Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

semmac

Recommended Posts

1. Jak wygląda sprawa doboru kotła CO? Jedni oferenci wciskają mi kocioł 22-25kW a inni mówią, że 17kW w zupełności wystarczy?

Kto ma rację?

Dom 140m2+klatka itp czyli około 180m2. Nieocieplony. Lata 80-te kostka gierkowska.

2. Czym się różni zawór trój od czterodrogowego(chodzi mi o funkcje które pełnią)?

3. I najważniejsze czy istnieje jakiś rzetelny ranking kotłów podajnikowych? Każdy z oferentów zachwala inną markę. W necie również co strona to inna opinia na temat tego samego?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

2. Z zaworem cztero-drogowym jest możliwe całkowite odcięcie kotła od instalacji grzewczej jednocześnie nie zamykając obiegu wody ani w kotle ani na grzejnikach. W trój-drogowym nie jest to możliwe. Jednak oba zawory stosuje się do mieszania wody zasilania i powrotu by utrzymać optymalną temperaturę na zasilaniu instalacji grzewczej.

3. Z opinią jest jak z "D..." - każdy ma swoją. Ja zacząłem poszukiwania kotła od przeczytania rozdziału z instrukcji o nazwie "czyszczenie i serwis" w każdym kotle, który brałem pod uwagę. Dla mnie, żaden nie stanowił problemu, jednak wziąłem pod uwagę, że za parę lat kocioł będzie obsługiwać moja mama, dla której deflektor to czarna magia a co dopiero "uszczelnianie retorty"... Wybór padł na Sztoker, którego codzienne czyszczenie mogę "machnąć" w białej koszuli przed wyjściem do pracy. A cotygodniowe czy comiesięczne czynności konserwacyjne zajmują tylko kilka minut więcej.

1. Jak wygląda sprawa doboru kotła CO? Jedni oferenci wciskają mi kocioł 22-25kW a inni mówią, że 17kW w zupełności wystarczy?

Kto ma rację?

Dom 140m2+klatka itp czyli około 180m2. Nieocieplony. Lata 80-te kostka gierkowska.

2. Czym się różni zawór trój od czterodrogowego(chodzi mi o funkcje które pełnią)?

3. I najważniejsze czy istnieje jakiś rzetelny ranking kotłów podajnikowych? Każdy z oferentów zachwala inną markę. W necie również co strona to inna opinia na temat tego samego?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

1. Kliknij na dole strony pod linkiem w "sprawdź swój dom", podstaw dane i podaj link do strony z wynikiem

http://www.cieplowlasciwie.pl

2. W praktyce oba zawory stosuje się do mieszania wody zasilania i powrotu by obniżyć temperaturę na zasilaniu instalacji grzewczej co może się przydać przy dużych grzejnikach starego typu oraz instalacji o dużej pojemności wodnej. 4D dodatkowo podnosi temperaturę powrotu.

3. Pod linkiem jest rzetelny ranking:

http://czysteogrzewanie.pl/kotly/kotly-podajnikowe/

1. Kliknij na dole strony pod linkiem w "sprawdź swój dom", podstaw dane i podaj link do strony z wynikiem

http://www.cieplowlasciwie.pl

2. W praktyce oba zawory stosuje się do mieszania wody zasilania i powrotu by obniżyć temperaturę na zasilaniu instalacji grzewczej co może się przydać przy dużych grzejnikach starego typu oraz instalacji o dużej pojemności wodnej. 4D dodatkowo podnosi temperaturę powrotu.

3. Pod linkiem jest rzetelny ranking:

http://czysteogrzewanie.pl/kotly/kotly-podajnikowe/

Wczoraj rozmawiając z jednym z potencjalnych monterów, powiedział mi, że kiedyś montował zawory trój/cztero drożne, ale teraz montuje i doradza tylko zawory termostatyczne na grzejnikach, bo to się również sprawdza.

Gada bzdury czy ma rację?