Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dokumenty dla notariusza

czubaks

Recommended Posts

Witam

kupuję działkę budowlaną powiedzcei mi czy ja musze przygotować jakies dokumenty dla notariusza oprócz informacji z banku o udzieleniu mi kredytu? bo dostałem informacje ze musze jakies mapki wyciągać z gminu, plany zagospodarowania itd. po czyjej stronie to leży? jakie dokumenty są neizbędne do podpisania aktu notarialnego?

wszystko zależy od kogo kupujesz i jak się z nim ugadasz

ja jak kupuje ziemie to umawiam się że sprzedający ma powyciągać mapki odpisy z ksiąg itp

ale najlepiej jak zadzwonisz do notariusza i sam się zapytasz bo każdy może inne dokumenty wymagać ( ja u 1 musiałem z banku mieć wyciąg z konta a u 2 nie )

Witam

kupuję działkę budowlaną powiedzcei mi czy ja musze przygotować jakies dokumenty dla notariusza oprócz informacji z banku o udzieleniu mi kredytu? bo dostałem informacje ze musze jakies mapki wyciągać z gminu, plany zagospodarowania itd. po czyjej stronie to leży? jakie dokumenty są neizbędne do podpisania aktu notarialnego?

do umowy przedwstępnej trzeba mieć kilka dokumentów , które również są niezbędne do sporządzenia wyceny przez rzeczoznawcę. Na pewno informacja o przeznaczeniu działki czy plan zagospodarowania przestrzennego ,który mówi o przeznaczeniu. Wypis i wyrys z rejestru gruntów jest również niezbędny do wyceny. Numer księgi wieczystej lib odpis księgi również jest niezbędny.

Tak jak przedmówca wspomniał , takie dokumenty powinien mieć w posiadaniu sprzedający lub biuro pośrednictwa nieruchomości.

Jeśli się okaże , że nie ma trzeba samemu pochodzi i je uzyskać.

Do ostatecznej umowy przeniesienia własności dodatkowo trzeba udostępnić treść umowy kredytowej.