romano78 04.03.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Tak się zastanawiam jaki jest sens montowania zawory czterodrogowego na wyjściu z pieca z tego co wiem to ma on chronic przed zbyt zimnym powrotem do kotła i chyba chroni ale tylko przy rozpalaniu może z godzinke a co póżniej gdy już woda w instalacji np grzejnikowej ma już 60stopni na zasilaniu a 50 na powrocie, to poco zawór ma puszczac wode z zasilania na powrót ,czy trzeba zawór po nagrzaniu się instalacji przekręcic tak aby cała woda szła na grzejniki może mi to ktoś rozjaśnic.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 04.03.2015 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 moze byc termostatyczny albo z siłownikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 04.03.2015 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 moze byc termostatyczny albo z siłownikiem To że Może byc termostatyczny lub zwykły z siłownikiem to wiem ale zastanawia mnie dlaczego w większości kotłowni w których ostatnio byłem sa pozakładane czterodrogowe i nie robił ich ten sam hydraulik , akurat zajmuje się wykańczaniem domów i mam możliwośc pooglądac sobie różne kotłownie bo mnie ten temat bardzo interesuje moim zdaniem jak już to zawór trójdrożny termostatyczny do ochrony powrotu osobiście nawet taki miałem u siebie w kotłowni ale go wywaliłem a jeśli chodzi o zawór z siłownikiem to zawsze jest ryzyko że siłownik się zepsuje a przy termostatycznym prawie nie ma prawa się co zepsuc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 04.03.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Zawór 4d tworetycznie łączy dwie funkcje sterowania t zasilania i ochrony powrotu. W praktyce bez zrównoważona przepływów dodatkową pompą (kotłową) działa tylko pierwsza z nich. Do sterowania najlepiej siłownik + sterownik pogodowy. Można tak występować bezpośrednio całą podłogówkę w domu bez dodatkowych pomp i układów sterująco mieszkających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark3k 04.03.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Jeśli się zepsuje, to wymienisz na nowy. U mnie ster pogodowy steruje siłownikiem zaworu 4-ro drożnego i podaje odpowiednią temp. na grzejniki.System z siłownikiem pracuje 5-ty sezon i jak do tej pory zero problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 04.03.2015 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Tak się zastanawiam jaki jest sens montowania zawory czterodrogowego na wyjściu z pieca z tego co wiem to ma on chronic przed zbyt zimnym powrotem do kotła i chyba chroni ale tylko przy rozpalaniu może z godzinke a co póżniej gdy już woda w instalacji np grzejnikowej ma już 60stopni na zasilaniu a 50 na powrocie, to poco zawór ma puszczac wode z zasilania na powrót ,czy trzeba zawór po nagrzaniu się instalacji przekręcic tak aby cała woda szła na grzejniki może mi to ktoś rozjaśnic.? U mnie akurat się sprawdza, mam 4D bez siłownika i sterownika i u mnie pompy przez większość czasu stoją i wtedy ładnie woda poprzez 4D miesza się grawitacyjnie w piecu. Mam 100% podłogówki i gdy rusza któraś z pomp jakby nie 4D zimna woda wpływała by bezpośrednio do kotła, a tak jest wstępnie mieszana na zaworze 3D termostatycznym, następnie płynie na 4D i też jest częściowo mieszana zanim wpadnie do kotła. Mniej więcej wygląda to tak że na piecu jest 50C, za zaworem 4D 40C, za zaworem 3D termostatycznym zbijana jest do 35C i taka wpływa do podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 04.03.2015 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 (edytowane) Jeśli się zepsuje, to wymienisz na nowy. U mnie ster pogodowy steruje siłownikiem zaworu 4-ro drożnego i podaje odpowiednią temp. na grzejniki. System z siłownikiem pracuje 5-ty sezon i jak do tej pory zero problemów. Nie wiem jaki masz piec ale powiedzmy że jest piec stałopalny tz śmieciuch pale w nim węglem np.od góry instalacja grzejnikowa ustawiam sobie na piecu np 50 stopni bo tyle np. wystarczy mi aby utrzymac w domu 22stopnie robi się zimniej na dworze to sobie troche podkręcam temp.na sterowniku piecowym czy na miarkowniku i pięknie się pali opał się nie kisi a jeśli mam zawór 4 drogowy i jeszcze z siłownikiem i gdy zawór dopuszcza do zasilania wode z powrotu bo sterownik pogodowy pokazuje żeby nie grzac to co się dzieje cześc wody gorącej z zasilania wraca z powrotem do kotła przez co kocioł domyka dopływ powietrza i opał zaczyna sie kisic Edytowane 4 Marca 2015 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 04.03.2015 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 U mnie akurat się sprawdza, mam 4D bez siłownika i sterownika i u mnie pompy przez większość czasu stoją i wtedy ładnie woda poprzez 4D miesza się grawitacyjnie w piecu. Mam 100% podłogówki i gdy rusza któraś z pomp jakby nie 4D zimna woda wpływała by bezpośrednio do kotła, a tak jest wstępnie mieszana na zaworze 3D termostatycznym, następnie płynie na 4D i też jest częściowo mieszana zanim wpadnie do kotła. Mniej więcej wygląda to tak że na piecu jest 50C, za zaworem 4D 40C, za zaworem 3D termostatycznym zbijana jest do 35C i taka wpływa do podłogówki. Podłogówka to inna sprawa mi chodzi bardziej o ogrzewanie grzejnikowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 04.03.2015 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 A jak palisz sobie ognisko w jaskini, to po co ci kocioł, grzejniki jakieś zawory i inne pie... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark3k 05.03.2015 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Nie wiem jaki masz piec ale powiedzmy że jest piec stałopalny tz śmieciuch pale w nim węglem np.od góry instalacja grzejnikowa ustawiam sobie na piecu np 50 stopni bo tyle np. wystarczy mi aby utrzymac w domu 22stopnie robi się zimniej na dworze to sobie troche podkręcam temp.na sterowniku piecowym czy na miarkowniku i pięknie się pali opał się nie kisi a jeśli mam zawór 4 drogowy i jeszcze z siłownikiem i gdy zawór dopuszcza do zasilania wode z powrotu bo sterownik pogodowy pokazuje żeby nie grzac to co się dzieje cześc wody gorącej z zasilania wraca z powrotem do kotła przez co kocioł domyka dopływ powietrza i opał zaczyna sie kisic W stopce masz mój typ kotła (z podajnikiem). Jeśli jest za ciepłe CO to kocioł się odstawia, ale po dopaleniu opału i ewentualnie włączam tło. Nic się nie kisi, bo to nie jest śmieciuch. Nawiasem, w śmieciuchu niemal zawsze opał sie kisi przy małym odbiorze ciepła i przewymiarowanym kotle. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts