Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie dla blondynki

sandrusia6

Recommended Posts

Witam,

Proszę mi pomoc.

Kompletnie nie znam sposobow ogrzewania domow, mieszkan oprócz pieca, gaz czy prad.

Kupuje mieszkanie ok 50 m2 które w tej chwili ogrzewane jest piecem na ekogroszek i w kuchni jest taki normalny piec z plyta na drewno. Rzecz jasna chciałabym to zmienić bo nie chce się burdzic ani całego mieszkania, chciałabym mieć stala temperaturę w mieszkaniu i nie musiec wychodzić podkladac do pieca. Sama, z dwojka małych dzieci, w tym noworodkiem, byłoby to niemożliwe.

Dlatego proszę o jakas podpowiedz, jak ogrzać mieszkanko nie drogo i żeby nie biegac co kilka godzin do pieca???

Dodam jeszcze, ze budynek jest stary, wysoko sufity, okna będą wymieniane i pewnie za kilka miesięcy ocieplimy budynek (przynajmniej z mojej strony), gaz ziemny nie dochodzi do nas, ogrzewanie miejskie również odpada. Na prad pewnie dużo kosztuje a przy maleńkich dzieciach musi być cieplo. Ktos cos poradzi?

https://www.google.pl/search?q=klimatyzator+split&espv=2&biw=1515&bih=758&source=lnms&sa=X&ei=lgH6VPjTGanFygP1loGoAQ&ved=0CAYQ_AUoAA&dpr=0.9 klimatyzator typu split + nagrzewnica na prąd, lub maty grzejne też na prąd.

Wymiana okien + izolacja .. ale trzeba pamiętać o wentylacji ..

https://www.google.pl/search?q=mini+rekuperator&espv=2&biw=1515&bih=758&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=5wH6VLXfD4S7ygPpVw&ved=0CAYQ_AUoAQ&dpr=0.9 np mini rekuperator .. lub pełny i WM.. jeśli dobrze docieplisz chał-pe to od sąsiadów dużo ciepła gratis :D

Dokładnie mam właśnie w użyciu klimatyzator z odwracaniem obiegu .. czyli zamiast chłodzić grzeje pomieszczenia, a w lecie chłodzi ..

a jak duży mróz to sobie ładnie nagrzewnicą lecę ..

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTnOLx0Y2YVJy3zn0BgOi94h3BU4YSNxJdjbsPR4xzz2FBundSo1w

tyle że u Ciebie potrzeba zrobić to jak by poza pomieszczeniem, aby nie hałasowało ..

Pod kuchnia mam piwnice 4,2 m2 z okienkiem. Tylko jest bardzo nisko (wysokość ok 1,5m) , przechodzą tam rury od wody. Jest gdzie trzymać piec czy cos innego. W tej chwili CO jest w przedpokoju :/ Musi stamtąd to zniknąć! :)

Myslalam o kominku z płaszczem wodnym, ale bylby rozpalany czasami, nie zawsze po prostu lubie kominki a plaszcz wodny moglby być przy okazji :)