Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

?ciana kolankowa

Recommended Posts

Czy jeśli buduję z Porotjermu 44 (wyskość z zaprawą 25cm)to wysokość ściany kolankowej powinna być wielokrotnością 25?

np. aby otrzymac wys ściany kol ok 100cm powinno być:

- 2 pustaki (50 cm)

- wieniec obmyrowany z zewnątrz Pth 11,5 i ocieplony (wys. 25 cm)

- murłata obmurowana z zewnątrz Pth 11,5 i ocieplony (wys. 25 cm)

czyli razem: 100 cm + skos powinno dać jakieś 105 cm

Czy dobrze kombinuję, czy coś przeoczyłem???? :D

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam 2 pustaki+wieniec+murlata, ale pokoje na poddaszu maja po 24m2. W zwiazku z tym do scianek sie nie dotykalem. Zalezalo mi na proporcjach i mysle, ze osowa powinna rozrysowac na nowo przekroj, sprawdzic jak to bedzie wygladalo po modyfikacji i podjac decyzje. A moze pokoje na poddaszu ma na tyle duze, ze wystarczy scianke kolankowa zrobic z plyt GK, a budynek nie straci na proporcjach?

Pozdrawiam

U nas dach oparty jest bezpośrednio na wieńcu, czyli schodzi do samego stropu.

Iluż my mieliśmy doradców, żeby postawić na wieńcu ściankę kolankową i zyskać na powierzchni poddasza! Na bloczek, na dwa bloczki, niektórzy nawet sugerowali trzy!

NIe ulegliśmy i jesteśmy bardzo zadowoleni z tego. Nasz dom ma piękne proporcje, które ścianka kolankowa po prostu by zepsuła.

Te części poddasza, które są już zbyt niskie do użytkowania, odcięlismy czymś w rodzaju wewnętrznych ścianek kolankowych i ocieplilismy tam styropianem strop i ściankę. Dzieki temu pokomieszczenia na poddaszu w niajniższym miejscu mają 120 cm wysokości. Wszystko to było przewidywane już na etapie projektu, liczylismy powierzchnie pokoi właśnie od tej wysokości.

Dobrze przyglądajcie się projektom! Oglądajcie zwłaszcza przekroje!

Ścianka kolankowa na 50 cm to rzeczywiście zgryz. Można ją podwyższyć, ale wtedy dom prawie na pewno straci na urodzie.

Pełno takich domów u nas widać: zachwiane, "bocianie" proporcje, ani to dom piętrowy, ani parterowy z poddaszem... Widać, że projektant miał co innego na myśli niż inwestor wybudował.

Najlepiej dobrze przemysleć sprawę poddasza już na etapie wybierania projektu - to apel do tych, co jeszcze wybierają...

Ja mam 2 pustaki+wieniec+murlata, ale pokoje na poddaszu maja po 24m2. W zwiazku z tym do scianek sie nie dotykalem. Zalezalo mi na proporcjach i mysle, ze osowa powinna rozrysowac na nowo przekroj, sprawdzic jak to bedzie wygladalo po modyfikacji i podjac decyzje. A moze pokoje na poddaszu ma na tyle duze, ze wystarczy scianke kolankowa zrobic z plyt GK, a budynek nie straci na proporcjach?

Pozdrawiam

to jaka masz wysokość ścianki kolankowej?

Czy jeśli buduję z Porotjermu 44 (wyskość z zaprawą 25cm)to wysokość ściany kolankowej powinna być wielokrotnością 25?

np. aby otrzymac wys ściany kol ok 100cm powinno być:

- 2 pustaki (50 cm)

- wieniec obmyrowany z zewnątrz Pth 11,5 i ocieplony (wys. 25 cm)

- murłata obmurowana z zewnątrz Pth 11,5 i ocieplony (wys. 25 cm)

czyli razem: 100 cm + skos powinno dać jakieś 105 cm

Czy dobrze kombinuję, czy coś przeoczyłem???? :D

Jednak chyba coś przeoczyłem:

te 100 cm (4x25) będę miał po zewnętrznej stronie ściany kolankowej, a przecież murłata na któtej opiera się krokwia jest od strony wewnetrznej 16x16, dalej ocieplenie i wąski pustak - czyli wysokość ściany kol wewnątrz pomieszczenia będzie większa.....

chyba potrzebuję pomocy:

ile warstw pustaków Pth 44 wysokości 25 cm mam murować aby uzyskać wysokość ścianki kol wewnątrz pokoju na gotowo ok 100cm przy założeniu:

- pustaki mają wysokość 25 cm

- murłata 16x16

- wieniec chyba jakoś wysoki na 20 cm

no i trzeba uwzględnić skos 45 stopni

przecież nikt nie będzie obcinał pustaków a czymś trzeba obmurować przestrzeń za murłatą ??????? :o

U mnie w projekcie różnica między górną krawędzią ścianki kolankowej _wewnątrz_ a górą murłaty wynosi 5 cm (ściana Max 29cm, dach 45 stopni). Innymi słowy, ścianka kolankowa wewnątrz jest wyższa o 21 cm od góry wieńca (murłata 16cm).

I mam (od dołu):

-6 cm kratówka

-47cm 2 warstwy Maxa (22cm+spoiny)

-25cm wieniec

-16cm murłata

-5 cm w/w różnicy

razem 99 cm minus podłoga: 8 cm.

Na gotowo wewnętrz ścianka ma mieć 91 cm

U mnie ściana kolankowa ma 1.20, mam więc całą powierzchnie bardzo ustawną. Też mam dach kopertowy i schodzi on bardzo nisko.

Jeśli chcesz zobaczyć, "Galeria zdjęć domów forumowiczów - DOM TOLI".

Pozdrawiam.

Witam, ja mam sciane kolankową na 100 cm tylko mam problem z wiencem miały być słupy od stropu czyli wienca nad parterem ale ekipa zapomniała wstawic zbrojenie i teraz powstał problem chyba musze robić jeszcze jeden wieniec tylko od frontu mam dwa okna balkonowe

Prosze o rady

Angrafran

100 cm od wewnątrz czy zewn?

z czego murujesz (jakie wysokości pustaków?)

jak to jest u ciebie po kolei z tymi warstwami( pustaki, wieniec, murłata)?

Witam, ja mam sciane kolankową na 100 cm tylko mam problem z wiencem miały być słupy od stropu czyli wienca nad parterem ale ekipa zapomniała wstawic zbrojenie i teraz powstał problem chyba musze robić jeszcze jeden wieniec tylko od frontu mam dwa okna balkonowe

Prosze o rady

Angrafran

100 cm od wewnątrz czy zewn?

z czego murujesz (jakie wysokości pustaków?)

jak to jest u ciebie po kolei z tymi warstwami( pustaki, wieniec, murłata)?

OSOWA, kąt nachylenia dachu 42 stopnie.

Scianka kolankowa w środku 1.10 po ułożeniu podłogi, bez regipsu.

Krokwie były odpowiednio długie, aby uzyskać efekt niskiego dachu.

Dach jest bardzo duży, ale chylę czoła przed projektantem, gdyż nie ma na poddaszu żadnych słupów!!! Jedna powierzchnia, do dowolnego zagospodarowania.

Każdy ma pokusę żeby podwyższać tę nieszczęsną ściankę kolankową.

Akurat na etapie wykonania, w ostatnim momencie.

Tylko po co było kupowanie projektu, gotowego lub na zamówienie?

Czemu wtedy nie pomyślałeś o tym?

Jeśli chciałeś mieć ustawne pokoje na I piętrze, to nie trzeba było wybierać poddasza mieszkalnego.

Pełno widać bud po zmianach w ostatnim momencie, z wysadzonymi dachami, z piwnicą na wysokości parteru.

Nici z proporcji.