, to do pieców gazowych da się założyć odpowiednie dysze, i pojechać na butli gazowej z gazem propan butan takiej jak do kuchenki w kuchni. Poza tym, byc może okaże się, że pommimo długiego terminu jaki dała gazownia, przyłącze zostanie wybudowane wcześniej. Tak było u mnie. (zamist 28 miesiecy na umowie, było dokładnie 12 miesięcy mniej) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeeN150 03.03.2015 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Przyznam szczerze, że pompy ciepła nie brałem pod uwagę więc nie znam ich wad i zalet. Chyba podstawową wadą jest cena Jedynie co u mnie wchodzi w grę to powietrze/powietrze bo mam wysoko wody gruntowe i chyba wtedy nie bardzo jest jak kopać studnie. Jakoś boję się prądu bo z kim nie rozmawiam to unikaj prądu bo to drogie. Jakie ocieplenie proponujecie aby to miało ręce i nogi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.03.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 (edytowane) Przyznam szczerze, że pompy ciepła nie brałem pod uwagę więc nie znam ich wad i zalet. Chyba podstawową wadą jest cena Jedynie co u mnie wchodzi w grę to powietrze/powietrze bo mam wysoko wody gruntowe i chyba wtedy nie bardzo jest jak kopać studnie. Jakoś boję się prądu bo z kim nie rozmawiam to unikaj prądu bo to drogie. Widać,że nie wiesz w tym temacie nic Są także pompy ciepła powietrze-woda i na taką zerknij,powietrze-powietrze to pomyłka a gruntowa jest droga. Czy wadą jest cena ? Nie sadzę,weź pod uwagę,że oszczędziłeś na kominach i kotłowni kupę kasy,którą teraz możesz przeznaczyć na ogrzewanie bez syfu w domu. Zrób sobie OZC to dowiesz się jakiej mocy pompę byś potrzebował a ceny są w granicach 20-25tys.zl za całośc zależnie od mocy grzewczych. Moje zużycie to własnie z takiej pompy,czyli 450zł(1500kWh) od września Taniej byłoby syfem ? Chyba nie Edytowane 3 Marca 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeeN150 03.03.2015 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 (edytowane) Policzyłem sobie OZC z linku powyżej. Przy 20 cm styropianu na ścianach, 10 na podłodze parteru 5 cm na podłodze poddasza i 15 cm na najwyższym stropie, oraz 30 cm wełny na dachu wyszło mi 60kWh/m2*rok. Przy gazie typu E wg ich obliczeń wyszło 2400 zł. Jak dla mnie tanio, coś za tanio. Czy to możliwe czy coś źle zrobiłem ? http://cieplowlasciwie.pl/wynik/my8 Edytowane 3 Marca 2015 przez PeeN150 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 04.03.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Jak Ci za tanio, to nadwyżki przekaż na cel charytatywny:D .A poważnie, to chyba dopiero zaczną Ci się otwierać oczy. Wynik bardzo możliwy do zrobienia, nawet prawdopodobny. Jak widzisz gazem lub pompą ciepła będzie tanio i komfortowo.Jednak teraz widzisz że warto zrobić OZC. Tak poznasz na 90% ile zapłacisz za CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts