cactus 04.03.2015 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 WitamZmieniamy mieszkanie na wieksze. W sumie bedziemy kupowac ze srodkow wlasnych + to co dostaniemy za stare mieszkanie. Najwyzej niewielki kredyt (10% wartosci)I teraz pytanie do kogos madrego jak to najprosciej i najtaniej zalatwic. Opcja 1: Brac kredyt na calosc kwoty potrzebnej do zakupu nowego mieszkania a po sprzedazy starego splacic wiekszosc kredytu? Minusem duza prowizja dla banku bo za splate kredytu zaraz po zaciagnieciu beda chcieli spora kare umowna. Do tego nie wiadomo jak dlugo bedzie sie sprzedawac stare mieszkanie. Przy opcji np 6 miesiecy to koszt dodatkowych odesetek dla banku i niepotrzebnie placony czynsz za stare mieszkanie.Opcja 2: Czekac z kupnem nowego do sprzedania starego, w razie opoznien trzeba schodzic z ceny itd... poza tym jak to rozwiazac logistycznie? Bo przeciez nabywca mieszkania chce sie wprowadzic zaraz po zaplacie za nie, a my potrzebujemy czasu żeby po kupnie naszego nowego je odswiezyc i przewiesc wszystkie graty (nawet jesli uda sie ustalic daty obu transakcji na ten sam tydzien) Jak ludzie to rozwiazuja bo przeciez wiele rodzin jest w podobnej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 04.03.2015 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Ad opcja1. Tutaj zapłacisz wyższą kwotowo prowizję za udzielenie. Jeśli chodzi o prowizję od wcześniejszej spłaty to można w banku wynegocjować 0%.Ad opcja2. Byłem w podobnej sytuacji. Kupiłem mieszkanie, ale że poprzedni właściciel nie wyrobił się z przeprowadzką pozwoliłem mu jeszcze pomieszkać 2 miesiące w już moim mieszkaniu w zamian za opłacenie mi czynszu za mieszkanie, które wynajmowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 04.03.2015 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Nie sadze niestety zeby nabywca mojego mieszkania pozwolil mi mieszkac wiecej niz kilka dni. Zwykle ogladajacy sie pytaja jak szybko mozemy zwolnic mieszkanie i jak mowimy ze potrzebujemy jak najwiecej czasu to mocno sie krzywia. Zreszta nie dziwie im sie. Jak kupuje sam to tez chce od razu miec dostep do niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 04.03.2015 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Wszystko zależy od konkretnej sytuacji, jeśli jest tak jak mówisz to opcja 2 odpada. Jest jeszcze opcja wynajmu krótkoterminowego, ale z tym jest za dużo zachodu i słabe to jest finansowo. Więc pozostaje kupić na kredyt, wprowadzić się i dopiero wtedy sprzedać stare. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts