Gość grend 06.03.2015 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 ... dotyczy to sterowania ogrzewaniem. Ja będę ogrzewać tylko w II taryfie i bedzie to zrobione przez zegar w rozdzielni na zasilaniu, powierzchnia całego domu. Teraz mam pytanie czy ktos ma z WAS rozwiazanie że steruje wszystko z jednego punktu a nie ze sterownika w kazdym pomieszczeniu. Ja mam 8 pomieszczeń i po części bedzie mi się to częściowo dublowac. Sam termostat ma być w podłodze więc tutaj pomiar temperatury bedzie odseparowany od sterownika - programatora. Dlatego nie wiem czy moge skierować wszystkie termostaty w jedno miejsce i stąd np zaprogramować temperatury na te 8 pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.03.2015 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Chcesz się pozbyć jedynej zalety kabli czyli "NCO" grzejąc akumulacyjnie i to tylko w II taryfie ? Naczelni foumowi kablarze zjadą Cię za to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 06.03.2015 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Chcesz się pozbyć jedynej zalety kabli czyli "NCO" grzejąc akumulacyjnie i to tylko w II taryfie ? Naczelni foumowi kablarze zjadą Cię za to Tzn bo chyba jestem niezorientowany - NCO ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.03.2015 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Tzn bo chyba jestem niezorientowany - NCO ? Naczelni forumowi kablarze wymyślili sobie,że posiadają Nie Centralne Ogrzewanie akumulacyjne w II taryfie. Ot taki bezsens,żeby na siłę uzasadnić swoją. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 06.03.2015 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Naczelni forumowi kablarze wymyślili sobie,że posiadają Nie Centralne Ogrzewanie akumulacyjne w II taryfie. Ot taki bezsens,żeby na siłę uzasadnić swoją. .. No ja tez chce mieć mozliwość regulacji temp w kazdym pomieszczeniu ale nie biegając od regulatora do regulatora i tak... 8 razy., a po drugie chcę taka "ozdobe" zlikwidowac w miarę mozliwości stad moje pytanie. Juz jeden system biore pod uwage ale to juz podchodzi pod inteligentny dom no i przez to troche kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geokart 06.03.2015 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Grend na jakim etapie jesteś?Jak jeszcze przed wylewkami to daj podłogówkę wodną ( na wszelki wielki, bez rozdzielaczy, pomp itp)A w cenie 8 sterowników do kabli kup 8 konwektorów np: Atlantic F117.... + klimatyzator z funkcją grzaniaPrzemyśl jeszcze raz kable.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 06.03.2015 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 (edytowane) Grend na jakim etapie jesteś? Jak jeszcze przed wylewkami to daj podłogówkę wodną ( na wszelki wielki, bez rozdzielaczy, pomp itp) A w cenie 8 sterowników do kabli kup 8 konwektorów np: Atlantic F117.... + klimatyzator z funkcją grzania Przemyśl jeszcze raz kable.... .. a masz jakieś doswiadczenie z kablami ?? co ciebie zniecheciło do takiego wyboru ? Sprawdziłem ten konwektor i jest taki problem że bedę musiał uzywać taryfy dziennej do ogrzewania co w tym momencie wyklucza ta opcję Edytowane 6 Marca 2015 przez grend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geokart 06.03.2015 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Doświadczenie mam tylko z piecami na paliwa stałe...Z kablami jest tylko jeden problem, że nie ma alternatywy....Jeszcze kilka lat temu f.muratora i wszystkie "gazety" wychwalały olej opałowy...na szczęście wystarczyło "tylko" zmienić piec na ekogroszek jak opałowy poszybował wysokochcesz koniecznie 2 taryfę to kocioł elektryczny wodny lub bufor z grzałką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 06.03.2015 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 ... dotyczy to sterowania ogrzewaniem. Ja będę ogrzewać tylko w II taryfie i bedzie to zrobione przez zegar w rozdzielni na zasilaniu, powierzchnia całego domu. Teraz mam pytanie czy ktos ma z WAS rozwiazanie że steruje wszystko z jednego punktu a nie ze sterownika w kazdym pomieszczeniu. Ja mam 8 pomieszczeń i po części bedzie mi się to częściowo dublowac. Sam termostat ma być w podłodze więc tutaj pomiar temperatury bedzie odseparowany od sterownika - programatora. Dlatego nie wiem czy moge skierować wszystkie termostaty w jedno miejsce i stąd np zaprogramować temperatury na te 8 pomieszczeń. Ja tak zrobiłem, ale nie znalazłem gotowego systemu w rozsądnej cenie (dodatkowe założenie: sterowanie przez net), który by to potrafił zrobić, więc sterownik zrobiłem sam. Jak szukałem rok temu, to tylko systemy dedykowane do hoteli itp. potrafiły to robić. Jeśli pomiar temperatury chcesz mieć tylko w podłodze, to możesz też 8 sterowników powiesić obok siebie w jednym pomieszczeniu i pociągnąć dłuższe kable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts