Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec 14,2 kw - wystarczy na 120 m?

dar_o

Recommended Posts

Szukam ( jak chyba większość) oszczędnego piecyka jednofunkcyjnego kondensacyjnego z zamkniętą komorą spalania i za rozsądną cenę.

Wyszukałem piecyk JUNKERSA Ceraput smart 14 - ma dużą modulację, max 13 kw na CWU.

http://nexterio.pl/1...uL7WRoCofjw_wcB

Co sądzicie o tym wyborze ?

Czy szukać czegoś innego ?

Domek 120 m2, ściany 15 cm styropian grafitowy, podłoga 15 cm styropian, poddasze 30 cm wełny i 30 cm dach ( wełna 0,032-0,033 ). Okna dwuszybowe ciepłym montażem.

W domu w części podłogówka i grzejniki.

Proszę o rady i info czy ten piec wystarczy - strona ciepło właściwe zapenia że tak, natomiast hydraulik nie był przekonany i sugerował większy - do ok 22 kw ( tylko że takie 22 kw mają modulację od 7-8 kw. A mi to ma być za wiele - ponoć w najzimniejszy dzień ma wystarczyć 5.8

4 osoby mieszkające, 1 łazienka z wanną i prysznicem. piec będzie także napędzał CWU do zasobnika 140-150 l.

Tak sobie myślę, że powinien wystarczyć - przecież nawet jak ktoś się pójdzie kąpać i zużyje cały zbiornik wody ciepłej, to po chwili te 13 kw mocy pieca zagrzeje nową porcję ? Nawet przy założeniu, że cała wanna będzie miałą 180 l pojemności - to nie wlewamy do niej tylko gorącej wody ze zbiornika. ?

Mam trochę większy dom, ale też nieco lepiej ocieplony. Ten Junkers pracował tej zimy na ogół 1-1,5h na dobę. Jest za duży.

Ale cóż, mniejszych nie ma....

Poza tym jest ok. 2,5 roku ciągłej pracy i tylko okresowy serwis.

Zmień hydraulika albo podszkol go bo bzdury plecie.