dar_o 05.03.2015 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Szukam ( jak chyba większość) oszczędnego piecyka jednofunkcyjnego kondensacyjnego z zamkniętą komorą spalania i za rozsądną cenę.Wyszukałem piecyk JUNKERSA Ceraput smart 14 - ma dużą modulację, max 13 kw na CWU. http://nexterio.pl/1...uL7WRoCofjw_wcB Co sądzicie o tym wyborze ?Czy szukać czegoś innego ? Domek 120 m2, ściany 15 cm styropian grafitowy, podłoga 15 cm styropian, poddasze 30 cm wełny i 30 cm dach ( wełna 0,032-0,033 ). Okna dwuszybowe ciepłym montażem. W domu w części podłogówka i grzejniki. Proszę o rady i info czy ten piec wystarczy - strona ciepło właściwe zapenia że tak, natomiast hydraulik nie był przekonany i sugerował większy - do ok 22 kw ( tylko że takie 22 kw mają modulację od 7-8 kw. A mi to ma być za wiele - ponoć w najzimniejszy dzień ma wystarczyć 5.8 4 osoby mieszkające, 1 łazienka z wanną i prysznicem. piec będzie także napędzał CWU do zasobnika 140-150 l. Tak sobie myślę, że powinien wystarczyć - przecież nawet jak ktoś się pójdzie kąpać i zużyje cały zbiornik wody ciepłej, to po chwili te 13 kw mocy pieca zagrzeje nową porcję ? Nawet przy założeniu, że cała wanna będzie miałą 180 l pojemności - to nie wlewamy do niej tylko gorącej wody ze zbiornika. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.03.2015 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 A mi to ma być za wiele - ponoć w najzimniejszy dzień ma wystarczyć 5.8 to piec na 7kW minimum będzie zawsze pod kreską. Tak by wychodziło 5,8 z tych parametrów co podałeś .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 05.03.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 kociołek 14kw wystarczy na 300m2 a co dopiero na 120m2. On bedzie za duży. Ale mniejszego juz nie kupisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar_o 05.03.2015 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 no tak - ale ten 14 kw ma modulację mocy od 3 do 14.2 - więc sobie ustawi - o ile dobrze rozumuję - potrzebną moc np na poziomie 4-5 kw. a jak będzie w domku zimno to podkręci obroty do tych np 14 - by zagrzać do zadanej temp ?? dobrze to rozumuję ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 05.03.2015 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 ustawi sobie na 3,2kw i jak bedzie grzał non stop to bedziesz miał za gorąco w domu. Więc będzie pracował cyklami. Będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 05.03.2015 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 1. zmien hydraulika2. przy takiej pogodzie jak teraz potrzeba 2-3kW, w sasiednim watku sa wypisane kotły z najmniesza moca minimalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 05.03.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Natomiast to co mówi hydraulik niedobrze o nim świadczy. Poleca kociołek o niewłaściwych parametrach, zły do tego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 05.03.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Mam trochę większy dom, ale też nieco lepiej ocieplony. Ten Junkers pracował tej zimy na ogół 1-1,5h na dobę. Jest za duży. Ale cóż, mniejszych nie ma.... Poza tym jest ok. 2,5 roku ciągłej pracy i tylko okresowy serwis. Zmień hydraulika albo podszkol go bo bzdury plecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar_o 05.03.2015 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 heh znaczy się że wybór tego pieca nie jest złym wyborem choć ten BUDERUS też wydaje się dobrym wyjściem - zwłaszcza, że moc max do CWU ma wyższą.... Buderus Logamax Plus Gb072 14 Kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar_o 08.03.2015 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 podpowiedzcie mi jeszcze jedną kwestię. Czy montować odprowadzenie spalin do komina, czy lepiej przy takim małym piecyku przez ścianę wyprowadzić rurę w rurze ? komin mam - cjblok systemowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 08.03.2015 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 zależy czy wolisz taniej czy estetyczniej, sprawdz czy czasami tam nie było wymagań co do odległości od granicy działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts