Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

układanie kostki betonowej na grysie.

Recommended Posts

Witam mam zamiar u siebie samodzielnie położyc kostkę betonową podbudowe już zrobiłem na 300m2 poszło ok 100 ton klinca na sam spód poszedł piach z 20cm potem kliniec 60 mm i to leżało rok następnie kliniec 0 do30mm zagęszczony 500kg zagęszczarką i leży już pół roku , na podsypce cementowo piaskowej nie chce tego robic ponieważ będe tą kostke układał na raty w wolnych chwilach a na grysie można przerwac układanie kiedy się chce.

Ile trzeba dawac tego grysu? 2,3,4cm powierzchnia pod grys będzie wyrównana z dokładnością do ok 2cm może mniej jutro sie za to zabieram tylko nie wiem ile zostawic miejsca na ten grys.

po co możesz przecież też na raty układać na cemento-piachu np rozrobisz 1 taczkę wysypiesz ułożysz i potem znowu zabawa

ale myśle że 3cm i dobrze ubite wystarczą

ciekawie by też wyglądały płyty azurowe i grys środku jak tak na bogato ;d

Na taczkach to sobie sam mieszaj jeśli już to bym zamawiał w betoniarni bo mam blisko ale mogło by się okazac żeby trza by było zapierdzielac do północka aby mieszanke wyrobic ,dlatego wybrałem grys a czy ten grys wystarczy wysypac te 3cm przeciągnąc łatą i kłaśc na to kostke i póżniej wszystko zagęścic czy sypnac grys zagęścic jeszcze raz sypnac przeciągnąc łatą aby było równo kostka i zagęścic

Ukladasz rurki, sciagasz, zageszczasz. Ponownie sciagasz i kladziesz.

Nie musisz zageszczac kostki co kilka m2.

Podsypki daj do 5cm. Wystarczy, zeby swobodnie rurki ulozyc. Moze byc mniej.

300m2 polozysz sobie samemu w tydzien, bez przemeczania sie zbytniego.

Najlepsze jest kruszywo 2-8 na podsypke.

Pozdrawiam.

PS ukladanie na raty na stabilizacji, bez doswiadczenia. To proszenie sie o problemy.

Ukladasz rurki, sciagasz, zageszczasz. Ponownie sciagasz i kladziesz.

Nie musisz zageszczac kostki co kilka m2.

Podsypki daj do 5cm. Wystarczy, zeby swobodnie rurki ulozyc. Moze byc mniej.

300m2 polozysz sobie samemu w tydzien, bez przemeczania sie zbytniego.

Najlepsze jest kruszywo 2-8 na podsypke.

Pozdrawiam.

PS ukladanie na raty na stabilizacji, bez doswiadczenia. To proszenie sie o problemy.

Na razie chce ułożyc w koło domu obwódke, dzisiaj przygotowałem podłoże pod grys wysypany kliniec 0 do 30mm mokry z przewagą drobnego kruszywa jakieś 5cm do 8cm ściągane po łatach i zagęszczone 130kg zagęszczarką odchyłki w płaszczyżnie do 1cm przy łacie 3m miejsca na grys zostało nie więcej jak 3cm a miejscami 2 przy samych krawężnikach nie wiem czy nie za mało myślałem że po zagęszczeniu więcej opadnie.

Pojutrze zabieram się za układanie i tak sobie myśle czy po ściągnięciu po rurkach jest sens zagęszczac, sypnac te 3cm ściągnac i układac i po ułożeniu wszystko zagęścic co innego gdybym miał odchyłki w płaszczyżnie 2czy3cm to zagęszczenie po ściągnieciu było by konieczne i jesze jedno ile taka 3cm warstwa z kostką siądzie po zagęszczeniu 0,5cm to chyba powinna ?

I odnośnie tego grysu przewążnie to proponowano mi taki jak najdrobniejszy do 2mm od 3 do 5cm gr

Edytowane przez romano78

jak przez kostke bedziesz zagęszczał to ubijesz tylko powierzchnię kostki a nie całość

u mnie teraz w robocie stawiają magazyny nawet pod chudziak dawane jest piach i jest zagęszczany więc 2-3 godziny nie zbawia a polepszą efekt i stabilność

Pytam poniewaz z tego co znalazłem na necie odnośnie układania na drobnym grysie pisało UWAGA nie zagęszczac przed położeniem kostki tylko ściągnąc i przypomne jeszcze że umnie będzie tej podsypki grysowej od 2 do 3cm a nie 5 czy więcej.nie wiem czy kolega czytał dokładnie jak mam zrobione warstwy podbudowy teraz to wygląda jak beton i to co jest teraz to napewno nic nie siądzie .

• 3 weeks później...