__ 04.03.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Witajcie, Mam następujący problem, wykrapla mi się woda na rurach pod ociepleniem kanału. Jest to rura idąca od GWC do trójnika czerpni sciennej (trójnik z zaworem do wyboru ściana/gwc) Obecnie GWC nie działa, jest zaślepione i jeszcze nie podłączyłem czerpni, więc wentylacja realizowana tylko przez czerpnie ścienną. Woda wykrapla się pod trójnikiem - wygląda to jakby zimne powietrze przedostawało się na dół i ochładzało kanał. Firma montująca rekuperacje wymieniła mi już rure spiro na rure pcv 200 w tym miejscu i wymienili wełne bo była zawilgocona ale to nie pomogło Czy powinni wymienić wełne na grubszą w tym miejscu i to rozwiąże problem ? Obecnie jest wełna 3cm Twierdzili że jak uruchomie czerpnie terenową to nie będę miał tego problemu. Bardzo możliwe ale moim zdaniem nie powinno tak byc bo to ja wybieram kiedy się przestawić na którą czerpnie a nie kapiąca woda Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 06.03.2015 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 skoro masz wodę pod wełną to masz zimny kanał i nieszczelne ocieplenie albo woda skrapla ci się nad przepustnicą czyli tam gdzie wpada zimne do domu i cieknie sobie w wełnie na dół by wykapać na spodzie, może dlatego wymiana nie pomogła bo przyczyna gdzie indziej (wyżej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__ 07.03.2015 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Kanał jest ochładzany zaraz pod przepustnicą, woda wykrapla sie tylko w tym miejscu - wycinana była wełna powyżej i było sucho, wewnątrz kanału też jest sucho.Cieknie gdzies chyba na połączeniu kawałków wełny - sprawdze dziś czy nie ma pomiędzy wełną jakiejś przerwyCzy ewentualne dołożenie w tym miejscu drugiej warstwy wełny rozwiaże problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.03.2015 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Kanał jest ochładzany zaraz pod przepustnicą, woda wykrapla sie tylko w tym miejscu - wycinana była wełna powyżej i było sucho, wewnątrz kanału też jest sucho. Cieknie gdzies chyba na połączeniu kawałków wełny - sprawdze dziś czy nie ma pomiędzy wełną jakiejś przerwy Czy ewentualne dołożenie w tym miejscu drugiej warstwy wełny rozwiaże problem ? Radziłbym owinąć spienionym kauczukiem z klejem. Nie przepuszcza powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 07.03.2015 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Folia taż nie przepuszcza powietrza i jest tańsza. Cała wełnę zawiń w folię paroszczelną .Tylko dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.03.2015 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Folia taż nie przepuszcza powietrza i jest tańsza. Cała wełnę zawiń w folię paroszczelną .Tylko dokładnie. Nie o powietrzu jest a o parze wodnej. Dyfuzja pary nie ma nic wspólnego z przewiewem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 08.03.2015 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 (edytowane) Nie o powietrzu jest a o parze wodnej. Dyfuzja pary nie ma nic wspólnego z przewiewem. Tak oczywiście ,para unosi się samodzielnie bez udziału powietrza. Oczywiste jest ,że fola paroszczelna niema wpływu na dyfuzję .A nazwa jest czysto przypadkowa. Zawinięcie kauczukiem jest lepszym rozwiązaniem. Przyczyna może też być w nieszczelności połączeń kanału i zasusanie powitrza z pomieszczenia pod izolacją termiczną(wełnę) Edytowane 8 Marca 2015 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr 28 08.03.2015 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Witajcie, Mam następujący problem, wykrapla mi się woda na rurach pod ociepleniem kanału. Jest to rura idąca od GWC do trójnika czerpni sciennej (trójnik z zaworem do wyboru ściana/gwc) Obecnie GWC nie działa, jest zaślepione i jeszcze nie podłączyłem czerpni, więc wentylacja realizowana tylko przez czerpnie ścienną. Woda wykrapla się pod trójnikiem - wygląda to jakby zimne powietrze przedostawało się na dół i ochładzało kanał. Firma montująca rekuperacje wymieniła mi już rure spiro na rure pcv 200 w tym miejscu i wymienili wełne bo była zawilgocona ale to nie pomogło Czy powinni wymienić wełne na grubszą w tym miejscu i to rozwiąże problem ? Obecnie jest wełna 3cm Twierdzili że jak uruchomie czerpnie terenową to nie będę miał tego problemu. Bardzo możliwe ale moim zdaniem nie powinno tak byc bo to ja wybieram kiedy się przestawić na którą czerpnie a nie kapiąca woda [ATTACH=CONFIG]307313[/ATTACH] Pozdrawiam Moim zdaniem sa dwie możliwości - za słaba izolacja powinna być między 50-80 mm w zalezności od T pomieszczenia (kotłowni ) i wilgotności w pomieszczeniu ? -lub woda zacieka przez czerpnie do wewnątrz rury . przez felc do izolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 08.03.2015 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Moim zdaniem sa dwie możliwości - za słaba izolacja powinna być między 50-80 mm w zalezności od T pomieszczenia (kotłowni ) i wilgotności w pomieszczeniu ? -lub woda zacieka przez czerpnie do wewnątrz rury . przez felc do izolacji Ale na izolacji nie kondensuje tylko na kanale. A czerpnia jest poniżej ,a woda nie popłynie w górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.03.2015 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Tak oczywiście ,para unosi się samodzielnie bez udziału powietrza. Oczywiste jest ,że fola paroszczelna niema wpływu na dyfuzję .A nazwa jest czysto przypadkowa. Zawinięcie kauczukiem jest lepszym rozwiązaniem. Przyczyna może też być w nieszczelności połączeń kanału i zasusanie powitrza z pomieszczenia pod izolacją termiczną(wełnę) Tak oczywiście! Para się unosi, bo powietrze o większej wilgotności jest lżejsze. Ale dyfuzja pary nie ma z tym nic wspólnego. Para dąży do wyrównania ciśnienia cząsteczkowego, dlatego "wchodzi" w mur przez który powietrze nie przechodzi. Folie paroizolacyjne nie są doskonałe - proszę się zapoznać z "dyfuzją" i z "paroszczelnością" różnych folii. Naprawdę warto znać podstawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__ 09.03.2015 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Wczoraj przeciąłem taśmę łączącą dwa pasy wełny. Panowie ponownie nie spasowali dokładnie wełny i zostawili luke aż do rury, mniej wecej na grubość palca. Co mogło być powodem kondensacji w tym kluczowym miejscu.Uszczelnie to wełną, owinę dokładnie i ew zastosuje folie jeśli dalej będzie problem Dziękuje wszystkim za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinxcom 23.08.2015 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 I jak problem rozwiązany ? , czy to tylko w tej nie szczelności izolacji był problem. Czy może kolego musiałeś przeprowadzić jakieś modyfikację. Pytam bo jestem przed położeniem właśnie kanałów rekuperacji. I uważnie przeglądam tą tematyka z czym się forumowicze borykali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts