Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Głodny_Kamil_energooszczędny_e109

Recommended Posts

Witam Was serdecznie,

mam na imię Maciek.

Wraz z żoną Joanną i z moimi kochanymi 9cio miesięcznymi bliźniakami (Milena&Kamil) budujemy na Podkarpaciu w gminie Boguchwała, 15 km od Rzeszowa nasz wymarzony dom.

Dzisiejszy pierwszy post jest tylko krótkim przedstawieniem naszej czwórki. Lada dzień opiszę nasz projekt, koncepcje i założenia.

Póki co wrzucam naszą wspólną fotę i serdecznie wszystkich pozdrawiam.

DSC_7359.jpg

Edytowane przez geedymin

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Prośba... pomóżcie mi jak wrzucać zdjęcia na forum, żeby były duże, a nie takie malutkie jak to u góry....

Druga sprawa... kto jest moderatorem?

Nie łapię się w ogóle na tym forum... jakaś prehistoria...

Jak dla mnie takie wrzucanie fotek jest jak najbardziej ok, bo można je powiększyć i po kolei spokojnie przeglądać. :)

No ale kombinuj może da się jakoś lepiej.

• 3 weeks później...

Witam wszystkich,

jak już zapewne wiecie od prawie dwóch miesięcy trwa nasza budowa... Niestety wiosna/jesień/zima/lato i tak w kółko przez ostatnie tygodnie. Dodatkowo moi fachowcy od płyty fundamentowej mieli wcześniej zaklepaną płytę poza Rzeszowem i niestety przez kilkanaście dni nie było ich u mnie... Dodatkowo były święta i główny majster się rozchorował... Na szczęście mamy zdrowego Majstra, piękną pogodę...i działamy... od ponad tygodnia...

W międzyczasie przybliżę Wam może jak będzie wyglądał nasz wymarzony dom- Głodny Kamil Energooszczędnie.

Od razu mówię, że dla tak niekonwencjonalnej architektury, nie ma wielu entuzjastów.

Może zacznę od początku. W maju 2013 roku zakupiliśmy działkę. Następnie warunki zabudowy, które po znajomości dostaliśmy po pół roku. Następnie kupiliśmy projekt domu pracowni e-domu e-109 i zdecydowaliśmy, że gruntownie chcemy go przerobić. Kolejne 9 miesięcy to adaptacja projektu... Ten wątek pozostawię bez komentarza... Po dużych problemach ze starostwem pod koniec listopada 2014 roku dostaliśmy pozwolenie na budowę, jednak oczywiście pojawił się problem z kredytem. I tak 6 lutego 2015 roku podpisaliśmy cyrograf na 30 lat... uhhh

Fakt, faktem zaczęliśmy od początku marca...

Tak wygląda u nas parter:

parter.jpg

Tak wygląda u nas piętro:

piętro.jpg

Tak wygląda antresola:

antresola.jpg

A tak bryła budynku:

bok_południe_a.jpg

przód_b.jpg

Dom będzie miał z garażem nie licząc antresoli jakieś 218 m2.

OZC wyliczone na 22,70 kWh / (m2 * rok), jednak niestety na pewno ulegnie pogorszeniu, ponieważ zmniejszyłem grubość elewacji...

Dom będzie stał na płycie fundamentowej na XPSie dwóch warstwach po 10 cm, po bokach

płyty będzie pionowa opaska przeciwwysadzeniowa wg patentu Thomasa Brinkmanna o grubości 25 cm.

Ściany będą wykonane z pustaków z Izodomu o grubości 25 cm. Na to na wierzch przyjdzie jeszcze 20 cm styropianu.

Strop jaki użyję to Rector, ściany działowe z silki.

Na dachu będą 6cio cm płyty płyty thermano oraz około 30 cm wełny...

Tyle pewnie na dzisiaj... i tak się opisałem...

serdecznie Was pozdrawiam

Edytowane przez geedymin

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...
...również kibicuję powodzenia :

P.S.

...te przejścia ze Starostwem to pewnie w zakresie projektowanego dachu czy się mylę? ;)

Tak, dokładnie wszystkie problemy ze starostwem były spowodowane dziwnym dachem. Nie podobał się Paniom tam siedziącym...

Gdy zadaliśmy pytanie, dlaczego się nie podoba, odpowiedź brzmiała "bo nie"...