miloszflp 06.03.2015 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Witam,Prosze o pomoc w wyborze marki pieca kondensacyjnego. Mam mentlik w głowie ponieważ wiem, że kondensacyjny piec jednofunkcyjny ze zbiornikiem na c.w.u. jest dla mnie. Mam kilku znajomych którzy przekonali mnie do tego rodzaju ogrzewania domu i wody. Problem w tym, że każdy ma inny piec i swoje chwali. Zastanawiam się nad trzema markami ponieważ wiem, że są trwałe i przede wszystkim wymiennik ciepła wykonany jest ze stopu aluminiowo krzemowego oraz gwarancja jest stosunkowo długa. Jeden z hydraulików zaproponował mi rozwiązanie Brotje wbs 22 e + zasobnik 110l, zawór 3dr do kotłasterownik rgt przewodowy brotje - twierdzi, że jest to jeden z najlepszych piecy i bezawaryjny. Nie jestem specjalistą ale wiem że np. de detrich jest równie dobry a prawie o połowę tańszy niż brotje.Nie oznacza to że szukam oszczędności ale przede wszystkim bezawaryjnego pieca. Z góry dziękuję za wszelkie posty. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybie 07.03.2015 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 De Dietrich ma o 50% droższe ceny części i bardziej ubogą automatykę, jeżeli chodzi o awaryjność to jest porównywalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 07.03.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Tylko nie Broetie . de dietrich jest kilka rodzajów ,ale mcr jest przyzwoity ale nie lubi dolewania wody do układu co (szczególnie wrażliwy na kamień kotłowy.Buderus dość trudne czyszczenie ale możliwe w przeciwieństwie do Broetie. Ale najtrwalszy ,tani i prosty jest ACV HR compakt.Prostactwo dział do znudzenia.wada to brak pogodówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 07.03.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 De Dietrich ma o 50% droższe ceny części i bardziej ubogą automatykę, jeżeli chodzi o awaryjność to jest porównywalna. Oj nieprawda. wymiennik główny w Brretie to cena 2000 zł a automatyka 1000 zł wentylator 1500 zł a mcr można kupić całego za 3000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybie 07.03.2015 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 (edytowane) Oj nieprawda. wymiennik główny w Brretie to cena 2000 zł a automatyka 1000 zł wentylator 1500 zł a mcr można kupić całego za 3000 zł Oczywiście że nieprawda, zawór bezpieczeństwa do MCR / II BIC tylko 320 zł netto. Edytowane 7 Marca 2015 przez zybie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 07.03.2015 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Oczywiście że nieprawda, zawór bezpieczeństwa do MCR / II BIC tylko 320 zł netto. Sprawdzę w poniedziałek za ile ja kupię A ja nie polecam też MCR-a Ale do ACV kosztuje 25 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybie 07.03.2015 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 info http://zamienne.dedietrich.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 07.03.2015 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 info http://zamienne.dedietrich.pl/ podobne jak w broetie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszflp 08.03.2015 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 hmm,Czyli dalej mam dylemat. Znajomy na jednym domu - pod wynajem ma dwa piece dedetrich mcr w tym jeden do ciepłej wody a drugi do ogrzewania. Powodem tego podziału jest wykupiona druga część domu od szwagra. Wcześniej były podzielone na odrębne kotłownie. Brotje poleca mi hydraulik, który być może będzie robił mi kotłownie ale boje się , że poleca bo ma w tym niezły interes - jest serwisantem brotje. Buderusa nie znam kompletnie ale zaciekawił mnie w jednym ze sklepów. Wymienniki mają z tych samych stopów, modulacja palnika podobnie, ale systemy inne wspomagające lub ułatwiające działanie oszczędność i sprawność oraz żywotność? Nie mam pojęcia. A przy okazji Panowie podpowiedzcie czy grzejniki żeliwne to dobre rozwiązanie? Zakupiłem takie używane z włoch bo pierwotnie myślałem nad ogrzewaniem węglowym a teraz nie wiem czy nie zamienić ich na panelowe. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszflp 08.03.2015 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 ACV to niestety w moim rejonie ciężki temat nie znalazłem serwisu a ten chciałbym mieć pod ręka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 08.03.2015 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 hmm, Wymienniki mają z tych samych stopów, modulacja palnika podobnie, ale systemy inne wspomagające lub ułatwiające działanie oszczędność i sprawność oraz żywotność? Nie mam pojęcia. A przy okazji Panowie podpowiedzcie czy grzejniki żeliwne to dobre rozwiązanie? Zakupiłem takie używane z włoch bo pierwotnie myślałem nad ogrzewaniem węglowym a teraz nie wiem czy nie zamienić ich na panelowe. pozdr Stopy to jedno a ich kształt to drugie .Broetie jet nie do wyczyszczenia . A grzejnik to grzejnik ma grzać ,jak ci się podoba to najlepsze rozwiązanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszflp 08.03.2015 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Właśnie co do czyszczenia to na pewno jest bardzo istotna sprawa żeby nie okazało się że po roku zużycie gazu będzie na poziomie 200 % A czy nie jest tak, że temperatura powrotu z grzejnika żeliwnego jest zbyt wysoka żeby piec mógł skondensować i być oszczędniejszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 08.03.2015 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Właśnie co do czyszczenia to na pewno jest bardzo istotna sprawa żeby nie okazało się że po roku zużycie gazu będzie na poziomie 200 % A czy nie jest tak, że temperatura powrotu z grzejnika żeliwnego jest zbyt wysoka żeby piec mógł skondensować i być oszczędniejszy? A jak myślisz jaka jest różnica pomiędzy grzejnikiem o mocy np 1000 W stalowym i żeliwnym przy parametrach pracy np 55/45. Podpowiem żadna .Oddawanie ciepła polega na schładzaniu czynnika (wody) Kotły wolą dużą ilość wody . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 08.03.2015 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Właśnie co do czyszczenia to na pewno jest bardzo istotna sprawa żeby nie okazało się że po roku zużycie gazu będzie na poziomie 200 % ? Nie chodzi o te 200 % .tak nie będzie .kocioł zatrzyma się przy sprawności 90 %. Ale jak nie wyczyścisz to już nie ruszy i wtedy 2000 zł w plecy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszflp 08.03.2015 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 No tak teraz rozumiem, czyli reasumując czy to będzie stalowy czy żeliwny to powrót będzie w miarę jednakowy. A jak z działaniem pieca będzie rzadziej taktował przez to, że żeliwo dłużej trzyma ciepło czy może da się ustawić modulacje palnika na niskim poziomie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszflp 08.03.2015 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 hmm mój hydraulik twierdzi, że raz w roku przepłuka piec i jest ok. A że wymiennik należy do najlepszych i jest praktycznie bez awaryjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 08.03.2015 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 hmm mój hydraulik twierdzi, że raz w roku przepłuka piec i jest ok. A że wymiennik należy do najlepszych i jest praktycznie bez awaryjny. Niech pokaże Tobie jak wygląda ten wymiennik to zrozumiesz. Niestety on też będzie miał problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszflp 09.03.2015 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 W takim razie jaki jest odpowiednik w firmie dedetrich dla brotje wbs22e? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybie 11.03.2015 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 W takim razie jaki jest odpowiednik w firmie dedetrich dla brotje wbs22e? Odpowiednik WBS 22E z De Dietricha to MCA 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszflp 15.03.2015 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Znajomy polecał mi MCR 24... , ma ich 3 i wszystkie działają około 4 lata bardzo sobie chwali raz w roku przegląd i tyle a hulają cały czas. Właściwie to czym się różni od MCA ? Za niedługo będę realizował kotłownię, jest to spora inwestycja chciałbym zrobić ją tak żeby była na długie lata. Interesuje mnie naprawdę dobry piec. Dodatkowo spytam o jakiś zasobnik ok 100l co polecicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts