Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

keram7m

Recommended Posts

Mam do pomalowania 10-letni dach 240m2 z blachy trapezowej ocynkowanej, nigdy nie malowany, posiadający już lekki rdzawy nalot zwłaszcza wokół komina.I teraz pytanie czym to pomalować. Teściowa (niestety to ona rządzi) uparła się na Tikkurila Makor-Tix bo jej ktoś tam polecił. Ale z tego co widzę to jest to gruntoemalia akrylowa, a słyszałem że na dachy to dobre są farby chlorokauczukowe. Czy faktycznie ta Tikurrila jest taka dobra, a jeśli tak to jaki podkład do niej, bo niby nie potrzebuje, ale podobno ciężko się nią maluje na gołą blachę i tesciowie koniecznie chcą podkład, a producent nic nie proponuje do tej farby.

Chlorokauczuk nigdy na dach . Nie jest to przede wszystkim farba na ocynk . A jej trwałość jest jeszcze mniejsza niż . Tu teściowa ma rację Makor Tix to lepszy wybór ale nie najlepszy . Ta farb jest z Dębicy tylko finowie to kupili dlatego taka szumna nazwa . Podkład jest niepotrzebny dlatego nic pod nią nie proponuja . Ale jest dobry podkład poliwinylowy na ocynk z radomia RADOWIL .Jest to farba ze średniej klasy trwałości jak wszystkie jej podobne . Maluje się bardzo dobrze . Trzeba dwie solidne warstwy nie więcej niż 7m2 z litra , tam gdzie rdzawy nalot proponuję trzecią warstwę a nie podkład . Maluję co roku dużo dachów .Po haśle tomasiak malowanie dachów można dotrzeć do mojej strony

Trzeba dwie solidne warstwy nie więcej niż 7m2 z litra , tam gdzie rdzawy nalot proponuję trzecią warstwę a nie podkład

Rozumiem, że tu pisze o Radachu i ewentualnie do niej można użyć ten podkład. Ale czy do Makor też ten podkład mimo że jest poliwinylowy a farba akrylowa?

No i czy ten Radach lepszy niż Makor , mimo ze tańszy? A i malowanie pędzlem.

Po co wam podkład ?? do Makortixu nie potrzeba stosować dodatkowego podkładu.

Dla mnie to bardzo trafny wybór. Cały czas stosuję tą farbę i polecam ją .

Obowiązkowo mechaniczne usunięcie luźnej rdzy. odtłuszczenie ( może być ludwik do mycia naczyń) i bardzo dokładne umycie dachu myjką ciśnieniową!!

Dwie warstwy farby najlepiej natryskowo .

Pozdrawiam

• 2 years później...

Witam , podepnę się do tematu

Kupiłem dom wybudowany w 2005 pokryty blachą trapezową ocynkowaną. Blacha jest w bardzo dobrym stanie, nigdy nie malowana, jedynie przy oknach dachowych minimalne naloty rdzy. Checmy odnowić elewacje i pomalować dach, ale nie wiem jaka farbe i technologie malowania wybrać. Zależy nam na ciemnym brązie i raczej mat, dach ponad 240m2 dwuspadowy. Kupiłem małą puszke Lowicyn brąz czekoladowy ale odcień jest zbyt jasny. Zależy mi na czymś naprawdę ciemnym, coś jak wenge. Co możenie polecić? Radach brąz czekoladowy też za jasny.

• 4 months później...

Witam.

W temacie farb do dachów. Konkretnie blacha trapezowa ocynk po kilkunastu latach użytkowania. Nigdy nie malowana. Farba z aukcji http://allegro.pl/farba-sigma-na-dach-okretowa-kazdy-kolor-20-l-i6192550097.html nadaje się do tego. Może ktoś używał? A może ktoś zaproponuje coś lepszego? Dzieki za wszystkie sugestie.

• 2 months później...