Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką pompę zanurzeniową z wyłącznikiem ciśnieniowym ???

marianbudowniczy

Recommended Posts

IMHO dużo prościej zastosować hydrofor...

tylko hydrofor to hałas w domu. ewentualnie bardzo cichy hydrofor (45dB podczas pracy !!!! ) ma DAB - E.SYBOX

ten sam producent ma też głębinówki czyli zanurzalne pompy do których potrzebujesz tylko falownika i niewielkiego zbiornika przeponowego do łAPANIA UDERZEŃ HYDRAULICZNYCH. Ja uzywam też czasem do systemów nawadniania pomp EBARA. Wszystko inne jest tańsze ale odpowiednio słabsze jakościowo.

Zgadzam się ze hydrofor jest dosyć głośny, ale w pytaniu nie było mowy o hałasie i wypowiadałem się że hydrofor jest prostszym rozwiązaniem.

Odpada choćby problem utrudnionego serwisowania w zbiorniku, ciągnięcia zasilania na zewnątrz itp.

U siebie będę dla deszczówki robił hydrofor w kotłowni, jak mi będzie za głośny dostanie obudowę np. z wełny ;-)

Przepraszam ile kosztuje ten "cichy hydrofor? Dobrze widze?

Tania pompa glebinowa do zbiornika wrzucic. W domu zbiornik hydroforowy z wylacznikiem cisnieniowym. Cicho. Nie cicho. Bezglosnie.

Chyba ze nie ma mozliwosci zainstalowania zbiornika cisnieniowego w domu. Hydrofor na zewnatrz w jakiejs obudowie to zawsze wieksze lub mniejsze klopoty niestety.

tylko hydrofor to hałas w domu. ewentualnie bardzo cichy hydrofor (45dB podczas pracy !!!! ) ma DAB - E.SYBOX

ten sam producent ma też głębinówki czyli zanurzalne pompy do których potrzebujesz tylko falownika i niewielkiego zbiornika przeponowego do łAPANIA UDERZEŃ HYDRAULICZNYCH. Ja uzywam też czasem do systemów nawadniania pomp EBARA. Wszystko inne jest tańsze ale odpowiednio słabsze jakościowo.

Jastrząb toć napisałem że można tak zrobić. I to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie bo tak jak piszesz - bezgłośne. Tak, Tak, taki cichy hydrofor to koszt około 4 tysi... Ale uwierz mi widziałem to cudo działające na żywo - bardziej słychać wodę szumiącą w rurach niż silnik - poważnie !!

Wracając do tematu - dociągnij zasilanie do zbiornika/studni ewentualnie zamów pompę z kablem na wymiar bo i tak można, zamontuj falownik, zbiornik przeponowy i będzie działało.