halszka1938 03.03.2015 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Co myślicie o takim układzie warstw tarasu?http://www.mojalbum.com.pl/GroteFoto-SICYWBKT.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 04.03.2015 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Papa od spodu niepotrzebna. Papę na ociepleniu lepiej przykleić do styro z wierzchu robiąc tzw wydrę. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halszka1938 04.03.2015 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Papę od spodu chcemy zrobić teraz, przed tynkami a resztę tarasu dopiero w lato. Rozumiem, że nie jest to błąd tylko po prostu nadprogram?Nie rozumiem z papą na ociepleniu. Tzn nie robić wylewki tylko papę przykleić bezpośrednio na styro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 05.03.2015 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Mówię o papie w pionie. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deeluxe 06.04.2015 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Mam podobny dylemat. Muszę wykonać izolację tarasu, bo zaraz wchodzą tynkarze! A dokończyć chciałbym po kilku miesiącach. Czy papa jako pierwsza warstwa na stropie, przed wylewką ze spadkiem to dobry pomysł czy błąd? Czy opisane na schemacie warstwy są poprawne? Tzn. 2 warstwy papy. Paroizolacyjna i na to wierzchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 06.04.2015 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 ..... dlaczego wszędzie na tarasie promuje się XPS ??? Niewidzę w ogóle zasadności - chyba ze ktoś robi tak izolacje aby do styro dostawała się woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.04.2015 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Nie powinno się zamknąć warstwy izolacji cieplnej hydroizolacją bez zachowania jej ciągłości. Można to zrobić inaczej:- wylewka ze spadkiem,- hydroizolacja,- styropian,- włóknina,- warstwa dociskowa (żwir płukanka),- płyty ułożone na żwirze.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deeluxe 07.04.2015 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Andrzeju, Co oznacza 'bez zachowania jej ciągłości'? Mam podobny problem jak halszka1938 Taras jak na zdjęciu Pod tarasem znajduje się garaż, który będzie ogrzewany. Taras chciałem zrobić dopiero za kilka miesięcy. Jednak za 2 tygodnie chcieliby montować bramę w garażu oraz tynkarz chciałby robić tynki w garażu zanim będą montowali bramę. Woda z tarasu aktualnie przecieka do garażu, bo strop wykonany jest z płyt sprężonych-kanałowych i pomiędzy płytami są wiadomo małe szczeliny. Plan był taki, żeby tą powierzchnię zagruntować oraz dać papę paroizolacyjną oraz wierzchnią i tak zostawić. Następnie latem położyć na to styropian, styrodur lub płyty poliuretanowe. Następnie warstwę folii głównie jako warstwa poślizgowa) Następnie warstwa dociskowa (wylewka betonowa, uczciwie wykonana) oraz na końcu wykonać wierzchnią warstwę. Docelowo na wierzchu wykonać taras z deski kompozytowej. Będę ogromnie wdzięczny za pomoc i poradę czy w ten sposób mogę to zrobić. Główny cel jest taki, żeby taras był szczelny i nie przeciekał. Czytałem wiele wątków na ten temat, ale zawsze gdy pojawiają się rozwiązania systemowe typu Sika, Ceresit, Atlas, to koszty robią się ogromne. Nie chcę robić tego maksymalnie tanio, ale nie chcę niepotrzebnie przepłacać. Taras będzie raczej rzadko używany. Nawierzchnia może być z dowolnie wykończona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.04.2015 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 To znaczy, że jak chcemy zastosować papą od spodu i z wierzchu izolacji cieplnej to równie muszą być uszczelnione wszystkie boki. Napisałem w 7# jak proponuję to zrobić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halszka1938 09.04.2015 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Nie powinno się zamknąć warstwy izolacji cieplnej hydroizolacją bez zachowania jej ciągłości. Można to zrobić inaczej: - wylewka ze spadkiem, - hydroizolacja, - styropian, - włóknina, - warstwa dociskowa (żwir płukanka), - płyty ułożone na żwirze. Pozdrawiam. Panie Andrzeju proponuje Pan chyba dach odwrócony? Taki był nasz pierwotny plan, ale ze względu na wiele niewiadomych zdecydowaliśmy się zrobić układ z pierwszego postu. Taras zacznie się robić w weekend więc mamy jeszcze ostatnie chwile na zmiany. I tutaj kilka pytań do Pana: -wylewka ze spadkiem bezpośrednio na stropie, czyli dopiero na to paroizolacja? -czy w podanej przez Pana wersji styropian to może być zwykły styropian czy powinien być xps? (już kupiliśmy styro dach-podłoga ) -do czego mocować barierkę? -i może głupie pytanie... spadek będzie na 4 m czyli przy zachowaniu 2stopni będzie 8cm różnicy, czy ten styropian po prostu nie zjedzie razem ze żwirkiem i płytami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.04.2015 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 ad. 1. Tak.ad. 2. To należy go sprzedać.aad. 3. Do ściany ale to pytanie należy zadać firmie montującej barierki.ad. 4. Można zrobić taki spadek i sprawdzić. Z pewnością nie zjedzie. Spadek może być mniejszy.Można wszystko zrobić jeszcze tak: wylewka ze spadkiem lub kliny spadkowe styropianowe, styropian mocowany mechanicznie, papa podkładowa samoprzylepna, papa termozgrzewalna wierzchniego krycia, żwir i płyty.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 09.04.2015 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Już wiele lat temu stwierdzono, że izolację przeciwwilgociową daje się na konstrukcje a nie na warstwę izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 09.04.2015 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Już wiele lat temu stwierdzono, że izolację przeciwwilgociową daje się na konstrukcje a nie na warstwę izolacji. To źle stwierdzono. Styro nasiąka wodą i traci swoje właściwości.Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 09.04.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Tak róbcie a ja będę zawsze miał robotę na poprawkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.04.2015 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Paweł nie masz racji! Zdecydowana większość dachów płaskich to hydroizolacja na wierzchu. Izolacja cieplna nakrokwiowa to hydroizolacja na wierzchu. Natomiast każdą robotę można spartolić jak się nie podejdzie do niej profesjonalnie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 10.04.2015 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Globalnie masz rację, ale w tym przypadku ułożenie papy na ścianie pionowej jest prawidłowe ( rys haluszka...) Nie przemawia do mnie argument układania papy na styropianie co proponował jeden z przedmówców. Styropian "chłonie" wodę - zawsze pochłonie pewna ilość - jest to jednak tak mała ilość, którą się pomija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 10.04.2015 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Globalnie masz rację, ale w tym przypadku ułożenie papy na ścianie pionowej jest prawidłowe ( rys haluszka...) Nie przemawia do mnie argument układania papy na styropianie co proponował jeden z przedmówców. Styropian "chłonie" wodę - zawsze pochłonie pewna ilość - jest to jednak tak mała ilość, którą się pomija. Mało widziałeś. Zrywałem styropian , który był nasiąknięty jak gąbka.Izolacja cieplna ma być sucha. Koniec , kropka. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.04.2015 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Styropian styropianowi nie równy. Do takich rozwiązań stosuje się specjalny estrudowany, nie nasiąkający. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 13.04.2015 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Styropian styropianowi nie równy. Do takich rozwiązań stosuje się specjalny estrudowany, nie nasiąkający. Pozdrawiam. Drogo. Przeważnie podłogówka a ta pije. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.04.2015 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Każdy ma prawo wyboru albo tanio albo dobrze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts