Krzysztofik 30.09.2007 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 ....... RóżNICA: 108-14=94cm Ocieplenie ma być 20 cm, a Ty masz krokwie "18" trzeba jeszcze odjąć z 10 cm na ocieplenie i GK. PS. Znajomy obrazek, też musze posprzatać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 12.12.2009 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Witam Mam pytanie dotyczące stawiania ścianki kolankowejMateriał z jakiego będe budować do BKCzy stawiając ścianke kolankową należy wykonać wszystkie procedury tak jak przy stawianiu 1 warstwy (na ścianie fundamentowej) czyli na zaprawę ?czy stawia sie na klej cienkowarstwowy bezpośrednio na wieńcu jak resztę warstw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 12.12.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Witam Mam pytanie dotyczące stawiania ścianki kolankowej Materiał z jakiego będe budować do BK Czy stawiając ścianke kolankową należy wykonać wszystkie procedury tak jak przy stawianiu 1 warstwy (na ścianie fundamentowej) czyli na zaprawę ? czy stawia sie na klej cienkowarstwowy bezpośrednio na wieńcu jak resztę warstw? U mnie stawiali pierwsza warstwę (na wieńcu) na zaprawę, a następne na klej, (tylko tak robili nad garażem, gdzie są 3 warstwy bloczków, nad częścią mieszkalna jest jedna warstwa i wieniec). Myślę, że jest zbyt nierówno, żeby od razu na klej (choć wydawało się gładziutko) pozdrawiam TINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 13.12.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 U nas dach oparty jest bezpośrednio na wieńcu, czyli schodzi do samego stropu. Iluż my mieliśmy doradców, żeby postawić na wieńcu ściankę kolankową i zyskać na powierzchni poddasza! Na bloczek, na dwa bloczki, niektórzy nawet sugerowali trzy! NIe ulegliśmy i jesteśmy bardzo zadowoleni z tego. Nasz dom ma piękne proporcje, które ścianka kolankowa po prostu by zepsuła. Te części poddasza, które są już zbyt niskie do użytkowania, odcięlismy czymś w rodzaju wewnętrznych ścianek kolankowych i ocieplilismy tam styropianem strop i ściankę. Dzieki temu pokomieszczenia na poddaszu w niajniższym miejscu mają 120 cm wysokości. Wszystko to było przewidywane już na etapie projektu, liczylismy powierzchnie pokoi właśnie od tej wysokości. Dobrze przyglądajcie się projektom! Oglądajcie zwłaszcza przekroje! Ścianka kolankowa na 50 cm to rzeczywiście zgryz. Można ją podwyższyć, ale wtedy dom prawie na pewno straci na urodzie. Pełno takich domów u nas widać: zachwiane, "bocianie" proporcje, ani to dom piętrowy, ani parterowy z poddaszem... Widać, że projektant miał co innego na myśli niż inwestor wybudował. Najlepiej dobrze przemysleć sprawę poddasza już na etapie wybierania projektu - to apel do tych, co jeszcze wybierają... Nic dodac nic ujac Pozdrawiam daro31ie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgulciA83 06.01.2010 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Witam, Moim faworytem jest M35 z muratora : http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=522&IdKolekcji=&pokoje_bez_salonu_input=&kat_nach_od=&piwnica=0&frm_search=1&typ_budynku=3&id_grupy=1&powierzchnia_od=120&wym_el_bocznej_od=&powierzchnia_do=160&wym_el_bocznej_do=&wym_el_front_od=&gleb_dzia_do=&wysokosc_w_kalenicy_od=&bryla=1&technologia=2&szer_dzia_do=&x=39&wym_el_front_do=&kat_nach_do=&gleb_dzia_od=&p=160&y=4&szer_dzia_od=&author_id=&wysokosc_w_kalenicy_do=&nr=177 W tym projekcie ścianka kolankowa ma niestety tylko 45 cm , Czy dało by się ją podnieść ( o ile ) żeby domek nie stracił na proporcjach ? Bo tak to po wylewkach skosy będą się kończyć bez mała na podłodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 06.01.2010 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Ja mam ścianę kolankową na wys 155 cm (dach o nachyleniu 45stopni) co z poddasza użytkowego czyni mi praktycznie piętro.Jedyny minus jest taki że przez okna dachowe widać tylko niebo, ale w każdym pokoju mam też okno w ścianie bocznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 06.01.2010 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Witam, Moim faworytem jest M35 z muratora : http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=522&IdKolekcji=&pokoje_bez_salonu_input=&kat_nach_od=&piwnica=0&frm_search=1&typ_budynku=3&id_grupy=1&powierzchnia_od=120&wym_el_bocznej_od=&powierzchnia_do=160&wym_el_bocznej_do=&wym_el_front_od=&gleb_dzia_do=&wysokosc_w_kalenicy_od=&bryla=1&technologia=2&szer_dzia_do=&x=39&wym_el_front_do=&kat_nach_do=&gleb_dzia_od=&p=160&y=4&szer_dzia_od=&author_id=&wysokosc_w_kalenicy_do=&nr=177 W tym projekcie ścianka kolankowa ma niestety tylko 45 cm , Czy dało by się ją podnieść ( o ile ) żeby domek nie stracił na proporcjach ? Bo tak to po wylewkach skosy będą się kończyć bez mała na podłodze Podnieść się da, ale tak, żeby nie stracił na proporcjach - NIE Zrób sobie przedściankę i nie będzie już niskiej ścianki i niewykorzystanej przestrzeni, powierzchnia poddasza jest i tak spora. Każde manipulowanie ścianką kolankową zepsuje ten ładny domek, a chyba nie chcesz zbudować kolejnego gargamela, ponadto zwiększy kubaturę budynku, czyli więcej objętości powietrza do ogrzania. Drugie rozwiązanie, poszukać projektu z wysoką ścianka kolankową pozdrawiam TINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgulciA83 06.01.2010 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Witam, Moim faworytem jest M35 z muratora : .... W tym projekcie ścianka kolankowa ma niestety tylko 45 cm , Czy dało by się ją podnieść ( o ile ) żeby domek nie stracił na proporcjach ? Bo tak to po wylewkach skosy będą się kończyć bez mała na podłodze Podnieść się da, ale tak, żeby nie stracił na proporcjach - NIE Zrób sobie przedściankę i nie będzie już niskiej ścianki i niewykorzystanej przestrzeni, powierzchnia poddasza jest i tak spora. Każde manipulowanie ścianką kolankową zepsuje ten ładny domek, a chyba nie chcesz zbudować kolejnego gargamela, ponadto zwiększy kubaturę budynku, czyli więcej objętości powietrza do ogrzania. Drugie rozwiązanie, poszukać projektu z wysoką ścianka kolankową pozdrawiam TINEK dzięki za odpowiedź Za nic nie chciała bym popsuć jego wiejscko-angielskiego wyglądu a podobnego projektu niestety nie udało mi się znaleźć mimo rocznych poszukiwań i sterty katalogów na regale , braliśmy pod uwagę też "gracjan" z domeny ale salon 25m to troszkę za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 06.01.2010 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Mam pytanko co do ścianki kolankowej a w sumie do ostatniej jego warstwy Czy jeśli cała ścianka wybudowana jest z BK 24x24x59, to czy ostatnia warstwę mogę położyć z BK 12x24x59 ? czy muszę przecinać ten większy bloczek 24x24 na pół? Brakuję mi 11 cm wysokości, a nie chciałbym bawić się w przecinanie dużych bloczków, a ta wysokość akurat odpowiada wysokości bloczków na ścianki działowe.. tylko położyłbym je na płask. O ile można ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 07.01.2010 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Mam pytanko co do ścianki kolankowej a w sumie do ostatniej jego warstwy Czy jeśli cała ścianka wybudowana jest z BK 24x24x59, to czy ostatnia warstwę mogę położyć z BK 12x24x59 ? czy muszę przecinać ten większy bloczek 24x24 na pół? Brakuję mi 11 cm wysokości, a nie chciałbym bawić się w przecinanie dużych bloczków, a ta wysokość akurat odpowiada wysokości bloczków na ścianki działowe.. tylko położyłbym je na płask. O ile można ? Jeśli bloczki o tych samych parametrach to różnią się tylko wymiarem. Osobiście preferuję jednak zakończenie ścianki betonowym wieńcem, a nie BK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radams 07.01.2010 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Gdy podnosiłem ściankę kolankową, to mój architekt doradził mi wydłużenie okapu dachu o 10-20 cm. Podobno to "ratuje" proporcje budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 07.01.2010 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Z naciskiem na "podobno" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 07.01.2010 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 zbigmor no własnie poruszyłem ten temat z moim architektem ale powiedział że nie jest potrzebna... trochę mnie to zaniepokoiło ... ale skoro tak powiedział że wszystko bedzie dobrze zgodnie z wyliczeniami... Chociaż dla mnie trochę to dziwne.Też mowił że nie bedzie potrzeba robić pionowych wienców w ściance kolankowej (ciekawe jak zakotwie śruby pod murłaty)No ale niebawem idę zobaczyć cały projekt (indywidualny) i zobacze co mu tam wyszło z tych jego obliczeń P.s Czy każdy wienieć trzeba zbroić ?? czy ten na samej górze może być niezbrojony? Bo wiem że mozna wykonać zbrojenie z 4 lub 2 prętów (taki na wysokosć 10 -12 cm) ale czy bez zbrojenia to nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 08.01.2010 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 zbigmor no własnie poruszyłem ten temat z moim architektem ale powiedział że nie jest potrzebna... trochę mnie to zaniepokoiło ... ale skoro tak powiedział że wszystko bedzie dobrze zgodnie z wyliczeniami... Chociaż dla mnie trochę to dziwne. Też mowił że nie bedzie potrzeba robić pionowych wienców w ściance kolankowej (ciekawe jak zakotwie śruby pod murłaty) No ale niebawem idę zobaczyć cały projekt (indywidualny) i zobacze co mu tam wyszło z tych jego obliczeń P.s Czy każdy wienieć trzeba zbroić ?? czy ten na samej górze może być niezbrojony? Bo wiem że mozna wykonać zbrojenie z 4 lub 2 prętów (taki na wysokosć 10 -12 cm) ale czy bez zbrojenia to nie wiem... To zależy od projektu. Jeśli wieniec nie jest potrzebny to jeśli go dać to zbrojenie też nie będzie konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 08.01.2010 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Noo to zamiast tej ostatniej 10-12 centymatrowej warstwy z Bk to zrobie takie mały wienieć kończący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts