Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mocowanie brodzika na styropianie

Ircon

Recommended Posts

Do okafelkowanej łazienki chcę wstawić kabinę prysznicową z brodzikiem na styropianie. I tu pytanko - czym przymocować ów styropian do podłogi aby przypadkiem któregoś dnia nie wyjechać z brodzikiem z kabiny :(

W Muratorze swego czasu pokazywali mocowanie akrylowego brodzika na uchwytach przykręconych do ściany, ja mam blaszaka ale chyba zastosuję ten sam pomysł, to znaczy wkręcę w ścianę haczyki. Może jednak inne pomysły??????

Przy okazji jeszcze jedno - jak zabudować sam brodzik? Myślę o oklejeniu go siatką szklaną (jak przy ocieplaniu styropianem) i do tego zamista tynku :D kafelki.

Możesz przykleić na klej montażowy, który nie "rozpuszcza" styropianu. Rozumiem, że do istniejących kafelek? Gdyby ich nie było, można by na np. klej do glazury lub styropianu od ociepleń. A nawet jeśli są to dobry klej powinien trzymać. Albo na piankę, tylko nie jestem pewien czy nie "rozpuszcza" styropianu?

Jak na podłodze beton to klej do dociepleń będzie świetny. Poza tym zgadzam się z przedmówcami. Natomiast sam brodzik na styropian jak kładziesz to on zazwyczaj trochę sprężynuje i potrafi pękać szkliwo. Żeby temu zapobiec bierzesz piankę montażową i duży kawał cienkiej folii (np malarskiej) Psikasz pianką na styropek po wierzchu a potem przykrywasz folią. Na to kładziesz brodzik i dociskasz, pod obciążeniem zostawiasz do wyschnięcia. Dzięki temu możesz brodzik jakbyco zdjąć a jednocześnie dobrze przylega. Kafelki można kleić bez siatki. To zazwyczaj jest twardy styropian.