soupie2 06.03.2015 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 (edytowane) Witam,potrzebuję porady w wyborze kotła do mojego domu. Jestem właśnie na etapie przygotowywania się pod instalację CO+CWU. Budynek pod agroturystykę nie będzie użytkowany cały rok- zależy wszystko od obłożenia. Ja będę bywał tam raz na tydzień. Co do samego budynku:powierzchnia użytkowa ok 380m2,maksymalna ilość osób: 30podłogowe ogrzewanie na części budynku, kolektory słoneczne.Proszę o pomoc w doborze kotła grzewczego, firma której dałem projekt do analizy zaproponowała mi kocioł: Kocioł Kostrzewa Pellets Fuzzy Logic 2 40KW , niestety jest zbyt dużo negatywnych opinii o tym kotle więc proszę was o pomoc.Zależy mi na kotle, w którym będę mógł palić zarówno eko-groszkiem jak i drewnem, gdyż mam go pod dostatkiem. Edytowane 6 Marca 2015 przez soupie2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 06.03.2015 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 tanio wychodzi zgazowanie drewna, są kotły w które można sypać również węgiel ale tymi się nie interesowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 06.03.2015 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Jak już pisałem drewno można współspalać w kotle na ekogroszek - w miarę wygodne jest to w Skam-P na rusztodeflektorze. Drewno musi być suche, żeby kotła nie niszczyć, ale i tak nie jest to zbyt zdrowe paliwo dla kotła z podajnikiem. Na początku jednak trzeba oszacować potrzebną moc kotła - najlepiej zlecić OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soupie2 07.03.2015 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Dodatkowe informacje:Co do lokalizacji do Góry , okolice Gorlice - Beskid Niski, budynek położony na południowym stoku Co do samego budynku to: 10mx14m,położony na zboczu, sutereny, poziom 0, poziom 1 i poddasze użytkowe7 łazienek- w każdej prysznic, brak wanny.budynek ocieplony będzie styropianem 15 cm ,ściany z pustataka termopor 25budynek podzielony na 3 oddzielne apartamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 07.03.2015 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 (edytowane) Skoro nie chcesz zlecać OZC proponuję skorzystać z kalkulatora - na dole strony pod linkiem trzeba kliknąć w "sprawdź swój dom" i podstawić dane, a następnie podać link do strony z wynikiem. http://www.cieplowlasciwie.pl Edytowane 7 Marca 2015 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 07.03.2015 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 w tym przypadku nie ma co patrzeć na budynek tylko na cwumin. 35kW i podgrzewacz 300litrówprzy 40kW może 200 litrów wystarczywraca grupa ludzi i potrzebujesz jednocześnie dużo wody, albo mniejsza moc i ja magazynujesz albo duża moc i grzejesz na bieżąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.03.2015 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 w tym przypadku nie ma co patrzeć na budynek tylko na cwu min. 35kW i podgrzewacz 300litrów przy 40kW może 200 litrów wystarczy wraca grupa ludzi i potrzebujesz jednocześnie dużo wody, albo mniejsza moc i ja magazynujesz albo duża moc i grzejesz na bieżąco Wg mnie lepiej kupić kocioł dopasowany mocą do zapotrzebowania średniodobowego a do niego podłączyć bufor lub np. dwa zasobniki na CWU - i korzystać z jednego gdy gości nie ma lub jest ich niewielu np. 300 litrów i drugi do którego zawór będzie odkręcany gdy gości będzie wielu i wtedy będzie 600 litrów CWU do wykorzystania. Przewymiarowanie kotła niewiele da bo kocioł nawet 40 kW nie ma 300 litrów pojemności a do tego zasobnik nie zdąży odebrać generowanej mocy więc nawet 100 kW kocioł przy zasobniku 200 litrów nie wystarczy przy dużym zapotrzebowaniu na CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 08.03.2015 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 podgrzewacz 300 litrów ma wymiennik 35,6kW, jest też wersja 43,6kWjak już iść w pojemność to chyba lepiej jeden duży podgrzewacz i najwyżej ograniczyć temp. przy mniejszym zapotrzebowaniu, tylko że jak dasz kocioł 25kW to pewnie i tak dwa podgrzewacze będzie trzeba dobrać a dwa to juz drożej niż jedeń duży, przy 25kW kotła nie schodziłbym poniżej 800 litrów.jak wpada wieczorem wycieczka to 30 osób razy 40 litrów to już 1200 litrów, oprócz prysznica parę litrów zejdzie chociażby przy myciu zębów, umyciu jakiś termosów, tutaj są wyższe wymagania niż przy zwykłym budynku wielorodzinnym a nikt gościom nie będzie kazał czekać 2 godzin żeby się woda podgrzała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.03.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 podgrzewacz 300 litrów ma wymiennik 35,6kW, jest też wersja 43,6kW Podaj link to zobaczymy przy jakich parametrach tyle ma bo z praktyki wiem, że mój nie jest w stanie odebrać nawet 3-4 kW z kotła - chodzi o SGW(S)120, który ma moc wymiennika 23 kW http://www.galmet.com.pl/pl/products/view/13-wymienniki_cwu ...jak już iść w pojemność to chyba lepiej jeden duży podgrzewacz i najwyżej ograniczyć temp. przy mniejszym zapotrzebowaniu To zależy od cen i może faktycznie bardziej opłacalny będzie jeden 500 litrów niż dwa po 250. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 09.03.2015 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Podaj link to zobaczymy przy jakich parametrach tyle ma bo z praktyki wiem, że mój nie jest w stanie odebrać nawet 3-4 kW z kotła - chodzi o SGW(S)120, który ma moc wymiennika 23 kW http://www.galmet.com.pl/pl/products/view/13-wymienniki_cwu Zobacz, przy jakich parametrach wody CO (70st i 2,5m^3/h) i wody użytkowej (Twe 10st, Twy 45st, 0,56m^3/h) osiągana jest ta moc. Tak więc - potencjał jest, a w realnych warunkach to tak, jak z mocą kotła i zapotrzebowaniem budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 09.03.2015 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Podaj link to zobaczymy przy jakich parametrach na wezownice 80st cwu 45 zimna 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.03.2015 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Zobacz, przy jakich parametrach wody CO (70st i 2,5m^3/h) i wody użytkowej (Twe 10st, Twy 45st, 0,56m^3/h) osiągana jest ta moc. Tak więc - potencjał jest, a w realnych warunkach to tak, jak z mocą kotła i zapotrzebowaniem budynku Wiem, że o to chodzi dlatego poprosiłem BrodowskiG o link z danymi. Ten potencjał to jak w dowcipie: "Małżeństwo w podróży idzie do hotelu. Rano wyprowadzają się i dostają rachunek na... 1000 zł. Wzburzony mąż idzie do kierownika i pyta o przyczynę tak wysokiej opłaty. Kierownik: - No wiecie Państwo, to kurort, w cenie noclegu jest możliwość korzystania z sauny, basenu, kina 3D, wi - fi, kasyna... Mąż: - Ale my nie wiedzieliśmy... Kierownik: - Trudno. Całą noc były do waszej dyspozycji. Mąż po chwili zastanowienia wręcza kierownikowi 50 zł i rachunek na 950 zł. Kierownik: - Ale za co to??!! Mąż: - Za noc z moją żoną. Kierownik: - Ale ja nie spałem z pańską żoną!!! Mąż: Trudno. Całą noc była do pańskiej dyspozycji. :-D" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 14.03.2015 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Jak jest dużo drewna do dyspozycji, to rozważ jako dodatkowe źródło ciepła kominek z płaszczem wodnym wstawiony do ogólnie dostępnego salonu dla turystów. Byliśmy kiedyś w takim pensjonacie pod Zakopanem - wieczorami siedząc w salonie chętnie paliliśmy w kominku - gospodarz prawie do niego nie zaglądał. Była przyjemna atmosfera przy wieczornych posiedzeniach i dodatkowe ciepło do wykorzystania. A zimy na tych podgórskich terenach naprawdę potrafią dać w kość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soupie2 28.03.2015 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 (edytowane) Witam ponownie , akurat dostałem wyniki OZC: proszę o waszą opinie w doborze kotła. Dane: Powierzchnia użytkowa 404 m2 Kubatura budynku: 1567 m3 Wyniki : Roczne zapotrzebowanie na energie użytkową na potrzeby ogrzewania i wentylacji: 21200 kWh/rok Roczne zapotrzebowanie na energie użytkową do przygotowania ciepłej wody użytkowej: 4222 kWh/rok Całkowite roczne zapotrzebowanie na energię użytkową: ok 25400 kWh/rok EP= 80 kWh/m2rok EK= 83 kwh/m2rok EU= 62kwh/m2rok jaki kocioł do CO i CWU?? Może PC powietrze - woda a kocioł do wspomagania?? Proszę pomoc Edytowane 28 Marca 2015 przez soupie2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soupie2 29.03.2015 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Czy można liczyć na waszą pomoc???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 29.03.2015 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 napisz jaka moc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 29.03.2015 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Czy można liczyć na waszą pomoc???? Spokojnie - dopiero z targów wróciłem i się ogarnąłem, jutro odpiszę gdy się wyśpię. Jakie wyszło maksymalne obciążenie cieplne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soupie2 04.04.2015 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 ponawiam prośbę...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.04.2015 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 ponawiam prośbę...... Nie ponawiaj prośby tylko podaj projektowe obciązenie cieplne budynku, to nie są tajne dane. Skoro jednak nie chcesz podac to ja szacuję ze wynosi ono ok 17-20 kW. Przyjęto stosunkowo małe jak na agroturystykę zapotrzebowanie na cwu, odpowiada one całorocznemu zuzyciu dla 4 osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soupie2 10.04.2015 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Witam,projektowe obciążenie cieplne budynku : na poziomie 37 kWniestety nie mogłem podać wcześniej gdyż projekt dałem do wyceny i nie miałem wszystkich danych.Co do liczby osób to zgadzam się, w projekcie założono 7 osób, przy obliczeniach trzeba brać pod uwagę maksymalną ilość czyli 30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts