Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kolor ?cian w kuchi?

KasikM

Recommended Posts

Witam pierwszy raz na forum :)

A oto moje pytanie:

Meble najprwdopodobniej będą w kolorze wanilii (korpusy i blat w ciemnym), póki co ściany są białe ale chcemy je jakoś ożywić i nie wiem jaki kolor byłby najlepszy.

Istotne jest także to, że kuchnie mamy połączoną z przedpokojem takim słupem, który jest w kolorze - koralowym, a więc kolor ścian musi do niego pasować - i nie wiem co wybrac, może zieleń?

Acha, i jeszcze jedno kuchnia będzie podzielona na dwie częsci, w pierwszej będzie stół a w drugiej szafki itd...

Może coś doradzicie, bedę wdzieczna :)

Myślę ,że kolorystyka ścian mogłaby być w kolorze wanilii , która będzie w szafkach. A nawet o dwa - trzy tony ciemniejsza. Nawiązaniem do koralowego słupa moga być mocniejsze akcenty tego samego koloru w kuchni i jadalni np. zasłonki, obrus, dywaniki , ramy obrazów. W efekcie dało by to jakąś fajną całość.

Pozdrawiam Paty.

Wanilia to bardzo ładny i "apetyczny" kolor , mam pytanie czy ta kuchnia jest duża? Jak wygląda w niej sprawa oświetlenia dziennego tzn. okien ? ile ich jest i na jaką stronę świata wychodzą?Co masz na podłodze ? i w jakim kolorze ? czy sprzęt agd jest odrębnym" kolorem"czy wtapia się w tło? Czy kuchnia ma regularny kształt , czy jest może prostokątna , jesli tak to która ściana jest dłuższa? Jeśli choć w skrócie odpowiesz mi na te pytania postaram się Ci pomóc , buziaki :p

Kuchnia nie jest średnia ma prawie 12m2, z tym, że jest podzielona kawałkiem ściany o szer. 57cm. (jest ona nośna i nie można było jej usunąć. Kawałek tej ściany powoduje, ze kuchnia podzielona jest na dwie części, w pierwszej na wprost wejścia znajduje się duże okno o ser. 116cm, natomist w drugiej częsci, którą przeznaczamy do zabudowy znajduje się mniejsze okno o ser. 86. Przez to, iż są dwa okna kuchnia jest widna, mimo, iż wychodzą one na północ.

Acha, wymiary tej częsci do zabudowy to 203/140, drugiej to 200/250.

Na podłodze znajdują się płytki w dwóch kolorach - większe płytki to kolor szary (w takie mazaje), w nie wklejone są małe płytki w kolorze brązowym.

Jeśli chodzi o sprzęt to będzie on do zabudowy; na lodówkę zrobiony jest specjalny komin (wchodzi on w przedpokój).

Pozostawłego sprzętu jeszcze nie mamy, ale kuchnia i okap będą w kolorze inox, zaś zlew w jakimś beżu (najprawdopodobniej, chodzi tutaj o zlew z 80% granitu - jesli się nie pomyliłam).

Kuchnia jest prostokątna wymiary podałam wyżej.

Ciekawa jestem czy jest to w miare jasne co napisałam.

Osowa,, jeśli będzie wygodnie to mogę przesłać kształt i wymiary kuchi zrobione na wordzie e-mailem.

Hi !!

Masz ten sam problem co ja.

Takie same kolory mebli kuchennych nam sie podobają.:)

Ja planuję, że kolor ścian w kuchni będzie albo zielony - taka jasna oliwka) lub szary wpadający lekko w beż (ale nie za jasny).

Widziałam taki zestaw kolorów w jakimś sklepie i wyglądało całkiem nieźle.

Jeżeli zdecyduję się na zieleń to dodatki będą też w kolorze zieleni.

Jeżeli zdecyduję się na szary to dodatki chciałabym jakieś zdecydowane może ciemna czerwień albo taki ceglasty pomarańcz.

No jeszcze nie wiem.

Napisz co myślisz o tym.

Może masz jeszcze inne pomysły.:)

Pozdrawiam

:wink:

Witam Olu :)

Jeśli chodzi o mój wybór kolorów to w dużym stopniu był on podyktowany koniecznościa jego doboru nie tylko do szafek ale także do koloru słupa o którym pisałam wcześniej.

Mam nadzieję, ze ta zieleń i jasny żółty nie będzie sły.

Jeśli chodzi o inną kolorystykę, to może coś z pomarańczą - w zależności jaki będzie blat i korpusy szafek

Mamy kuchnię generalnie w kolorach wanili, jeszcze nie do końca urządzoną - tzn. powstawiane są meble i sprzęty zbierane i użytkowane przez lata. Sprzęt jest nie do zabudowy, biały. Szafki w większości przody mają waniliowe, niestety niektóre są niebieskie (pozostałość) - czekają aż je przemaluję na pomarańczowy. Tyle że zdecydowaliśmy się już na płytki na ścianie (neo krem z Opoczna), na drewnianą, ciemną podłogę i na pomalowanie ścian. Trochę niepewni jak to wyjdzie postanowiliśmy, że trzy ściany będą kremowe, jedna pomarańczowa. Efekt przeszedł nasze najśmielsze oczekiwanie - jest rewelacyjnie. Pomarańczowa ściana ociepla i ożywia pomieszczenie, z drugiej zaś strony myślę, że cała kuchnia w intensywnym kolorze byłaby za bardzo agresywna.