Arteq 03.03.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Witam wszystkich Forumowiczów! Chciałem zasięgnąć opinii na temat przydomowej wędzarni. Pewnie wielu z Was ma w ogródku takie ustrojstwo, dzięki któremu przyrządzacie pyszne domowe wędliny. Sam na wiosnę chcę zainwestować w taką mini wędzarnię (mam niewielki ogród i raczej murowana nie wchodzi w grę). Myslałem o beczkowej, ale te hand-made nie wyglądają zbyt szczególnie. Teraz zastanawiam się nad drewnianą, która przypomina ul - jest estetyczna, a przy tym ekologiczna Znalazłem taką na internecie http://www.wedzarniczy.pl/ dają też gratisy w postaci haków, termometra i drewnianych kołków. Jak dla mnie to dobra alternatywa dla beczkowych, samodzielnie wykonanych (wiadomo, nie są zbyt piękne) i dla posiadaczy niewielkiego ogródka. A Wy jakie macie doświadczenie z Waszymi wędzarkami? Chciałbym też zapytać, czy postawienie takiej wędzarni wymaga jakichś pozwoleń? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 03.03.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Zajrzyj na piwo.org, jest tam osobny wątek poświęcony "dymiarzom" chłopaki są naprawdę z dużym doświedczeniem.Jeżeli chodzi o pozwolenie to zgłoś to jako grill (mała architektura), a nie wędzarnię, ponieważ od wrześnie zeszłego roku weszły nowe przepisy odnośnie zawartości tzw substancji smolistych, a po co Ci jeszcze tłumaczenia, że wszystko będzie zgodnie z obowiązującymi przepisami , a grill to grill i nikt się do takiej inwestycji nie będzie czepiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kriszawada 22.03.2015 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Zdecydowanie lepiej prezentują się takie jak w http://www.wedzarniczy.pl. I biorąc pod uwagę ceny, to chyba nawet nie ma sensu bawić się w samorobne cuda. Owszem, może jakaś tam wewnętrzna satysfakcja by była, ale mimo wszystko chyba lepiej postawić na coś konkretnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NAMOW 22.03.2015 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Mam podobną odziedziczoną w spadku po likwidacji ogródka działkowego teścia. Sprawdza się zwłaszcza przy sporadycznym użytkowaniu jak również ograniczonej przestrzeni w ogrodzie (można ją złożyć i schować). Oczywiście cena też robi swoje. Ponieważ jest przenośna,nie musisz tego nigdzie zgłaszać ani tym bardziej występować o pozwolenie (tak samo jak w przypadku grila przenośnego)-nie dotyczą jej przepisy o małej architekturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts