pasco 23.06.2004 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Witam wszystkich.W projekcie, który wybrałem, chciałbym przestawić komin (na szczęście jeszcze nie robiłem adaptacji).Wypowiedzcie się proszę, czy jest to możliwe:Chciałbym przesunąć komin wzdłuż ściany w lewo (w kierunku wejścia do pokoju) i spłaszczyć go. Problem w tym że nie wiem, czy jest możliwe podłączenie do tak zmienionego komina pieca CO umieszczonego w pomieszczeniu gospodarczym. Poniżej link do projektu:http://www.domywstylu.pl/projekt.asp?id=161 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 23.06.2004 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Komin można przesunąć jeśli w dachu wypadnie w połaci a nie np. w koszu. Zmniejszyć go można stosując kominy systemowe - zewnetrzny wymiar mają mniejszy. Natomiast czy można tak daleko sięgać rurą od pieca to nie wiem. Trzeba dokładnie popatrzeć na projekt, na internecie jest za mało szczegółów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 23.06.2004 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Natomiast czy można tak daleko sięgać rurą od pieca to nie wiem. Trzeba dokładnie popatrzeć na projekt, na internecie jest za mało szczegółów W takim razie podaję wymiar - odległość, na którą chciałbym odsunąć komin, to około 2 metry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 23.06.2004 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Ale jak zrobisz podłączenie od pieca do komina? Będziesz prowadził po ścianie w salonie przez 2 metry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 23.06.2004 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Niezupełnie w salonie. Myślałem o puszczeniu rury po stronie klatki schodowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 23.06.2004 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Podczas adaptacji projektu takie zamierzenie jest dopuszczalne ale czy w Twoim przypadku nie zepsuje to kształu pokoju? Z tego co rozumiem to komin chcesz przesunąć wzdłuż ściany przy klatce a co w takim przypadku będzie w powstałej wnęce? Szafa pod zabudowę? Chyba tylko to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 23.06.2004 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Z tego co rozumiem to komin chcesz przesunąć wzdłuż ściany przy klatce a co w takim przypadku będzie w powstałej wnęce? Szafa pod zabudowę? Chyba tylko to. Tak właściwie, to myślałem o kominku w tym miejscu... Cały problem w tym, że przeszkadza mi strasznie wystający komin (na przekroju wystaje ponad dach na wysokość prawie 3 metrów). Stąd mój pomysł na przesunięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 23.06.2004 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Jak już wcześniej pisałem architek podczas adaptacji "przenosi" na czerwono komin w projekcie. Dla niego bardzo prosta sprawa, tylko żeby majstry podczas budowania nie wybudowali dwóch . Żartowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 23.06.2004 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 To jeśli chcesz mnieć kominek w samym rogu to może przenieś komin do kotłowni. Wtedy do kotła masz blisko i do kominka tylko przez ścianę. W kotłowni zawsze łatwiej się pogodzić z dziwnymi zakamarkami oczywiście jeśli nie przeszkadza dach. To że komin dużo wystaje to nie szkodzi. Musi mieć odpowiednią długość żeby był ciąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 23.06.2004 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 ... to że komin dużo wystaje to nie szkodzi. Musi mieć odpowiednią długość żeby był ciąg. To nie jest tak do końca jak piszesz. Komin musi wystawać ponad połać dachu lub kalenicy w zależności od jego połorzenia lub innych przeszkód uniemożliwiających prawidłową jego pracę. W tym przypadku połać dachu jest przeszkodą, która może powodować zawirowania powietrza co obniży jego ciąg a może nawet wpychać dym do przewodu kominowego spowrotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 23.06.2004 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 ... to że komin dużo wystaje to nie szkodzi. Musi mieć odpowiednią długość żeby był ciąg. To nie jest tak do końca jak piszesz. Komin musi wystawać ponad połać dachu lub kalenicy w zależności od jego połorzenia lub innych przeszkód uniemożliwiających prawidłową jego pracę. W tym przypadku połać dachu jest przeszkodą, która może powodować zawirowania powietrza co obniży jego ciąg a może nawet wpychać dym do przewodu kominowego spowrotem. A czy ja napisałam, że można go skrócić??? Jak go odsuniesz w dół połaci to będzie jeszcze więcej wystawał ponad połać i tyle ale nic to nie pogorszy tych twoich zawirowań bo wylot będzie jeszcze dalej od połaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts