Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór kotła CO - agroturystyka

soupie2

Recommended Posts

Witam,

potrzebuję porady w wyborze kotła do mojego domu. Jestem właśnie na etapie przygotowywania się pod instalację CO+CWU. Budynek pod agroturystykę nie będzie użytkowany cały rok- zależy wszystko od obłożenia. Ja będę bywał tam raz na tydzień.

Co do samego budynku:

powierzchnia użytkowa ok 380m2,

maksymalna ilość osób: 30

podłogowe ogrzewanie na części budynku, kolektory słoneczne.

Proszę o pomoc w doborze kotła grzewczego, firma której dałem projekt do analizy zaproponowała mi kocioł: Kocioł Kostrzewa Pellets Fuzzy Logic 2 40KW , niestety jest zbyt dużo negatywnych opinii o tym kotle więc proszę was o pomoc.

Zależy mi na kotle, w którym będę mógł palić zarówno eko-groszkiem jak i drewnem, gdyż mam go pod dostatkiem.

Edytowane przez soupie2

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak już pisałem drewno można współspalać w kotle na ekogroszek - w miarę wygodne jest to w Skam-P na rusztodeflektorze.

Drewno musi być suche, żeby kotła nie niszczyć, ale i tak nie jest to zbyt zdrowe paliwo dla kotła z podajnikiem.

Na początku jednak trzeba oszacować potrzebną moc kotła - najlepiej zlecić OZC.

Dodatkowe informacje:

Co do lokalizacji do Góry , okolice Gorlice - Beskid Niski, budynek położony na południowym stoku

Co do samego budynku to:

10mx14m,

położony na zboczu, sutereny, poziom 0, poziom 1 i poddasze użytkowe

7 łazienek- w każdej prysznic, brak wanny.

budynek ocieplony będzie styropianem 15 cm ,ściany z pustataka termopor 25

budynek podzielony na 3 oddzielne apartamenty.

w tym przypadku nie ma co patrzeć na budynek tylko na cwu

min. 35kW i podgrzewacz 300litrów

przy 40kW może 200 litrów wystarczy

wraca grupa ludzi i potrzebujesz jednocześnie dużo wody, albo mniejsza moc i ja magazynujesz albo duża moc i grzejesz na bieżąco

Wg mnie lepiej kupić kocioł dopasowany mocą do zapotrzebowania średniodobowego a do niego podłączyć bufor lub np. dwa zasobniki na CWU - i korzystać z jednego gdy gości nie ma lub jest ich niewielu np. 300 litrów i drugi do którego zawór będzie odkręcany gdy gości będzie wielu i wtedy będzie 600 litrów CWU do wykorzystania.

Przewymiarowanie kotła niewiele da bo kocioł nawet 40 kW nie ma 300 litrów pojemności a do tego zasobnik nie zdąży odebrać generowanej mocy więc nawet 100 kW kocioł przy zasobniku 200 litrów nie wystarczy przy dużym zapotrzebowaniu na CWU.

podgrzewacz 300 litrów ma wymiennik 35,6kW, jest też wersja 43,6kW

jak już iść w pojemność to chyba lepiej jeden duży podgrzewacz i najwyżej ograniczyć temp. przy mniejszym zapotrzebowaniu, tylko że jak dasz kocioł 25kW to pewnie i tak dwa podgrzewacze będzie trzeba dobrać a dwa to juz drożej niż jedeń duży, przy 25kW kotła nie schodziłbym poniżej 800 litrów.

jak wpada wieczorem wycieczka to 30 osób razy 40 litrów to już 1200 litrów, oprócz prysznica parę litrów zejdzie chociażby przy myciu zębów, umyciu jakiś termosów, tutaj są wyższe wymagania niż przy zwykłym budynku wielorodzinnym a nikt gościom nie będzie kazał czekać 2 godzin żeby się woda podgrzała

podgrzewacz 300 litrów ma wymiennik 35,6kW, jest też wersja 43,6kW

Podaj link to zobaczymy przy jakich parametrach tyle ma bo z praktyki wiem, że mój nie jest w stanie odebrać nawet 3-4 kW z kotła - chodzi o SGW(S)120, który ma moc wymiennika 23 kW

http://www.galmet.com.pl/pl/products/view/13-wymienniki_cwu

...jak już iść w pojemność to chyba lepiej jeden duży podgrzewacz i najwyżej ograniczyć temp. przy mniejszym zapotrzebowaniu

To zależy od cen i może faktycznie bardziej opłacalny będzie jeden 500 litrów niż dwa po 250.

Podaj link to zobaczymy przy jakich parametrach tyle ma bo z praktyki wiem, że mój nie jest w stanie odebrać nawet 3-4 kW z kotła - chodzi o SGW(S)120, który ma moc wymiennika 23 kW

http://www.galmet.com.pl/pl/products/view/13-wymienniki_cwu

Zobacz, przy jakich parametrach wody CO (70st i 2,5m^3/h) i wody użytkowej (Twe 10st, Twy 45st, 0,56m^3/h) osiągana jest ta moc.

Tak więc - potencjał jest, a w realnych warunkach to tak, jak z mocą kotła i zapotrzebowaniem budynku ;)

Zobacz, przy jakich parametrach wody CO (70st i 2,5m^3/h) i wody użytkowej (Twe 10st, Twy 45st, 0,56m^3/h) osiągana jest ta moc.

Tak więc - potencjał jest, a w realnych warunkach to tak, jak z mocą kotła i zapotrzebowaniem budynku ;)

Wiem, że o to chodzi dlatego poprosiłem BrodowskiG o link z danymi.

Ten potencjał to jak w dowcipie:

"Małżeństwo w podróży idzie do hotelu. Rano wyprowadzają się i dostają rachunek na... 1000 zł. Wzburzony mąż idzie do kierownika i pyta o przyczynę tak wysokiej opłaty. Kierownik: - No wiecie Państwo, to kurort, w cenie noclegu jest możliwość korzystania z sauny, basenu, kina 3D, wi - fi, kasyna... Mąż: - Ale my nie wiedzieliśmy... Kierownik: - Trudno. Całą noc były do waszej dyspozycji. Mąż po chwili zastanowienia wręcza kierownikowi 50 zł i rachunek na 950 zł. Kierownik: - Ale za co to??!! Mąż: - Za noc z moją żoną. Kierownik: - Ale ja nie spałem z pańską żoną!!! Mąż: Trudno. Całą noc była do pańskiej dyspozycji. :-D"

Jak jest dużo drewna do dyspozycji, to rozważ jako dodatkowe źródło ciepła kominek z płaszczem wodnym wstawiony do ogólnie dostępnego salonu dla turystów.

Byliśmy kiedyś w takim pensjonacie pod Zakopanem - wieczorami siedząc w salonie chętnie paliliśmy w kominku - gospodarz prawie do niego nie zaglądał. Była przyjemna atmosfera przy wieczornych posiedzeniach i dodatkowe ciepło do wykorzystania. A zimy na tych podgórskich terenach naprawdę potrafią dać w kość.

• 2 weeks później...

Witam ponownie ,

akurat dostałem wyniki OZC:

proszę o waszą opinie w doborze kotła.

Dane:

Powierzchnia użytkowa 404 m2

Kubatura budynku: 1567 m3

Wyniki :

Roczne zapotrzebowanie na energie użytkową na potrzeby ogrzewania i wentylacji: 21200 kWh/rok

Roczne zapotrzebowanie na energie użytkową do przygotowania ciepłej wody użytkowej: 4222 kWh/rok

Całkowite roczne zapotrzebowanie na energię użytkową: ok 25400 kWh/rok

EP= 80 kWh/m2rok

EK= 83 kwh/m2rok

EU= 62kwh/m2rok

jaki kocioł do CO i CWU??

Może PC powietrze - woda a kocioł do wspomagania??

Proszę pomoc :)

Edytowane przez soupie2

ponawiam prośbę......

Nie ponawiaj prośby tylko podaj projektowe obciązenie cieplne budynku, to nie są tajne dane.

Skoro jednak nie chcesz podac to ja szacuję ze wynosi ono ok 17-20 kW. Przyjęto stosunkowo małe jak na agroturystykę zapotrzebowanie na cwu, odpowiada one całorocznemu zuzyciu dla 4 osób.

Witam,

projektowe obciążenie cieplne budynku : na poziomie 37 kW

niestety nie mogłem podać wcześniej gdyż projekt dałem do wyceny i nie miałem wszystkich danych.

Co do liczby osób to zgadzam się, w projekcie założono 7 osób, przy obliczeniach trzeba brać pod uwagę maksymalną ilość czyli 30.