sandrusia6 06.03.2015 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Witam,Proszę mi pomoc.Kompletnie nie znam sposobow ogrzewania domow, mieszkan oprócz pieca, gaz czy prad. Kupuje mieszkanie ok 50 m2 które w tej chwili ogrzewane jest piecem na ekogroszek i w kuchni jest taki normalny piec z plyta na drewno. Rzecz jasna chciałabym to zmienić bo nie chce się burdzic ani całego mieszkania, chciałabym mieć stala temperaturę w mieszkaniu i nie musiec wychodzić podkladac do pieca. Sama, z dwojka małych dzieci, w tym noworodkiem, byłoby to niemożliwe. Dlatego proszę o jakas podpowiedz, jak ogrzać mieszkanko nie drogo i żeby nie biegac co kilka godzin do pieca??? Dodam jeszcze, ze budynek jest stary, wysoko sufity, okna będą wymieniane i pewnie za kilka miesięcy ocieplimy budynek (przynajmniej z mojej strony), gaz ziemny nie dochodzi do nas, ogrzewanie miejskie również odpada. Na prad pewnie dużo kosztuje a przy maleńkich dzieciach musi być cieplo. Ktos cos poradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.03.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 https://www.google.pl/search?q=klimatyzator+split&espv=2&biw=1515&bih=758&source=lnms&sa=X&ei=lgH6VPjTGanFygP1loGoAQ&ved=0CAYQ_AUoAA&dpr=0.9 klimatyzator typu split + nagrzewnica na prąd, lub maty grzejne też na prąd. Wymiana okien + izolacja .. ale trzeba pamiętać o wentylacji .. https://www.google.pl/search?q=mini+rekuperator&espv=2&biw=1515&bih=758&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=5wH6VLXfD4S7ygPpVw&ved=0CAYQ_AUoAQ&dpr=0.9 np mini rekuperator .. lub pełny i WM.. jeśli dobrze docieplisz chał-pe to od sąsiadów dużo ciepła gratis Dokładnie mam właśnie w użyciu klimatyzator z odwracaniem obiegu .. czyli zamiast chłodzić grzeje pomieszczenia, a w lecie chłodzi .. a jak duży mróz to sobie ładnie nagrzewnicą lecę .. http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTnOLx0Y2YVJy3zn0BgOi94h3BU4YSNxJdjbsPR4xzz2FBundSo1w tyle że u Ciebie potrzeba zrobić to jak by poza pomieszczeniem, aby nie hałasowało .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sandrusia6 06.03.2015 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Pod kuchnia mam piwnice 4,2 m2 z okienkiem. Tylko jest bardzo nisko (wysokość ok 1,5m) , przechodzą tam rury od wody. Jest gdzie trzymać piec czy cos innego. W tej chwili CO jest w przedpokoju :/ Musi stamtąd to zniknąć! Myslalam o kominku z płaszczem wodnym, ale bylby rozpalany czasami, nie zawsze po prostu lubie kominki a plaszcz wodny moglby być przy okazji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.03.2015 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Zaproponowałem ogrzewanie na już, najszybsze w instalacji. Pompa ciepła w klimie dla przykładu zjada 2 kW prądu i 8 kW ciepła. Klimatyzator to koszt koło 3-4 tyś, nagrzewnica 400zł tej zimy, pompa ciepła pracowała/ pracuje przez 97% czasu te 3 % nagrzewnica uzupełnia baraki w mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts