Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie,

No cóż szkoda , że budujących Letycję ubywa. Ale najważniejsze aby już na początku być przekonanym w przeciwnym wypadku tylko same kłopoty z takim domem. Namork pozdrawiamy i życzymy powodzenia. U nas na budowie w ostatnim tygodniu była jedna wielka piaskownica, obecnie fundamenty są już zasypane i czekamy na hydraulika. A co u Ciebie Janina kiedy w końcu ruszą roboty. Pozdrawiamy MR

• 3 weeks później...

Witajcie,

Marzena jak tam u was budowa leci ? U nas na razie kicha , musieliśmy jeszcze raz wzywać geodetę , ponieważ w starostwie się dopatrzyli że na dwóch mapach są pewne rozbieżności tzn. na jednej mapie dom jest za blisko granicy i musimy teraz przesunąć dom o 2m do tyłu. Myślałam że szlak nas trafi , człowiek płaci ciężkie pieniądze geodecie i architektowi, a tu takie barachło zrobili. Oczywiście jeden zgania na drugiego że to nie jego wina , oczywiście dałam czadu jednemu i drugiemu , teraz to robota pali im się w rękach. Najgorsze w tym jest to, że znowu trzeba będzie dłużej czekać na PNB , aż wszystko zatwierdzą. Mam nadzieję ,że lipiec sierpień zaczniemy budowę.

Marzena jak masz jakieś fotki z postępu waszych prac budowlanych to chętnie obejrzę i może nerwy trochę przejdą.

Pozdrawiam

Witam,

No niestety nie mam więcej zdjęć, nic się nie zmieniło. Murarz fajny ale jak to majster trzeba za nim ganiać. Na razie ma robotę i może przyjdzie za miesiąc. No tak trzeba być bardzo cierpliwym.Już na początku wszyscy nas uprzedzali że cierpliwość to najważniejsza rzecz podczas budowy . Ale u was to nie ciekawie,ja tez bym się w....ła. Pozdrawiamy MR

• 3 weeks później...

Witajcie mu1107,

Nam letycja od razu się spodobała, nie tylko pod względem wizualnym ,ale i ekonomicznym w dalszym użytkowaniu. Jeśli chodzi o fotki to dopiero lipiec sierpień zaczniemy budowę. bardziej zaawansowana w budowie jest Marzena , może u niej coś ruszyło u nas przestój , czekamy na pnb.

Jedynie na dzień dzisiejszy posiadam chyba 5 propozycji zmian wewnątrz Letycji , jeśli jesteście zainteresowani to wam prześlę.

Pozdrawiam

plan domu.jpg

Będę wdzięczna za przesłanie. Wstępnie planujemy wprowadzić takie zmiany jak załączyłam... niewiele zmieniliśmy bo projekt jest w porządku... chcemy oddzielić kuchnię od salonu dlatego pomyślałam o ściance działowej na wys. ok 180 cm pomiędzy pomieszczeniami ale ciekawa jestem jak wygląda realizacja projektu w rzeczywistości czy nie za bardzo ograniczę nią przestrzeń.... My również myślimy o ekonomicznym użytkowaniu w przyszłości ale tez o dość niskich kosztach budowy choćby ze względu na dwuspadowy dach i prostą bryłę budynku.... Uważamy że taka powierzchnia dla naszej 3 osobowej rodziny :yes: powinna w zupełności wystarczyć i dać komfort....

pozdrawiam i oczekuję na Twoje propozycje

Witajcie mu1107,

Nam letycja od razu się spodobała, nie tylko pod względem wizualnym ,ale i ekonomicznym w dalszym użytkowaniu. Jeśli chodzi o fotki to dopiero lipiec sierpień zaczniemy budowę. bardziej zaawansowana w budowie jest Marzena , może u niej coś ruszyło u nas przestój , czekamy na pnb.

Jedynie na dzień dzisiejszy posiadam chyba 5 propozycji zmian wewnątrz Letycji , jeśli jesteście zainteresowani to wam prześlę.

Pozdrawiam

Witajcie.. Marzeno i Rafale...

Miałabym prośbę o przesłanie foto z realizacji waszej Letycji... :) Jesteśmy na samym początku drogi i chcielibyśmy zobaczyć jak w rzeczywistości wygląda ten projekt...

pozdrawiam

Witamy miłośników Letycji ,

My już rozpoczęliśmy budowę , Jesteśmy na etapie fundamentów i cieszymy się , że jest nas więcej. Projekt jest z 2014 r a grono miłośników Letycji powiększa się. Projekt jest dosyć uniwersalny niby mały ale ma wszystko co potrzeba, My dość długo szukaliśmy projektu aż udało się. Letycja zachwyciła nas prostotą. Ciekawe jak będą wyglądały nasze domy. Na pewno będą się różniły, wyglądem materiałami z czego będą zrobione ale najważniejsze aby cieszyły oko właścicieli. Pozdrawiamy -Marzena i Rafał

Witajcie,

Wysłałam Wam na e-mail propozycje zmian wewnątrz Letycji. Wasze zmiany również przypadły mi do gustu , ja na początku adaptacji myślałam o kuchni częściowo zamkniętej lub w całości zamkniętej, ale wyszło na to że będzie otwarta. Jeśli chodzi o zmiany to ich też za wiele nie robiliśmy . Zastanawialiśmy się aby zaadaptować poddasze , ponieważ ma 2,30 m wysokości i sporo miejsca. Po dłuższych przemyśleniach za ... i przeciw... wyszło że dajemy sobie na razie spokój starczy nam ten metraż co jest na dole ,na nas dwoje to aż zanadto. W przyszłości można zrobić na górze drugie mieszkanie... ale to daleka przyszłość. Na dzień dzisiejszy chcielibyśmy jak najszybciej zacząć budowę , ale niestety przez błędy geodety i architekta trochę nam się to przedłuża . Głową muru nie przebijemy , lepiej wszystko załatwić porządnie od A do Z niż później ponosić koszta czyiś błędów.

Pozdrawiam.

Hej Marzena.

Wczoraj byli u nas na działce panowie z energetyki, ku naszemu zdziwieniu postawili nam skrzynkę na prąd. Z mężem zgłupieliśmy, ponieważ nie mamy jeszcze PNB a tu skrzynkę stawiają. Po rozmowie z panami z energetyki sytuacja została wyjaśniona, skrzynkę postawili teraz , a jak dostaniemy PNB to dopiero podłączą prąd. Nawet jest to nam na rękę że zrobili to wcześniej , ponieważ jak szwagier się budował to dopiero przed odbiorem domu postawili mu skrzynkę. Kierownika budowy też już mamy , wybraliśmy tańszego i poleconego przez znajomych. Pierwszy Kierownik zaśpiewał od nas 3 tys , drugi 2 tys więc tysiąc jesteśmy do przodu , dobre i tyle.

Marzena jutro jak mi czas pozwoli to porobię trochę fotek , jeszcze niezagospodarowanej działki.

Marzena ile wam poszło zbrojenia i betonu na fundamenty?

Pozdrawiam.

Witajcie,

To szybko założyli wam skrzynkę do prądu. U nas na prąd czeka się około roku. A z cenami to trzeba sprawdzać bo czasami różnią się kolosalnie, chociaż czasami trzeba uważać bo jakość usług też jest inna za tańszą cenę. Zestawienie stali jest w materiałach pomocniczych do projektu. Wychodzi około 1700 kg Z naszych wz trudno się doliczyć bo węzełkowy jest w kg inne na sztuki betonu wyszło 9m3-B10 i 27 m3-b20, a na końcu 13m3 na zalanie fundamentu , Ale u Was może być inaczej to wszystko zależy od wykopu . Pozdrawiam

• 3 weeks później...
Witajcie,

Wysłałam Wam na e-mail propozycje zmian wewnątrz Letycji. Wasze zmiany również przypadły mi do gustu , ja na początku adaptacji myślałam o kuchni częściowo zamkniętej lub w całości zamkniętej, ale wyszło na to że będzie otwarta. Jeśli chodzi o zmiany to ich też za wiele nie robiliśmy . Zastanawialiśmy się aby zaadaptować poddasze , ponieważ ma 2,30 m wysokości i sporo miejsca. Po dłuższych przemyśleniach za ... i przeciw... wyszło że dajemy sobie na razie spokój starczy nam ten metraż co jest na dole ,na nas dwoje to aż zanadto. W przyszłości można zrobić na górze drugie mieszkanie... ale to daleka przyszłość. Na dzień dzisiejszy chcielibyśmy jak najszybciej zacząć budowę , ale niestety przez błędy geodety i architekta trochę nam się to przedłuża . Głową muru nie przebijemy , lepiej wszystko załatwić porządnie od A do Z niż później ponosić koszta czyiś błędów.

Pozdrawiam.

dziękuję serdecznie za przesłanie projektów wnętrz....

u nas decyzja zapadła... budujemy Letycję.... po wielu rozmowach i przemyśleniach uznaliśmy że jest to projekt odpowiedni dla naszej rodzinki....

wczoraj zamówiliśmy projekt u projektantki :yes: oraz mapkę do celów projektowych .... zmiany będzie kilka i chyba jeszcze troszkę innych niż powyżej rysowałam... nawet postanowiłam założyć dziennik na muratorze może się komuś przydadzą nasze doświadczenia z budowy.... ale do tego jeszcze daleka droga :)... teraz papierologia....

pozdrawiam

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...
Witajcie Janina i Roman. My tez przymierzamy się do zakupu projektu Letycja. Mamy działkę za miastem 21 arów i myślę, że Letycja będzi e wyglądała tam jak księżniczka. Janina, czy wiesz kto ma już ściany i dach. Chcielibyśmy tam pojechać z prezentem i upewnić się, że Letycja to jest to. Mieszkamy pod Szczecinem, ale możemy pojechać choćby do Ustrzyk Górnych. Prosimy o pomoc. Bożena i też Roman. Pozdrawiam

• 3 weeks później...