mkl87 02.03.2015 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 (edytowane) Dawno tutaj nie zaglądałem ze względu na prowadzone prace w mieszkaniu. Podczas kolejnych etapów natknąłem się na problem z wentylacją... Budynek ma wymienione okna, ściany docieplone styropianem, sufit podwieszany również będzie docieplony i uważam, że będzie za szczelnie... Układ mieszkania nie umożliwia wentylacji grawitacyjnej ze względu na swój układ. Na poniższym projekcie zaznaczyłem gdzie jest komin który nie jest i nigdy nie będzie używany jako spalinowy dlatego mogę go wykorzystać jako wentylacyjny. Obawiam się gromadzenia wilgoci w poszczególnych pomieszczeniach dlatego zastanawiam się jak z tego wybrnąć zanim będą ukończone m.in. sufity. Myślę nad zastosowaniem wentylatora centralnego który pomógłby mi wentylować mechanicznie pomieszczenia. Zastanawiam się również nad rekuperatorem chociaż z nim miałbym problem gdzie go umieścić. Pomyślałem o umiejscowieniu wentylatora centralnego nad stropem czyli w przestrzeni stropodachu gdzie jest około 60-80 cm wysokości. Strop jest betonowy wypełniony żużlem a powyżej jest już tylko jednospadowy dach. Na poniższym rysunku zaznaczyłem jak bym planował rozmieszczenie kanałów wentylacyjnych. Czerwone kanały prowadziłyby do wentylatora centralnego. Niebieskie kanały byłyby oddzielnymi. Jeden z okapu kuchennego na zewnątrz budynku, drugi z toalety do tego samego komina jednak wpięty powyżej lub w drugi kanał komina, trzeci byłby w łazience wyprowadzony również na zewnątrz budynku. Toaleta i łazienka miałyby zamontowane wentylatory osiowe włączane oddzielnie. Rury myślę prowadzić nad stropem, dodatkowo musiałbym je ocieplić żeby uniknąć wykraplania pary wodnej w przewodach przy styku zimnego i ciepłego powietrza ponieważ w przestrzeni stropodachy w zimie temperatura zbliżona jest do tej na zewnątrz.. Okna wiem, że musiałbym rozszczelnić poprzez wstawienie np. nawiewników okiennych aby zapewnić dopływ świeżego powietrza. Bardzo proszę o porady. W okolicy niestety nie mam nikogo kto by zajmował się fachowo wentylacją dlatego zdaję się na wasze rady. Chętnie zapoznam się z zaproponowanymi rozwiązaniami i plusami i minusami poszczególnych rozwiązań. Edytowane 3 Marca 2015 przez mkl87 Nie działały załączniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.03.2015 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Wentylacja mechaniczna plus lub mechaniczna z odzyskiem ciepła. Odzysk ciepła zależy od systemu ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarszcz 03.03.2015 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Wentylacja z rekuperacją? Poprawnie zrobiona instalacja spełni swoją funkcję i zapewni komfort. Pomyślałem o umiejscowieniu wentylatora centralnego nad stropem czyli w przestrzeni stropodachu gdzie jest około 60-80 cm wysokości. Mały rekuperator może się zmieścić. Zastanów się jakim budżetem dysponujesz, wtedy dobierz komponenty. ps. Załączniki nie działają :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkl87 03.03.2015 23:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Załączniki poprawione... Ogrzewanie jest grzejnikami płytowymi, w łazience podłogówka. Piec jest z podajnikiem na eko-groszek. Budżet na wentylację/rekuperację to kilka tysięcy złotych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.03.2015 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Załączniki poprawione... Ogrzewanie jest grzejnikami płytowymi, w łazience podłogówka. Piec jest z podajnikiem na eko-groszek. Budżet na wentylację/rekuperację to kilka tysięcy złotych... Klika to 2 i 9... Bliżej 2 to luna z kanałami bliżej 9 to ONYX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkl87 04.03.2015 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 No to powiedzmy, że te kilka tysięcy to około 7-8... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.03.2015 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 No to powiedzmy, że te kilka tysięcy to około 7-8... To nie dom mieszkalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkl87 06.03.2015 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Nie, jest to mieszkanie o powierzchni około 95m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.03.2015 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 To przy ekegroszku, reku pogorszy sytuację... ale jak nie o to chodzi, to na Onyx dream 200 spokojnie można się wyrobić z kanałami "srebrnymi w 7000zł brutto23% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkl87 06.03.2015 23:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Nie rozumiem jak rekuperacja pogorszy sytuację? Rozwiń to proszę ponieważ chcę wiedzieć jakie mogą być negatywne skutki zastosowania rekuperacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.03.2015 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Nie rozumiem jak rekuperacja pogorszy sytuację? Rozwiń to proszę ponieważ chcę wiedzieć jakie mogą być negatywne skutki zastosowania rekuperacji... Odzysk ciepła do wentylacji wymyślono po to, by nie robić centralnego ogrzewania. Ogrzewanie niecentralne ( elektryczne ) + wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła jest tańsze w instalacji i w eksploatacji od każdego centralnego. Teraz wracając do tematu. Pana kocioł ma minimalne spalanie 0.6kg/h . Źle izolowany dom 100m2 szczelny z wentylacją z odzyskiem ciepłą potrzebuje 3000kWh do 4000 kWh na ogrzewanie. Czyli 3 kg ekogroszku na dobę w okresie grzewczym. Pana kocioł spali 15kg. Mając wentylację mechaniczną nawiewną bez odzysku ciepła, będzie Pan mógł nadmiar ciepła wyrzucić, Przy wentylacji z odzyskiem ciepła to będzie trudne. Wniosek: Odzysk ciepła nie wpłynie na zużycie ekogroszku, a pogorszy komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkl87 07.03.2015 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Czyli rozumiem z tego co Pan napisał, że po prostu rekuperacja nie przyniesie mi oszczędności w ogrzewaniu bo piec będzie i tak spalał podobną ilość węgla. Jeśli nie rekuperacja to jakie rozwiązanie jest możliwe aby mieszkanie nie było za szczelne, a przepływ i wymiana powietrza były właściwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.03.2015 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Czyli rozumiem z tego co Pan napisał, że po prostu rekuperacja nie przyniesie mi oszczędności w ogrzewaniu bo piec będzie i tak spalał podobną ilość węgla. Jeśli nie rekuperacja to jakie rozwiązanie jest możliwe aby mieszkanie nie było za szczelne, a przepływ i wymiana powietrza były właściwe. Oszczędności będą duże, tylko nie można robić tak drogiego ogrzewania, które nie nadaje się do Pana domu. Ja nie widzę sensu w wydawaniu większych pieniędzy, by potem więcej płacić i mieć gorszy komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 08.03.2015 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 (edytowane) Czyli rozumiem z tego co Pan napisał, że po prostu rekuperacja nie przyniesie mi oszczędności w ogrzewaniu bo piec będzie i tak spalał podobną ilość węgla. Jeśli nie rekuperacja to jakie rozwiązanie jest możliwe aby mieszkanie nie było za szczelne, a przepływ i wymiana powietrza były właściwe.Kup najtańszy możliwy rekuperator. Rekuperatory generalnie w związku z stosunkowo wysoką ceną są przedsięwzięciem nieopłacalnym, tym bardziej taki za 8 tyś. Jakąś wentylację jednak musisz mieć. Najłatwiej kupując rekuperator, bo ma zintegrowane wentylatory i sterowanie. Odzysk jest jednak śmiesznie mały, niezależnie od wydajności wymiennika dlatego kup najtańszy albo zrób wentylację mechaniczną bez rekuperatora. Brzęczkowski ma mały sklepik w ktorym sprzedaje rekuperatory więc będzie ci wciskał cokolwiek. Jest do tego jak to ktoś gdzieś napisał takim Munchausenem budowlanym jeżeli jeszcze tego nie zauważyłeś. Wymyśla idiotyzmy i prezentuje je z całą powagą. Edytowane 8 Marca 2015 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkl87 08.03.2015 23:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Piec z podajnikiem na eko-groszek to nie jest nowa inwestycja, którą będę tworzył tylko podpinał się pod już istniejącą i działającą instalację Koszt utworzenia ogrzewania dla mnie to kupienie grzejników i wykonanie całej instalacji przyłączeniowej a nie zakup kotła. Chciałbym się skupić tutaj nad wyborem ewentualnego rekuperatora, uzyskania wskazówek na co zwrócić uwagę... Oczywiście mam na myśli zwykłą wentylację bez odzysku jednak nikt mi nie proponuje niczego konkretnego. W firmach w których o to pytałem to niestety słyszę tylko o rekuperacji dlatego będę wdzięczny jeśli pomożecie dobrać rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.03.2015 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Piec z podajnikiem na eko-groszek to nie jest nowa inwestycja, którą będę tworzył tylko podpinał się pod już istniejącą i działającą instalację Koszt utworzenia ogrzewania dla mnie to kupienie grzejników i wykonanie całej instalacji przyłączeniowej a nie zakup kotła. Chciałbym się skupić tutaj nad wyborem ewentualnego rekuperatora, uzyskania wskazówek na co zwrócić uwagę... Oczywiście mam na myśli zwykłą wentylację bez odzysku jednak nikt mi nie proponuje niczego konkretnego. W firmach w których o to pytałem to niestety słyszę tylko o rekuperacji dlatego będę wdzięczny jeśli pomożecie dobrać rozwiązanie Nie potrzebny rekuperator, Pan zrobi nawiew mechaniczny powietrza do pokoi !! Przy rekuperacji JAK PAN ODPROWADZI NADMIAR CIEPŁA Z DOMU? Rekuperację wymyślono po to, by wyrzucić kotłownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts