Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

?ciana kolankowa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeżeli jest materiał a zazwyczaj trochę go zostaje to oczywiście lepiej jest gdy ściana kolankowa jest wyższa bo poddasze będzie większe za te same pieniądze. Nie należy jednak przesadzać bo wieniec powinien być ciągły nie przerywany przez otwory okienne a jak dasz zbyt wysoką kolankową to okna będą zbyt wysoko. Czyli złoty środek ok. 80 cm.

Jeżeli jest materiał a zazwyczaj trochę go zostaje to oczywiście lepiej jest gdy ściana kolankowa jest wyższa bo poddasze będzie większe za te same pieniądze. Nie należy jednak przesadzać bo wieniec powinien być ciągły nie przerywany przez otwory okienne a jak dasz zbyt wysoką kolankową to okna będą zbyt wysoko. Czyli złoty środek ok. 80 cm.

w naszym projekci ebyło 72 cm jednak kiedy wziąłem metr do ręki i przystawiłem do ściany obok łóżka to zobaczyłem, że to o wiele za mało i wszystkie "sprzęty" musiałyby być odsunięte od ściany - zmieniliśmy na 105 cm (3 pustaki po 25 cm + murłata + wieniec - tak jakoś ma to wyjść) :wink:

Ja miałem w projekcie wysokie na 3 pustaki, zmieniłem na 4.

Scianka jest niby ok, ale.......... podniósła sie przez to wysokość pokoi na poddaszu.

No chyba, że zamówisz od razu dłuższe jętki

właśnie, z tymi dłuższymi jętkami to chyba dobry pomysł (chyba, że obniżenie jętek może negatywnie wpłynąć na konstrukcje więźby???); można też sufit podwiesić poniżej jętek

Jętki to są takie poprzeczne deski spinające krokwie. Zwykle pod nimi robi się sufit. Podniesienie ścianki kolankowej nie stanowi tutaj wg. mnie problemu ponieważ możemy po prostu dać dłuższe wieszaki od sufitu podwieszanego jeśli chcemy zachować wysokość pomieszczeń.

trzeba pójść na kompromis...złoty środek jak zawsze...

zgadzam się, że ładniej wygląda domek niższy, ale z drugiel strony co postawisz przy ściance kolankowej np 58 cm? i jak umeblujesz pokój?

wizualnie tez bardziej podobała mi się moja ścianka działowe 72 cm ale zdecydowałęm ją podnieśc do 105 cm; jak to wyjdzie w praktyce trudno mi jeszcze powiedzieć, gdyż robię fundamenty... :wink:

jętki to te poziome odcinki więźby, które "spinają" razem krokwie; do jętek zwykle mocuje się sufit na poddaszu - to tak najogólniej

możesz tez mieć inny rodzaj więźby np płatwiową, kleszczową, itd - zobacz do projektu lub zapytaj fachmana :wink:

A ja tam walnąłem 160 cm - ale mam projekt indywidualny, wiec przy projektowaniu bryły juz architekt miał to na uwadze. I teraz mi dobrze z tym - jest tylko trochę skosu, a przy ściance można i mebel postawic i w ogole gitara gra. Scianke poniżej metra uważam za stracone pieniądze, bo zamiast piętra robi sie pięterko.

Uważam mniej więcej tak jak moich dwóch przedmówców...

Teraz mieszkam w domu, gdzie w skosie jest 95 cm. Stopień nachylenia dachu raczej nieduży, więc tego skosu troszkę jest. Objawia się to tym, że średnio wysoki człowiek jak ja już 1-1,5 m od ściany musi się schylać. Jeśli pomieszczenia są nie za duże 4-5 metrów, okazuje się, że 30% pomieszczenia nadaje się tylko na łóżko lub ewentualnie fotel.

Dlatego teraz buduję dom (projekt indywidualny) gdzie kolankowa ma 135 cm i połać nachylona dość stromo (ponad 40 stopni). Tak więc szybko robi się wysoko i 0,5 m od ściany można już swobodnie stanąć.

Skosy są piękne i mają swój klimat, jednak jak schodzą zbyt nisko, po wielu latach mieszkania staje się to męczące...