osowa 23.06.2004 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 23.06.2004 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Sciana kolankowa przyzwoita to min 80cm (lepiej byłoby trochę więcej), ale czy dom nie straci proporcji? Ja tak kiedyś zrobiłam i teraz żałuję. Musiałabyś dołożyć sporo i nie zapomnij, że to 80 powinno być liczone od wierzchu wykończonej podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 23.06.2004 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Jeżeli jest materiał a zazwyczaj trochę go zostaje to oczywiście lepiej jest gdy ściana kolankowa jest wyższa bo poddasze będzie większe za te same pieniądze. Nie należy jednak przesadzać bo wieniec powinien być ciągły nie przerywany przez otwory okienne a jak dasz zbyt wysoką kolankową to okna będą zbyt wysoko. Czyli złoty środek ok. 80 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 23.06.2004 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Jeżeli jest materiał a zazwyczaj trochę go zostaje to oczywiście lepiej jest gdy ściana kolankowa jest wyższa bo poddasze będzie większe za te same pieniądze. Nie należy jednak przesadzać bo wieniec powinien być ciągły nie przerywany przez otwory okienne a jak dasz zbyt wysoką kolankową to okna będą zbyt wysoko. Czyli złoty środek ok. 80 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 23.06.2004 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 w naszym projekci ebyło 72 cm jednak kiedy wziąłem metr do ręki i przystawiłem do ściany obok łóżka to zobaczyłem, że to o wiele za mało i wszystkie "sprzęty" musiałyby być odsunięte od ściany - zmieniliśmy na 105 cm (3 pustaki po 25 cm + murłata + wieniec - tak jakoś ma to wyjść) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 23.06.2004 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Ja w projekcie mam też 105cm i bardzo się z tego powodu cieszę. Niżej to byłoby zdecydowanie za nisko a tak wilk syty (ja ze względu na powierzchnię na poddaszu) i owca cała (domek ma wspaniałe proporcje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 23.06.2004 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Ja miałem w projekcie wysokie na 3 pustaki, zmieniłem na 4.Scianka jest niby ok, ale.......... podniósła sie przez to wysokość pokoi na poddaszu.No chyba, że zamówisz od razu dłuższe jętki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 23.06.2004 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Ja miałem w projekcie wysokie na 3 pustaki, zmieniłem na 4. Scianka jest niby ok, ale.......... podniósła sie przez to wysokość pokoi na poddaszu. No chyba, że zamówisz od razu dłuższe jętki właśnie, z tymi dłuższymi jętkami to chyba dobry pomysł (chyba, że obniżenie jętek może negatywnie wpłynąć na konstrukcje więźby???); można też sufit podwiesić poniżej jętek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 23.06.2004 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 23.06.2004 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Jętki to są takie poprzeczne deski spinające krokwie. Zwykle pod nimi robi się sufit. Podniesienie ścianki kolankowej nie stanowi tutaj wg. mnie problemu ponieważ możemy po prostu dać dłuższe wieszaki od sufitu podwieszanego jeśli chcemy zachować wysokość pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 23.06.2004 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 http://www.tinaw.webpark.pl/orzeszek/scany/images/006.jpgNa tym scanie bardzo dobrze widać. Jętki to poziome elementy konstrukcyjne dachu (na wysokości wielkiej litery B w przekroju) wiążące w całość krokwie (połacie dachu) - to te skośne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 23.06.2004 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 trzeba pójść na kompromis...złoty środek jak zawsze... zgadzam się, że ładniej wygląda domek niższy, ale z drugiel strony co postawisz przy ściance kolankowej np 58 cm? i jak umeblujesz pokój? wizualnie tez bardziej podobała mi się moja ścianka działowe 72 cm ale zdecydowałęm ją podnieśc do 105 cm; jak to wyjdzie w praktyce trudno mi jeszcze powiedzieć, gdyż robię fundamenty... jętki to te poziome odcinki więźby, które "spinają" razem krokwie; do jętek zwykle mocuje się sufit na poddaszu - to tak najogólniej możesz tez mieć inny rodzaj więźby np płatwiową, kleszczową, itd - zobacz do projektu lub zapytaj fachmana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 23.06.2004 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 23.06.2004 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Nie dwa razy tylko raz - tyle ile podwyższona jest ściana kolankowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 23.06.2004 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 No tak ale przecież to prosta sprawa obliczyć o ile dłuższe jętki kupić. Wystarczy przyłożyć linijkę do projektu i wynik już masz a po drugie zawsze można się poradzić wykonawcy, który będzie wykonawcą Waszego podniesionego dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 23.06.2004 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 podwyższych ścianę kolankową i automatycznie cała konstrukcja dachu pójdzie pionowo w górę - podniesiesz sobie sufit na poddaszu czy piętrze i wtedy albo bedziesz mieć wyższe pokoje albo zrobisz dodatkową konstrukcje i powiesisz sobie sufit na wymagany poziom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 23.06.2004 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Tyle pomysłów na wykożystanie przestrzeni lub obniżenie pomieszczenia co ... inwestorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 23.06.2004 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 A ja tam walnąłem 160 cm - ale mam projekt indywidualny, wiec przy projektowaniu bryły juz architekt miał to na uwadze. I teraz mi dobrze z tym - jest tylko trochę skosu, a przy ściance można i mebel postawic i w ogole gitara gra. Scianke poniżej metra uważam za stracone pieniądze, bo zamiast piętra robi sie pięterko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gesiu 24.06.2004 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 I tu sie zgadzam z przedmowca, skoro chce sie miec pietro to murować pietro a skoro poddasze to poddasze, ale my wszyscy zawsze chcemy miec wszystko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 24.06.2004 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 Uważam mniej więcej tak jak moich dwóch przedmówców...Teraz mieszkam w domu, gdzie w skosie jest 95 cm. Stopień nachylenia dachu raczej nieduży, więc tego skosu troszkę jest. Objawia się to tym, że średnio wysoki człowiek jak ja już 1-1,5 m od ściany musi się schylać. Jeśli pomieszczenia są nie za duże 4-5 metrów, okazuje się, że 30% pomieszczenia nadaje się tylko na łóżko lub ewentualnie fotel.Dlatego teraz buduję dom (projekt indywidualny) gdzie kolankowa ma 135 cm i połać nachylona dość stromo (ponad 40 stopni). Tak więc szybko robi się wysoko i 0,5 m od ściany można już swobodnie stanąć.Skosy są piękne i mają swój klimat, jednak jak schodzą zbyt nisko, po wielu latach mieszkania staje się to męczące... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts