Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam . Stanąłem przed odwiecznym problemem związanym z ociepleniem ściany trójwarstwowej.

Ściana składa się od zewnątrz z pustaka żużlowego, następnie styropian 2 cm i cegła pełna od wewnątrz. Nie wiem jakiej grubości styropianu użyć, żeby wilgoć nie skraplała się pomiędzy dwoma styropianami .

Rozumiem, że chcesz dociepic budynek od zewnątrz?

Jeżeli tak, to kilkunastocentymetrowa izolacje termiczna po zewnętrzenej stronie ściany, spowoduje to, że punkt rosy znajdzie się gdzieś wewnątrz bloczka, a może jeszcze dalej na zewnątrz, ale te 2cm styropianu nie będą miały wielkiego znaczenia. Zlec komuś obliczenie grubości izolacji, a jeśli chcesz wyniku tak na "oko", to zastosuj nie mniej niż 15cm

większość producentów systemów ociepleń ma na stronie programy do analizy cieplno-wilgotnościowej

ja korzystałem z programu firmy Kabe ( nie reklamuje ich, program pierwszy z brzegu )

miałem tak jak Ty ścianę 3warstwową a grubość wymagana będzie zależała od parametru lambda

• 1 month później...
Przy ścianie trójwarstwowej z reguły wystarcza 8-10 cm izolacji. Większa ilość jest po prostu zbędna. Proponowałbym jednak zamiast pustaka żużlowego zastosować na ścianę nośną coś o większej wytrzymałości - np. ceramikę z Mpa znacznie większym, niż w przypadku betonu komórkowego czy tam bloczków żużlowych. Dodatkowo dobrze jest mieć "oddychającą" ścianę, np. z Porothermu. To zabezpieczy przed kondensacją pary w murze, która może obniżać docelowe "U" ściany. Izolacja oczywiście na ruszcie, ze szczeliną powietrzną.
Proponowałbym jednak zamiast pustaka żużlowego zastosować na ścianę nośną coś o większej wytrzymałości.....

Chyba to już dawno wybudowane i trzeba docieplić, a ty proponujesz burzenie ścian i wybudowanie z czegoś innego ....

Oddychające ściany? A po co? Aby zapobiec kondensacji pary w murze robi się coś innego... ale to detal.

... robi się porządną wentylację. Prawda jak zwykle jest pośrodku - wentylacja nigdy nie będzie w 100% skuteczna - ani mechaniczna ani grawitacyjna. Widywałem już domy, które miały plamy wilgoci na ścianach wewnętrznych pomimo sprawnie działającej wentylacji. Z reguły były to domy murowane z tego nieoddychającego silikatu. To oczywiście ekstremum, ale łatwiej doprowadzić do kondensacji pary wodnej w silikacie, niż w porothermie.

• 1 month później...
... robi się porządną wentylację. Prawda jak zwykle jest pośrodku - wentylacja nigdy nie będzie w 100% skuteczna - ani mechaniczna ani grawitacyjna. Widywałem już domy, które miały plamy wilgoci na ścianach wewnętrznych pomimo sprawnie działającej wentylacji. Z reguły były to domy murowane z tego nieoddychającego silikatu. To oczywiście ekstremum, ale łatwiej doprowadzić do kondensacji pary wodnej w silikacie, niż w porothermie.

co za bzdury o oddychających ścianach... sprzedajesz porotherm?

Gdyby wentylacja była sprawna nie byłoby kondensacji pary i wilgoci na ścianach. Wentylacja wymuszona nie oznacza wiatraka na początku rury i na końcu rury oraz wejścia na górze i wyjścia n dole po przeciwległych ścianach, tylko także obliczenie wydajności, różnych dla różnej ilości ludzi, różnych dla różnych pomieszczeń i zgranie tego w czasie...

Pisałem o tym że to mit, zwłaszcza jak jest styro gdzieś po środku. Punkt rosy musi wyjść nawet nie w murze w takim wypadku tylko w kolejnej warstwie ocieplenia, a przyjmując go za ok 12 cm średnio na jeża, to styropian, jak ktoś wspominał 15 cm powinien załatwić sprawę. To z zewnątrz, oczywiście w środku rodzaj i jakość wentylacji uwarunkowana jest tym jakie jest ogrzewanie, czy jest kominek otwarty czy nie, czy okna są szczelne i tak dalej...